Aiheet
Kirjaudu ulos

Käyttäjätiedot

Nimi:
Osoite:
Postinro ja toimipaikka:
Sähköposti:
Nimimerkki:
Asiakasnumero:
Liitä asiakasnumero tiliin
Muokkaa tietoja

Voimassa olevat tilaukset

Tuote:
Tyyppi:
Voimassa: -
Muokkaa tilauksia
Talous

Kurkun kasvatus voi siirtyä konttiin

Närpiö on Suomen tomaattikeskus. Kuva: Pirjo Kamppila

Kotimaiset tomaatti ja kurkku kattoivat noin neljänneksen suomalaisten syömistä vihanneksista vuonna 2015.

Viljelytekniikan kehittymisen ansiosta satomäärät pinta-alaa kohden ovat kasvaneet. Esimerkiksi kesällä viljellyn kasvihuonekurkun neliösato oli 1980-luvulla keskimäärin 40 kiloa, kun taas toissa vuonna neliöltä saatiin jopa 140 kiloa enemmän. Kasvu perustuu ympärivuotiseen viljelyyn ja kastelulannoitukseen.

Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Kari Jokinen uskoo, että lähitulevaisuudessa Suomessa tullaan näkemään konttiviljelyä. Silloin lähes kuka tahansa voisi ryhtyä viljelemään vihanneksia omaan käyttöön tai myyntiin.

Viemällä kasvihuoneet sinne, missä energiaa tuotetaan, saataisiin esimerkiksi puunjalostusteollisuuden ylijäämälämpöä hyväksikäytettyä kasvihuoneissa.

Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje ja saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi
Ei kommentteja

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X