Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Ehdokkaalta

Huono sisäilma on myös tuottavaa liiketoimintaa

Etelä-Suomen Sanomat (ESS 14.3.) otsikoi koulujen parakkiajan jatkuvan vielä vuosia. Artikkelin mukaan 2 500 lahtelaisnuorta opiskelee väistötiloissa. Lahdessa suunnitellaan isoja remontteja muissakin kuin koulurakennuksissa.

Remonttien ja uusien rakennusten ympärillä keskustelu käy vilkkaana. Keskiviikkona Helsingissä käydyssä Sisäilmastoseminaarissa käytettiin 99 puheenvuoroa, esimerkkeinä rakenteiden ja ilmanvaihdon katsastusmallit, kaksoislaattapalkiston korjausmenetelmät sisäilman laadun parantamiseksi ja alipaineistusratkaisuiden käyttö sisäilmakorjauksissa.

Puhuttiin ilmanpuhdistimien vaikutuksista pienhiukkas-, mikrobi- ja VOC (haihtuvat orgaaniset yhdisteet) -altistumiseen sekä oppilaiden oireisiin koululuokissa. Korostettiin tiedolla johtamista kiinteistönpidossa ja korjaushankkeissa.

Tapahtuman avannut Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen toteaa: ”Rakennuksia pitää osata käyttää oikein." Olen samaa mieltä.

Väistötiloja ja siihen liittyvää palvelua tarjoava teollisuus kasvattaa Suomessa liikevaihtoaan.

Sisäilmaa ja sen laatua voi tarkastella toisestakin näkökulmasta. Sisäilmastoseminaariin osallistui organisaatioita, joille sisäilman huono laatu on liiketoimintaa. Huonosta sisäilmasta hyötyvät muun muassa ilmanpuhdistuslaitteita toimittavat yritykset.

Yksinkertaistetusti voisi todeta, että mitä huonompi sisäilma, sitä paremmin käyvät puhdistinlaitteet kaupaksi. Kunnat ovat riippuvaisia myös väistötilojen ympärille nopeasti kasvaneesta palveluverkostosta. Väistötiloja ja siihen liittyvää palvelua tarjoava teollisuus kasvattaa Suomessa liikevaihtoaan.

Väistötilakustannus Lahdessa on 7,6 miljoonaa euroa sisältäen Tiirismaan koulun parakit. Väistötiloista ja ilmanpuhdistimista kaupungeille syntyviä hankinta- ja käyttökustannuksia on syytä seurata.

Ne on syytä myös lisätä läpinäkyvästi kuluihin, jotka aiheutuvat Lahden kaupungille siitä, että rakennuksissa on huono sisäilma.

Raija Kautonen

kuntavaaliehdokas (vihr.)

Raija Kautonen

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X