Aiheet
Kirjaudu ulos

Käyttäjätiedot

Nimi:
Osoite:
Postinro ja toimipaikka:
Sähköposti:
Nimimerkki:
Asiakasnumero:
Liitä asiakasnumero tiliin
Muokkaa tietoja

Voimassa olevat tilaukset

Tuote:
Tyyppi:
Voimassa: -
Muokkaa tilauksia
Talous

Suomen hallituksen ajama metsäkanta voitti Euroopan parlamentissa, luonnonsuojelijat huolissaan

Suomalaiset pitivät epäreiluna esitettyä mallia, jossa tulevia hakkuita verrattaisiin vuosiin 2000–2012. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Suomen hallituksen ja metsäteollisuuden ajama kanta voitti, kun Euroopan parlamentti äänesti metsien hiilinielujen laskentatavasta. Parlamentti hyväksyi ympäristövaliokunnan mietinnön suomalaismeppien ajaman muutoksen kanssa.

Suomalaiset pitivät epäreiluna esitettyä mallia, jossa tulevia hakkuita olisi verrattu vuosien 2000–2012 intensiteettiin. Vertailuvuosien valinta kohtelee eri maita hyvin eri tavalla, ja Suomessa ajanjaksoa pidettiin epäedullisena.

Laskentakaava on kuitenkin monimutkainen, ja siinä otetaan todennäköisesti huomioon useampia seikkoja.

Valtaosa suomalaismepeistä kannatti muutosta, jonka myötä vertailuun tulisi enemmän liikkumavaraa ja sana intensiteetti poistettaisiin.

Arvostelijoiden mukaan suomalaisten ajama muutos vie pohjaa hiilinielulaskennalta.

Luonto-Liitto pelkää, että hiilinielut pienenevät merkittävästi ja hakkuita lisätään ilman ilmastovaikutusten kompensointia. Luonnonsuojeluliitto varoittaa EU-parlamentin äänestystuloksen vesittävän työtä ilmastonmuutoksen hidastamiseksi. Liitto on pettynyt siihen, että hiilinielun pienenemisen ilmastovaikutuksen täysimääräisestä huomioimisesta luovuttiin. Liiton suojeluasiantuntija Otto Bruun sanoo, että tällaisten päätösten myötä Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteet eivät toteudu.

Lopullisesti hiilinielujen laskentasäännöistä päätetään parlamentin, komission ja ministerineuvoston välisissä neuvotteluissa.

Suomelle voi koitua laskennan takia lisäkustannuksia tai lisää päästövelvoitteita, jos laskenta osoittaa Suomen hakanneen liikaa metsiä.

Metsien hiilivaraston varmistaminen on osa EU:n ilmastopolitiikkaa. Se on yksi kolmesta EU:n ilmastopolitiikan pilarista. Kaksi muuta ovat teollisuuden päästökauppajärjestelmä sekä sen ulkopuolelle jäävän sektorin omat päästövelvoitteet.

Tiilikainen tyytyväinen

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) on erittäin tyytyväinen EU-parlamentin äänestystulokseen metsien hiilinielujen laskentatavasta. Tiilikaisen mukaan tulos on Pariisin ilmastosopimuksen mukainen ja samalla se kuitenkin mahdollistaa metsien aktiivisen hoidon ja käytön.

– Euroopan parlamentti kokonaisuudessaan otti nyt parlamentin ympäristövaliokunnan kesäisestä kannasta poikkeavan kannan. Tämä kanta on meille mieluinen, Tiilikainen sanoi toimittajille eduskunnassa.

Heinäkuussa Suomen kanta hävisi, kun Euroopan parlamentin ympäristövaliokunta äänesti metsien hiilinielujen laskentatavasta.

Metsäteollisuus: Myönteinen kanta hiilinielujen laskentaan raivaa esteitä investointien tieltä

Metsäteollisuus pitää erittäin myönteisenä EU-parlamentin kantaa metsien hiilinielujen laskentatapaan.

– Tämä asia, joka on lähtenyt käyntiin suomalaisen metsäalan näkökulmasta huonossa asemassa, lähti tässä oikealle jengalle, sanoo toimitusjohtaja Timo Jaatinen.

Raaka-aineen saatavuuteen liittyvä epävarmuus olisi Jaatisen mukaan myrkkyä metsäteollisuuden investoinneille, jotka ovat kolmen vuoden aikana kasvaneet miljarditasolle.

– Jos metsien kestävän talouskäytön lisääminen ei olisi mahdollista, niin totta kai se näkyisi siinä, uskalletaanko investoida lisääntyvän puunkäytön varaan. Varmasti tämä on yksi tekijä, joka näitä esteitä poistaa, Jaatinen sanoo.

STT

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi (2)
Di Lemma

EU voisi mennä kertomaan hiilinieluistaan niille maille, jotka raivaavat sademetsiä kiihtyvällä nopeudella huumekasvien ja öljypalmujen viljelyn tieltä - vaikka eivät nuo banaanivaltiot sijaitsekaan Euroopassa eivätkä ole EU-maita. Paljonko postimerkin kokoisen Suomen, tuon havupuuvaltaisen maan metsähakkuut vaikuttavat ilmastoon maapallon kokoisessa mittakaavassa? Rahastushan tässä taas vahvasti tuoksuu, ja Suomihan on niin kiltti ja nöyrä että siltä voi vaatia ihan mitä vaan. Kaikki käy - mitä ne muuten meistä ajattelisivat... Hyvä, että mepit saivat edes vähän jatkoaikaa neuvoteltua. "Laskentakaava on kuitenkin monimutkainen, ja siinä otetaan todennäköisesti huomioon useampia seikkoja." Otetaanko metrinen pajukko ja metsien aluskasvillisuus huomioon? Entä naapurin perunamaa ja omenapuu?

SmallFart

Hyvä juttu, että reilu peli voitti. Jos Suomea vielä joskus kielletään hakkaamasta metsiään, niin vastavuoroisesti pitää Keski- ja Etelä-Euroopan maita velvoittaa metsittämään omat alueensa. Suomea olivat tuhoamassa ainakin vihreät ja Pietikäinen, muistakaa vaaleissa.

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X