Tartuntavaara: Hoitajalle maski suun eteen?

Lahdessa yli 65-vuotiaista noin puolet otti rokotteen. ESS

Krista Koivisto

Kausi-influenssarokotteen suosio romahti tietyissä ryhmissä Lahdessa. Yli 65-vuotiaista noin puolet otti rokotteen, samoin kuin edellisvuonna, mutta esimerkiksi pikkulapsia rokotettiin merkittävästi edellisvuotta vähemmän.

Kun toissavuonna 6-35 kuukauden ikäisistä rokotettiin Lahdessa 29 prosenttia, viime vuonna heistä rokotettiin enää 15 prosenttia. Lähes yhtä laimeaa on ollut terveydenhuoltohenkilökunnan rokottautumisinto. Toissavuonna 22 prosenttia otti rokotteen, ja suunnilleen samaan jäi viime vuoden luku.

Lahden kaupungin hallintoylilääkäri ja kansanterveystyöstä vastaava lääkäri Maria Virkki pitää pikkulasten ja hoitohenkilökunnan rokotusaktiivisuutta huolestuttavan matalana.

- Ihmiset eivät osaa hakea tutkittua tietoa rokottamisesta oikeista lähteistä eli esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta. Moni luottaa rokotevastaisten tahojen välittämään informaatioon, mikä aiheuttaa hämmennystä ja johtaa siihen, ettei rokotetta oteta.

Hoitohenkilöstön keskuudessa ei Virkin mukaan voi olla kyse tiedon puutteesta. Hoitohenkilöstölle on eri kanavien kautta jaettu runsaasti tietoa syistä, miksi rokote kannattaa ottaa. Lahden kaupunki järjesti viimeksi syksyllä massiivinen kausi-influenssarokotekampanjan lehti-, televisio- ja radiomainoksineen. Mitä ilmeisimmin hoitohenkilöstöön kampanja ei tehonnut.

Hoitotyön ammattilaisten suositellaan ottavan rokote paitsi sen takia, etteivät he itse sairastu myös siitä syystä, etteivät he levittäisi tautia eteenpäin asiakkaisiin ja sairaalan vuodeosastolla toipumassa oleviin potilaisiin.

- Hoitaja tai lääkäri voi tartuttaa tautia huomaamattaan ja kantaa virusta nenänielussaan. Tänään hän voi tuntea olonsa täysin terveeksi, mutta jo huomenna kuumetta voi olla 39 astetta.

Virkki ottaa esimerkiksi USA:n, missä joissakin osavaltioissa hoitohenkilöstö velvoitetaan ottamaan kausi-influenssarokote. Joissakin toisissa osavaltioissa puolestaan sellainen hoitohenkilöstöön kuuluva, joka ei ota rokotetta, joutuu käyttämään suun edessä maskia koko influenssakauden suojatakseen potilaansa.

- USA:ssa kaikki lasketaan rahassa. Hoitohenkilöstön rokottautumisinto on suurempi kuin meillä, sillä oikeus palkalliseen sairauslomaan ei ole yhtä kattava kuin Suomessa. Myös asiakkaat, jotka hakeutuvat sairaalahoitoon, eivät halua kaupanpäällisinä influenssaa, koska taudin hoito tulee heille kalliiksi ja voi aiheuttaa jälkitauteja. Influenssan jälkitauteihin voi myös kuolla.

Kun Suomessa hoitaja tai lääkäri sairastuu kausi-influenssaan, se tietää Vanhusten ja kuntoutuksen vastuualuejohtajan Ismo Rautiaisen mukaan yleensä 1-3 viikon sairauslomaa.

- Kun henkilöstöstä on sosiaali- ja terveysalalla muutenkin pulaa, sijaisten käyttö tulee kalliiksi. Ja se tulee kalliiksi nimenomaan veronmaksajille, muistuttaa Rautiainen.

Virkki uskoo, että Suomessakin tulee aikanaan keskusteluun USA:n malli: pitäisikö meilläkin niiden hoitotyön ammattilaisten käyttää maskia, jotka eivät rokottaudu kausi-influenssaa vastaan.

Itse Virkki ei halua tässä vaiheessa ottaa asiaan kantaa, mutta sanoo, että asia pitäisi ottaa valtakunnalliseen keskusteluun. Samaa mielltä on Rautiainen.

Suomessa asenteet rokotusta kohtaan näkyvät myös siinä, kuinka laimeasti omaiset ottavat selvää, onko esimerkiksi heidän vanhaa äitiään tai isäänsä hoitavat ottaneet rokotuksen.

- Eivät omaiset Suomessa tällaisen perään kysele, vaikka pitäisi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Basso jytisi ja valot välkkyivät Lahden Riihelässä, kun Kimmo Huovila laittoi kaiken peliin valtakunnallisessa Parvekedarude-tempauksessa
 2. Naapurit paljastivat huumeviljelmän – lahtelaismies kasvatti kannabista asunnossaan
 3. Lappu luukulla ja ovet säpissä – katso kuvat koronaviruksen hiljentämästä Lahden keskustasta
 4. Milja Kungaksen Esalainen: "Äiti, en halua värittää yksin" – etätyökouluhoitopaikkakoti neljävuotiaan näkövinkkelistä
 5. Pääkirjoitus: Korona ei kaada kevään sotaharjoituksia
 6. 3.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Neljä uutta tartuntaa todettu, tartuntoja nyt yhteensä 41
 7. Pelicans-pomo myöntää palkkojen myöhästymisen, mutta kiistää osan Ylen tiedoista: "Tällaista emme ole viestittäneet"
 8. Padasjokelaissyntyinen journalisti Paula Vilén seuraa Atlantin takana kaikkien aikojen katastrofia – koronavirustartunta tappaa amerikkalaisia enemmän kuin Vietnamin sota
 9. Saksalaisyritys Layher sijoittaa toimintojaan Hollolaan – työllistää syksyllä noin 10 henkilöä
 10. Isä Jonas luotsasi Lahden ortodoksiseurakunnan pois kriisistä – kohta koko seurakunta lakkaa olemasta
 11. Mediatalo Keskisuomalainen lomauttaa koronaviruksen takia – johto leikkaa palkkojaan
 12. Espanjassa arki koronaviruskriisissä on yhä tiukempaa, kertoo Torreviejassa talvea viettävä lahtelainen Annika Ardin
 13. Oppositio kritisoi hallitusta turhasta kiireestä asioissa, jotka eivät liity koronakriisiin – "Nyt on riskinä se, että tavalliset lakiesitykset eivät tule käsitellyksi asianmukaisesti"
 14. Nastolassakin myyntinäyttelyä pitäneet taidekauppiaat tuomittiin petoksista ja väärennyksistä – oikeus tuomitsi "aidot picassot" menetettäviksi valtiolle
 15. Kärkölän kunta aloitti ruokatarjoilun etäkoululaisille

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.