Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Kiusaaminen tulee yhteiskunnalle kalliiksi - kiusaajien erottamista määräajaksi tulee pohtia

Kiusaajien erottamista määräajaksi tulee pohtia vakavasti, katsoo kirjoittaja. Kuva: Katja Luoma
Kirjoitus on julkaistu 23.5. Etelä-Suomen Sanomien mielipidesivulla.

 

Saimme lukea Etelä-Suomen Sanomista jälleen ikäviä uutisia liittyen jo vuosia jatkuneeseen kiusaamistapaukseen. Lahden kaupungin opetus- ja kasvatusjohtaja Lassi Kilponen antoi mielestäni huolestuttavan, joskin varsin totuudenmukaisen signaalin todetessaan, että joskus yläasteikäiset ottavat itse vallan ja kiusaaminen jatkuu toimenpiteistä huolimatta.

Kuitenkaan näin ei missään tapauksessa saisi olla. Siinä vaiheessa, kun kädet nostetaan pystyyn todella vakavan asian kanssa, peli on menetetty.

Kiusatut tarvitsisivat jälkihoitoa. Tätä ei nykyjärjestelmä tarjoa.

Lahti on ollut vuosia mukana Kiva koulu -hankkeessa, ja nyt sen muututtua maksulliseksi on hienoa, että tästä ei ole lähdetty tinkimään.

Koulukiusaaminen on vakava yhteiskunnallinen ongelma, jonka seuraukset tulevat esiin syrjäytymisenä ja psyykkisenä oireiluna. Tämän olen omassa työssäni nähnyt lukuisia kertoja, ja aina se tuntuu yhtä musertavalta.

Osa ihmisistä selviytyy, mutta olen melko vakuuttunut siitä, ettei pitkäkestoisen kiusaamisen ja syrjimisen kohteeksi joutunut henkilö koskaan kykene täysin eheytymään.

Kiusaamiseen perehtyneen erikoissuunnittelija Päivi Hamaruksen mukaan kiusatut tarvitsisivat jälkihoitoa. Tätä ei nykyjärjestelmä tarjoa, vaan kyseisessä Lahden tapauksessa laitetaan kiusaamisen kohteeksi joutunut oppilas loppulukukauden ajaksi kotiin opiskelemaan eli eristetään jälleen ryhmästä.

Kiusaajien erottamista ei ole edes harkittu, koska siihen on sotkeutunut useita henkilöitä.

Minä kysyn: Miksi ei voida erottaa?

Kyseinen tapaus etenee nyt, tähän tullaan palaamaan mikäli ongelmaa ei saada hallintaan. Tämä ei ole varmasti ainoa tapaus, jossa kiusaaminen jatkuu vuosikausia juuri kenenkään siihen puuttumatta.

Koulumaailma ei ole paljoakaan muuttunut suhtautumisessaan tähän kansantaloudellisesti todella merkittävään asiaan. Valtiontalouden tarkastusvirasto on arvioinut, että jokainen syrjäytynyt nuori maksaa yhteiskunnalle 1,2 miljoonaa euroa elämänsä aikana, joten mistään pienistä kustannuksista ei ole kyse.

Kiusaajien erottamista määräajaksi tulee pohtia vakavasti, sillä jo tälläkin hetkellä pystyy sivistyslautakunta päätöksellään tämän tekemään ainakin huonon käytöksen perusteella.

Toimeenpanovalta voisi olla koulun virkavastuussa olevalla johtajalla eli rehtorilla. Tällä hetkellä tulee vaikutelma, ettei vaikeita kiusaamistapauksia haluta nostaa esiin ”kasvojen menettämisen” pelossa ja tilannetta pyritään vähättelemään.

Voin vain yrittää kuvitella sitä tuskaa, jota uhrit ja heidän omaisensa tuntevat, kun tilanteet pitkittyvät, ja seuraukset voivat olla vakavat.

Nina Laihanen
sairaanhoitaja
kaupunginvaltuutettu (ps.)

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi