Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Ehdokkaalta

Lemmikeillä parempi turva kuin vanhuksilla

Kotihoito: Epäinhimillinen minuuttiaikataulu, 30 hoitajaa puuttuu edelleen.

Lahden kotihoito on paineen alla. Asiakasmäärät lisääntyvät viikoittain. Hoitajien työmäärä kasvaa, ja asiakkaalle määritelty hoitoaika lyhenee. Hoitajat tekevät työtään minuuttiaikataulutuksella.

Ammattitaitoinen väki tekee parhaansa, mutta hoitohenkilökunnan sairauspoissaolot ovat 20 prosentin luokkaa. Onko ihme? Entä miten kiire vaikuttaa palvelun saajaan?

Kotihoidon maksuja on nostettu tuntuvasti. Nyt palvelun hinta on jo korkea verrattuna asiakkaan tuloihin. Kaikesta maksetaan erikseen: turvapuhelimesta, siivouksesta ja kauppapalvelusta. Kotihoidon asiakkaaksi pääsee vasta tietyt tiukat kriteerit täytettyään.

Asiakaskunta voi olla minkä ikäistä tahansa, mutta useimmat ovat monisairaita vanhuksia. Hoitajia on asiakasmäärään ja hoidettavien kuntoon verrattuna liian vähän.

Kotihoidossa ei ole aikaa kuin välttämättömään. Jos tulee jotain poikkeavaa päivän rytmiin, seuraavan asiakkaan ajasta nipistetään, ja kiire on taas kovempi muidenkin kohdalla. Viivytyksistä tulee lääkehoitoon poikkeamia, kun annetaan aamulääkkeitäkin lähellä keskipäivää.

Muistisairas asiakas on kotihoidon palvelujen varassa. Yöaikaan hän voi olla sekava ja sotkea ulosteillaan paikat. Hoitaja tulee aamulla, puhdistaa asiakkaan, petaa vuoteen ja ottaa enempiä ulosteita lattialta. Enempään ei aika riitä. Asiakas jää sotkuunsa elämään.

Seuraava käynti on muutaman tunnin päästä. Onko tämä ihmisarvoista?

Eräs hoitaja kertoi, että hänen pitää hoitaa asiakkaan iltatoimet ja iltapala 20 minuutissa. Asiakas on hidas autettava ja hygieniahoidettava. Hoitajan on valmisteltava iltapala ja osittain syötettävä asiakas, jolla on nielemisongelmia. Hoitaja joutuu hoputtamaan syömisessä, jotta aika riittää. Sama kiire on asiakkaan suihkutuksessa.

Autettavia on jopa 20 illassa. Hoitajalle tulee riittämättömyyden tunne ja huono omatunto, kun yksinäinen vanhus jää aina riittämättömälle hoidolle.

Mikä on meidän kaupungissamme vanhusten arvostus? Viime vuoden lopulla puhuttiin 30 hoitajan lisäyksestä, jotta saataisiin puuttuva vähimmäishoitajamäärä Lahden kotihoitoon. Lisämäärärahat jäivät oikeiston voitoksi, kun emme saaneet niitä budjettiin tälle vuodelle.

Viimeisimmän tiedon mukaan puuttuu edelleen 30 hoitajaa. Vain hoitajien lisääminen auttaa vanhustenhoidon tilannetta. Puuttuva henkilöstö on palkattava välittömästi. Valvirakin taitaa jo olla asiasta koputtelemassa olalle.

Kotipalvelun on vastattava asiakkaan tarvetta, ei vain palveluntarjoajan säästötarpeita.

Kotihoitoasiakkaista suurin osa tarvitsee kiireettömän palvelun ja ihmisläheisen hoidon. Asiakkaat ovat yhä huonompikuntoisempia ja tarvitsevat apua hygieniaan, lääkehoitoon ja ravitsemukseen.

Paljon on puhuttu tekniikan tulemisesta kotiin hoidettavien turvaksi. Ymmärrän, että siihenkin on tarvetta: turvaranneke ja ovihälytin. Usein kotihoidon asiakkaat ovat niin sairaita ja toimintarajoitteisia, etteivät he jaksa kiinnostua virtuaalihömpästä.

Monet ovat vankeina omassa kodissaan, jonne eristäytyvät palvelupakettien turvin. Ulkoilu ja viriketoimintahan eivät kuulu hoitoon. Tilanne on huonoin yksinäisellä, jolla ei ole enää ketään läheistä tai ystävää.

Jos on omaisia, he joutuvat auttamaan läheistään joskus yli oman jaksamisen. Kotihoitohan tekee vain välttämättömimmät käynnit.

Vanhustenhoitolakiin olisikin saatava aktiviteettipykälä, joka takaisi kotihoidon asiakkaalle liikunnan, ulkoilun ynnä muun toiminnan viikoittain. Eläintensuojelulaki turvaa lemmikkieläimet paremmin kuin yhteiskunta vanhukset ja sairaat.

Vuorovaikutus hoitajan ja hoidettavan välillä on ykkösasia, kun puhutaan hyvän hoitotyön elementeistä. Nyt on taattava riittävästi käsipareja avuksi. Ihmisarvon vuoksi hoitotyöhön olisi myös sisällytettävä välttämätöntä siivoamista, jos se on tarpeen. Hoitajan aikataulua olisi väljennettävä viipymättä.

Kotipalvelun on vastattava asiakkaan tarvetta, ei vain palveluntarjoajan säästötarpeita. Olen huolissani siitä, että vuodeosastoja suljetaan ja asiakkaita voidaan joutua kotiuttamaan vielä huonompikuntoisina kuin nyt.

Yhteiskunnan tehtävä on vastata riittävän hyvätasoisesta vanhusten ja sairaiden hoidosta, eikä sitä velvollisuutta voi tämä kokoomusvoittoinen koalitiokaan omaiselle ulkoistaa.

Sinikka Ruuska

lähihoitaja (sd.)

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen