Rakennusalalla edelleen eniten tapaturmia

Saana Huhtala

Työtapaturmia sattuu vuodessa reilusti yli 100 000. Näistä vajaat 30 on Tapaturmavakuutuslaitosten liiton (TVL) tietojen mukaan kuolemaan johtavia. Suurin riski on rakennusalalla työskentelevillä, sillä tapaturmataajuus on 70 tapaturmaa miljoonaa työtuntia kohden.

Luvut ovat pikkuhiljaa laskemassa, mutta rakennusala on edelleen vaarallisin Suomessa. Esimerkiksi seuraavana tulevalla sahateollisuudella tapahtuu noin 60 tapaturmaa miljoonaa työtuntia kohden.

Käytäntöön muutettuna rakennusalan tapaturmataajuus tarkoittaisi sitä, että 200 henkilön työmaalla tapahtuisi jonkinasteinen tapaturma noin yhdeksän päivän välein. Tämä vaatisi kuitenkin jokaiselta työntekijältä täysimittaista työpäivää joka päivä, joten oikeasti jopa isoilla työmailla sattuu tapaturmia harvemmin.

Lisäksi tapaturmat jakautuvat alalla hyvinkin epätasaisesti, sillä jopa täysin tapaturmattomia työmaita löytyy. Salpausselän Rakentajien vastaava mestari Kim Närhi ei myöskään lähtisi vertailemaan isojen ja pienten työmaiden välistä riskiherkkyyttä.

- Sillä ei ole väliä, onko kyseessä pieni tai iso työmaa. Loppujen lopuksi kaikessa on kyse porukasta, joka siellä tekee töitä, Närhi huomauttaa.

Yksityinenkin työmaa voi olla turvallinen, mutta liian usein omakotitalojen katoilla näkee kaveriporukaita tekemässä kattoremonttia ilman minkäänlaisia suojavarusteita. Närhi korostaakin tapaturmien välttämisessä ennakoivaa suunnittelua.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut