Aiheet
Kirjaudu ulos

Käyttäjätiedot

Nimi:
Osoite:
Postinro ja toimipaikka:
Sähköposti:
Nimimerkki:
Asiakasnumero:
Liitä asiakasnumero tiliin
Muokkaa tietoja

Voimassa olevat tilaukset

Tuote:
Tyyppi:
Voimassa: -
Muokkaa tilauksia
Ulkomaat

Neptunuksen temppeli Viipurissa tuhoutui palossa

Neptunus-temppeli Viipurin Monrepos´n puistossa. Kuva: Juha Lankinen

Suomalaisten opiskelijoiden talkoilla vuonna 1999 rakentama Neptunuksen temppeli Viipurin Monrepos´n puistossa tuhoutui tulipalossa tiistain vastaisena yönä.

- Sain puhelun Viipurista aikaisin tiistaiaamuna. Lähden keskiviikkona Viipuriin kotkalaisten taiteilijoiden mukana katsomaan tuhoutuneen temppelin raunioita. Temppeli on rakennettu Suomesta tuoduista materiaaleista, kertoo lahtelainen Viipuri-asiantuntija Juha Lankinen.

Rakennusarkkitehti Lankinen oli 1990-luvulla mukana vapaaehtoisvoimin toteutetuissa Viipurin restaurointihankkeissa ja valvoi Neptunus-temppelin töiden edistymistä. Lankinen epäilee, että palossa voi olla kyse tuhopoltosta.

Kreikkalaistyylinen rantatemppeli rakennettiin alkujaan Monrepos'n kartanon alueelle 1806. Temppelissä oli tuolloin marmorinen veistos, joka esitti pikkulasta sylissään kantavaa naishahmoa. Rakennus oli paikoillaan vielä kesäkuussa 1944, minkä jälkeen siitä ei ole tietoja.

Pro Monrepos -yhdistyksen toimeksiannosta arkkitehti Lauri Tiihonen suunnitteli uudelleen temppelin. Sen puuosat tuotiin elementteinä Tampereelta Viipuriin elokuussa 1999. Neptunus-temppeli pystytettiin parissa viikossa suomalaisten opiskelijoiden voimin.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje ja saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi
Ei kommentteja

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X