Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Lahden pohjavettä ei pidä luovuttaa kansainvälisille sijoittajille

Lahteen on suunnitteilla pullottamiseen keskittyvä vientiyritys. Kuvassa Alettin Basboga, sijoittaja Guy-Alain Mierczuk ja Jyrki Myllyvirta, selin Juha Helminen. Kuva: Mirja Hussain
Kirjoitus on julkaistu 9.12. Etelä-Suomen Sanomien mielipidesivulla.

Suomalaiset päättäjät ja bisnesmiehet ovat kaikessa yksinkertaisuudessaan ja sokeudessaan luovuttaneet maamme luonnonvaroja kansainvälisille keinottelijoille vaatimatta mitään vastinetta. Ainutlaatuinen luontomme ja kansallinen perusomaisuutemme monilta osin valuu erilaisten pörssiyhtiöiden hallintaan. Jäljelle jäävät raiskattu luonto ja pilaantuneet vedet.

Kaivostoiminta on yksi esimerkki tästä ja Talvivaara kaiken huippuna. Bisneksen alttarille pumpataan rahaa satoja miljoonia, ja kaivostoiminnan ympäristötuhot jatkuvat edelleen vaikka toisin väitetään. Kukaan ei ota oikeasti vastuuta mistään, koska ympäristölainsäädäntömme on suomeksi sanottuna lepsu. Luvan saatuaan toimija järjestelee asiat mieleisikseen ja valvonta on tehotonta.

Turvetuotanto on Vapon johdolla saastuttanut monet vesistöt, eikä loppua ole näkyvissä. Kummallista tämä ympäristöpolitiikka; ensin kuivatettiin suot ojittamalla, jolloin menetettiin arvokasta ja ikiaikaista luontoa. Tulvariskit lisääntyivät, koska suot eivät enää varastoineet sulamis- tai sadevesiä.

Pankaa tulppa vesiputken päähän, ennen kuin yhtään kuoppaa on kaivettu.

Ei turvetuotannon ekologisuuskaan koko tuotantoketjua ajatellen kaikkine haittoineen ole millään tavoin kestävän kehityksen mukaista.

Lahtikin on osaltaan ryhtymässä näihin luonnonvarojensa ”lahjoittamisiin” sijoittajalle. Lahti Aquan suunnitelmat luovuttaa pohjavesivarantojamme sijoitusyhtiön bisneksiin tuntuvat äkkiseltään järjenvastaiselta. Siitä saatava vaatimaton hyöty kaupungin taloudelle ei saa olla mahdollisen luvan ainut peruste, niin kuin nämä ”vesilasien kilistelijät” hehkuttivat.

Tuollaiset sijoittajat hakevat mitään arvoja kunnioittamatta bisneksilleen uusia kohteita ja ovat aikakautemme pahimpia riistäjiä. Näitä esimerkkejä löytyy lähi- ja kauemmastakin historiasta tuhatmäärin.

Noilla puheilla ja lupauksilla ei pitkän päälle ole mitään katetta. Kun sijoittajan jalka on oven välissä ja nimet sopimuksessa, käännetään uusi sivu, johon kirjoitetaan toisenlaisia lukuja. Kassavirta ei pitkässä juoksussa kulje kaupungin suuntaan, mutta paluuta entiseen ei ole.

Te, jotka lupa-asioista päätätte, pankaa tulppa tuon vesiputken päähän kuvaannollisesti ennen kuin yhtäkään kuoppaa sille on kaivettu. Se on todennäköisesti tulevaisuutta ajatellen suurin ympäristöteko tässä Green Cityssä

Seppo Koskinen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi