Aiheet
Kirjaudu ulos

Käyttäjätiedot

Nimi:
Osoite:
Postinro ja toimipaikka:
Sähköposti:
Nimimerkki:
Asiakasnumero:
Liitä asiakasnumero tiliin
Muokkaa tietoja

Voimassa olevat tilaukset

Tuote:
Tyyppi:
Voimassa: -
Muokkaa tilauksia
Talous

Vain harva vaihtaa sähköyhtiötä - kotitalous voi helposti säästää 50-200 euroa vuodessa kilpailuttamalla

Kuva: Pirjo kamppila

Kotitalous voi säästää helposti 50-200 euroa, kun kilpailuttaa sähköenergian hinnan. Harva suomalainen kuitenkaan vaihtaa sähkön toimittajaa, mikä viittaa siihen, että myöskään kilpailuttaminen ei ole kovin yleistä.

Johtaja Antti Paananen Energiavirastosta kertoo, että 11 prosenttia sähkönkäyttäjistä vaihtoi sähkön toimittajaa vuonna 2015. Viime vuoden lukua ei ole vielä saatavissa.

Kilpailutus kiinnostaa eniten suurkuluttajia, kuten sähköllä lämmittäviä kotitalouksia.

Energiaviraston lukujen mukaan kilpailuttaminen on kuitenkin lisääntynyt, sillä vuonna 2000 sähkön toimittajaa vaihtoi vain neljä prosenttia kuluttajista.

Pääosa sopimuksista toistaiseksi voimassa olevia

Peräti 65 prosenttia suomalaisten sähkösopimuksista on toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia.

- Näissä sopimuksessa myyjä päättää hinnan muutoksista. Niistä ilmoitetaan asiakkaalle vähintään kuukautta etukäteen, Paananen kertoo.

Energiaviraston arvion mukaan noin neljäsosa sähkön vähittäismyyntisopimuksista on määräaikaisia, eli hinta on kiinteä sopimuksen keston ajan.

Määräaikainen sähkösopimus on kuitenkin viime vuosina ollut yleensä edullisempi kuin toistaiseksi voimassa oleva sopimus.

Noin kymmenen prosenttia sopimuksista on sidottu pörssihintoihin. Näiden sähkösopimusten osuus on kuitenkin kasvanut. Paananen uskoo, että niiden suosio kasvaa myös tulevaisuudessa.

Tällainen sopimus voi jopa tarkoittaa, että sähkön hinta vaihtuu tunneittain. Hinnanvaihtelun voi käyttää hyväksi käynnistämällä sähkölaitteita halvan sähkön aikaan. Pörssihintaan sidottu sopimus on yleensä voimassa toistaiseksi.

 

Marika Löf
Pirjo Kamppila

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje ja saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi (3)
pulteri

Ei sitä välttämättä tarvi kilpailuttaa. Soitin omalle sähköntoimittajalle, että sain tällaisen tarjouksen (= puhelinmyyjä, joilta en ikinä osta mitään). Sähköntoimittajani teki sellaisen tarjouksen, joka oli aivan kilpailukykyinen tämän halpatarjouksen kanssa. En kieltäytynyt!

Mielenkiintoinen huomio tästä sähkökaupasta: Joulukuun 2012 laskussa energian osuus oli 64,2% ja siirron ja veron osuus 35,8%. Joulukuun 2016 vastaavat prosentit olivat: energia 40,5% ja siirto ja vero 59,5%. Ja tammikuussa 2017 siirtohintaa nostettiin...

ITEAATTELIJA

Ongelma ei ole sähkön hinta vaan sen siirto, minkä kokoomuksen Katainen ja Vapaavuori valmistelivat veroparatiisifirmoille myytäviksi. Nyt nämä repivät hulvattomia voittoja olemattoman valvonnan takia, mistä kuluttajat maksavat liikaa. ( http://www.hs.fi/talous/art-2000005092746.html )

peke

Kilpailutin sähkön ja säästöä tuli useita satasia. Siirtoa ei ikävä kyllä voi kilpailuttaa ja sen takia ne ovat huipussaan.

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X