Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Iiro Viinanen: Kunpa joku edes hieman pöyhisi hyväveli-verkostojen toimintaa

Lahdessa asuva ministeri Iiro Viinanen pohtii kirjoituksessaan hyväveli-verkostoja.

Kirjoitus julkaistiin Etelä-Suomen Sanomien mielipidesivulla 5.6.2017.

Suomalainen yhteiskunta on omaksunut erikoisen tavan vaieta havaituista epäkohdista ja siten tehdä mahdolliseksi jatkaa entistä menoa, vaikka se olisi yhteiskunnan kokonaisedun vastaista. Esimerkkejä löytyy vaikka kuinka paljon. Tässäpä muutamia.

Ay-liikkeen verottomuudesta ei keskustelu käynnisty millään, vaikka ajoittain asia nousee julkisuuteen sammuakseen siihen. Järjestöissäkin on havaittu, että kun ei provosoidu ja ryhdy väittelyyn asiasta, koko asia jää silleen.

Luulisi heilläkin olevan sen verran selkärankaa, että kun julkisuutta vaaditaan nykyään lähes kaikkiin asioihin, kertoisivat miljardien verovapaan omaisuutensa erittelyn tai edes kokonaismäärän. Lakkoasehan on viime kädessä käytettävissä, jos päättäjät voimakeinoin sitä alkaisivat vaatia.

Mutta hiljaa ovat niin asianosaiset kuin tuppisuina yhtiökokouksissa istuvat osakkeen omistajat.

Todellisuudessa kansanedustajistakin lienee enemmistö jonkin liiton jäseniä, mikä takaa salaisuuden säilymisen. Ja vaikeneminen jatkuu.

Homerakennukset eri puolilla Suomea ovat olleet yhtenään julkisuudessa ja korjauskulut ovat miljardien luokkaa. Mutta vaikka asia on yhtenään esillä, yhtään syyllistä ei ole nimetty, saati saatettu vastuuseen tekemättömyyksistään. Ei suunnittelijoita, valvontaa, rakennusliikettä tai kiinteistön huollosta vastaavaa tahoa.

Korjataan vain ja yleensä veronmaksajien laskuun. Voisihan nyt edes sen selvittää, onko esimerkiksi rakennustarkastuksella mitään roolia nykyjärjestelmässä.

Kaiken lisäksi näyttöä on riittämiin rakennusvirheistä. Minullakin on karvaita kokemuksia, että myös kovan rahan tuotannossa edelleen esiintyy anteeksiantamattomia virheitä, jotka toistuvat kenenkään siihen lujalla otteella puuttumatta.

Asunnonostaja on pieni vastus grynderille, eivätkä resurssit yleensä riitä oikeuskäsittelyyn. Olemalla hiljaa ja vastahankaan rakentaja voittaa aina.

Virkamiesten velvollisuudet ja tehtävien laiminlyönti tulee monella eri taholla ajoittain julkisuuteen. Onko mitään tolkkua esimerkiksi siinä, että sallitaan turvetuotannon valvonta päästöjen tuottajan huoleksi.

Vesistöt pilaantuvat turvesoiden alapuolella, vaikka mittaustulokset antavat aiheen olettaa sen mahdottomaksi. Aina löytyy muita syitä kuten metsätalous, maatalous tai ojitus, ja entinen meno jatkuu, kun ei vastata julkisesti, mitä asiaan liittyy.

Vaikeneminen on kultaa, jos voi luottaa siihen, että kukaan ei edellä mainittujen tahojen välisiä kytkentöjä selvittele ja julkaise. Ja sitä päivää saa kyllä odottaa!

Veroparatiisien hyödyntäminen putkahti julkisuuteen jokunen vuosi sitten ja oli kansalaisia kiinnostava aihe, koska veronkiertäjät olivat suurituloisia. Mitään lopullista ei tästäkään asiasta ole kuulunut, ja vaikea sitä lieneekin selvittää, jos tilin omistajakaan ei tiedä, mistä rahat ovat tulleet ja minne menneet.

Sama hiljaisuus vallitsee ylimmän yritysjohdon palkkojen ja palkkioiden suhteen. Useiden miljoonien vuositulot eivät ole tätä päivää varsinkaan, kun talouskehitys ei vielä kauaa ole näyttänyt elpymisen merkkejä.

Kunpa joku edes hieman pöyhisi niin sanottujen hyväveli-verkostojen toimintaa ja henkilökytkentöjä, niin saattaisivatpa syyt löyhään palkitsemiseen paljastua. Mutta hiljaa ovat niin asianosaiset kuin tuppisuina yhtiökokouksissa istuvat osakkeen omistajat. Ja niin mikään ei muutu.

Edellä vain muutamia esimerkkejä vaikuttamisesta vaikenemalla. Palstatila ei tällä kertaa salli enempiä esimerkkejä mutta ehkä myöhemmin.

Iiro Viinanen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi