Aiheet
Kirjaudu ulos

Käyttäjätiedot

Nimi:
Osoite:
Postinro ja toimipaikka:
Sähköposti:
Nimimerkki:
Asiakasnumero:
Liitä asiakasnumero tiliin
Muokkaa tietoja

Voimassa olevat tilaukset

Tuote:
Tyyppi:
Voimassa: -
Muokkaa tilauksia
Talous

Seura: Versowoodin Keijo Kopra voi joutua syytteeseen veropetoksesta

Teollisuusneuvos Keijo Kopran tapaus saattaa ohjata syyttäjien ratkaisuja kaikkiaan kymmenissä vastaavissa jutuissa. Kuva: Katja Luoma

Valtakunnansyyttäjänvirastossa pohditaan, joutuuko teollisuusneuvos Keijo Kopra syytteeseen veropetoksesta. Kopra on vierumäkeläisen Versowood Groupin omistavan perheen päämies.

Tapauksesta kertoo Seura-lehti. Toimittaja Jarno Liskin mukaan valtakunnansyyttäjänvirasto on ottanut aiemmin käsitellyn veroasian uudelleen ratkaistavaksi sen jälkeen, kun Seura - ja ilmeisesti muutkin tiedotusvälineet sekä syyttäjät - olivat kyselleet ratkaisusta.

Valtionsyyttäjä Ritva Sahavirta on luvannut ratkaista asian uudelleen pikapuoliin. Ratkaisulla on ennakkotapauksen luonnetta ja se tullee ohjaamaan syyttäjien ratkaisuja kaikkiaan kymmenissä vastaavissa jutuissa.

Kopra oli aiemmin pyytänyt verotustaan oikaistavaksi vuosilta 2008-2013. Hän halusi, että hänen sveitsiläisissä pankeissa olleille varoille kertyneet tuotot verotettaisiin ja että hänelle määrättäisiin veronkorotus.

Seuran artikkelin mukaan verottaja laski Kopralle verot uusiksi hänen ilmoittamiensa tietojen pohjalta. "Vuosilta 2008-2010 ei verotettavaa kertynyt. Sen sijaan vuosilta 2011 ja 2012 Kopra oli jättänyt verohallinnon mukaan kymmenien tuhansien eurojen tulot ilmoittamatta ja välttänyt veroa lähes 25 000 euroa. Summaa pienensivät Kopran ilmoittamat tappiot aiemmilta vuosilta sekä sijoitustoiminnan kulut.

Kuulusteluissa selvisi, että Kopran mukaan tilit sveitsiläisiin UBS- ja Credit Suisse -pankkeihin on perustettu ”sotien jälkeen”, eikä niille ole tehty talletuksia vuoden 1990 jälkeen. Pankkien varainhoitajat ovat hoitaneet sijoituksia Kopran puolesta, eikä Kopra ole ymmärtänyt, että tuotot tulisi ilmoittaa verottajalle.

Poliisitutkinnan jälkeen asia siirtyi syyteharkintaan Salpausselän syyttäjänvirastoon. Kihlakunnansyyttäjä Markku Janhunen päätti jättää syytteen nostamatta.

Janhunen perusteli ratkaisua muun muassa sillä, että Kopralla on niin suuret pääomatulot, etteivät ilmoittamatta jääneet kymppitonnit olleet kuin vajaat nelisen prosenttia hänen tuloistaan vuonna 2011 ja noin 11 prosenttia vuonna 2012. Oikeuskäytännössä yli 20 000 euron verojen välttämisestä on tuomittu vankeutta, mutta nyt syyttäjä käyttikin epäillyn suuria tuloja yhtenä perusteluna sille, ettei tekoa tulisi pitää edes rikoksena."

Terhi Säynäjärvi
terhi.saynajarvi@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi (5)
Tavallii

Tulee mieleen, että Sipilä ikäänkuin suosittelee niin virkamiehiä kuin muitakin toimijoita jättämään lain - normin - vaille huomiota. Markku Janhusen erikoisen ja haiskahtavan päätöksen lisäksi on nyt ollut myös esillä lain ohittaminen monivammaisten ympärivuorokautisessa huostimisessa, kun asiakkaille on ilmoitettu, että välillä 21 - 07 palvelua ei ole. Kun asia tuli julkisuuteen alkoi voivottelu, että voi voi kun meille kävi lapsus. Ei käynyt. Kylmän viileästi siinäkin tapauksessa kokeiltiin kepillä jäätä, menisikö törkeily läpi. Janhunenkin ehkä ajatteli, että röyhkeä väärin tekeminen menee läpi. Sipilän normin purkuvimma on nähtävä juurikin tällaisen väärinteon hyväksymisenä, josta kiinni jääminen on epätodennäköistä.

Arska56

Jos minä jätän ilmoittamatta samassa suhteessa verojani niin linnaa tulee ja toivon että tuokin huijari joutuisi tilille tekemisistään

Duunari Suomesta

Se Rehellinen Suomen Kansalainen, joka on maksanut aina veronsa, on ollut työttömänä esim. vuodesta 2013 lähtien, unohtaa 20,00 Euron tulon yhdessä kuukaudessa, joutuu heti kovaan Kelan painostukseen ja uhkaillaan pitkällä karenssilla. Näin se oikeus ja tasa-arvo toimii Suomessa vuonna 2017, duunareiden ja rikkaiden välillä! Ei mulla muuta, jatkakaa!

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X