Tartuntavaara: Hoitajalle maski suun eteen?

Lahdessa yli 65-vuotiaista noin puolet otti rokotteen. ESS

Krista Koivisto

Kausi-influenssarokotteen suosio romahti tietyissä ryhmissä Lahdessa. Yli 65-vuotiaista noin puolet otti rokotteen, samoin kuin edellisvuonna, mutta esimerkiksi pikkulapsia rokotettiin merkittävästi edellisvuotta vähemmän.

Kun toissavuonna 6-35 kuukauden ikäisistä rokotettiin Lahdessa 29 prosenttia, viime vuonna heistä rokotettiin enää 15 prosenttia. Lähes yhtä laimeaa on ollut terveydenhuoltohenkilökunnan rokottautumisinto. Toissavuonna 22 prosenttia otti rokotteen, ja suunnilleen samaan jäi viime vuoden luku.

Lahden kaupungin hallintoylilääkäri ja kansanterveystyöstä vastaava lääkäri Maria Virkki pitää pikkulasten ja hoitohenkilökunnan rokotusaktiivisuutta huolestuttavan matalana.

- Ihmiset eivät osaa hakea tutkittua tietoa rokottamisesta oikeista lähteistä eli esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta. Moni luottaa rokotevastaisten tahojen välittämään informaatioon, mikä aiheuttaa hämmennystä ja johtaa siihen, ettei rokotetta oteta.

Hoitohenkilöstön keskuudessa ei Virkin mukaan voi olla kyse tiedon puutteesta. Hoitohenkilöstölle on eri kanavien kautta jaettu runsaasti tietoa syistä, miksi rokote kannattaa ottaa. Lahden kaupunki järjesti viimeksi syksyllä massiivinen kausi-influenssarokotekampanjan lehti-, televisio- ja radiomainoksineen. Mitä ilmeisimmin hoitohenkilöstöön kampanja ei tehonnut.

Hoitotyön ammattilaisten suositellaan ottavan rokote paitsi sen takia, etteivät he itse sairastu myös siitä syystä, etteivät he levittäisi tautia eteenpäin asiakkaisiin ja sairaalan vuodeosastolla toipumassa oleviin potilaisiin.

- Hoitaja tai lääkäri voi tartuttaa tautia huomaamattaan ja kantaa virusta nenänielussaan. Tänään hän voi tuntea olonsa täysin terveeksi, mutta jo huomenna kuumetta voi olla 39 astetta.

Virkki ottaa esimerkiksi USA:n, missä joissakin osavaltioissa hoitohenkilöstö velvoitetaan ottamaan kausi-influenssarokote. Joissakin toisissa osavaltioissa puolestaan sellainen hoitohenkilöstöön kuuluva, joka ei ota rokotetta, joutuu käyttämään suun edessä maskia koko influenssakauden suojatakseen potilaansa.

- USA:ssa kaikki lasketaan rahassa. Hoitohenkilöstön rokottautumisinto on suurempi kuin meillä, sillä oikeus palkalliseen sairauslomaan ei ole yhtä kattava kuin Suomessa. Myös asiakkaat, jotka hakeutuvat sairaalahoitoon, eivät halua kaupanpäällisinä influenssaa, koska taudin hoito tulee heille kalliiksi ja voi aiheuttaa jälkitauteja. Influenssan jälkitauteihin voi myös kuolla.

Kun Suomessa hoitaja tai lääkäri sairastuu kausi-influenssaan, se tietää Vanhusten ja kuntoutuksen vastuualuejohtajan Ismo Rautiaisen mukaan yleensä 1-3 viikon sairauslomaa.

- Kun henkilöstöstä on sosiaali- ja terveysalalla muutenkin pulaa, sijaisten käyttö tulee kalliiksi. Ja se tulee kalliiksi nimenomaan veronmaksajille, muistuttaa Rautiainen.

Virkki uskoo, että Suomessakin tulee aikanaan keskusteluun USA:n malli: pitäisikö meilläkin niiden hoitotyön ammattilaisten käyttää maskia, jotka eivät rokottaudu kausi-influenssaa vastaan.

Itse Virkki ei halua tässä vaiheessa ottaa asiaan kantaa, mutta sanoo, että asia pitäisi ottaa valtakunnalliseen keskusteluun. Samaa mielltä on Rautiainen.

Suomessa asenteet rokotusta kohtaan näkyvät myös siinä, kuinka laimeasti omaiset ottavat selvää, onko esimerkiksi heidän vanhaa äitiään tai isäänsä hoitavat ottaneet rokotuksen.

- Eivät omaiset Suomessa tällaisen perään kysele, vaikka pitäisi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hanhiongelma ryöstäytyi käsistä Kaivannon uimarannalla Heinolassa
 2. Better Boss häikäisi – kotiradan ruuna Suur-Hollola-suosikkien joukkoon
 3. Oletko todellinen Päijät-Hämeen tuntija? Testaa tietosi kuvavisassa
 4. Kesä toi sirkuksen taas Orimattilan Mallusjoelle – hevosmaneesi muuttui jo seitsemättä kertaa sirkusareenaksi
 5. Henkilöauto törmäsi pyöräilijään suojatiellä Lahdessa
 6. Uskomuksissa käärme edustaa muutakin kuin kartettavaa pahaa – maidolla hellityn elättikäärmeen toivottiin suojelevan talon karjaa ja emäntää
 7. Heinäkuussa on vielä hiljaista, mutta elokuussa tanssitaan jo muutamalla Päijät-Hämeen tanssilavalla – katso, missä lavatansseja järjestetään
 8. Kaasujalka oli jälleen raskas Lusin suoralla Heinolassa
 9. Suomessa todettu kuusi uutta koronavirustartuntaa
 10. Hykyn toimitusjohtaja Marina Erhola irtisanoutui THL:n ylijohtajan tehtävästä – "Ratkaisu tuntui oikealta"
 11. Työttömyyttä itsekin kokenut Heinolan kirkkoherra Janne Hatakka on tänä keväänä kuullut monien perheiden toivottomia tarinoita
 12. Suur-Hollola-ajo täyttää Lahden seudulla auki olevat hotellit – "Minilomille alkaa riittää kysyntää"
 13. Lukijalta: Saadaanko vihdoinkin tasapainoinen sote? Hyky on hyvinvointikuntayhtymä – ei sairaanhoitopiiri
 14. Hammashoitokäynnit vähenivät jopa alle puoleen korona-aikana – jonojen purkuun voi mennä vuosia, arvioi Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja
 15. Päijäthämäläisen Salpausselkä Geoparkin haku Unesco-verkostoon käynnistyi – statuksen voi saada aikaisintaan vuonna 2022

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.