Aiheet
Kirjaudu ulos

Käyttäjätiedot

Nimi:
Osoite:
Postinro ja toimipaikka:
Sähköposti:
Nimimerkki:
Asiakasnumero:
Liitä asiakasnumero tiliin
Muokkaa tietoja

Voimassa olevat tilaukset

Tuote:
Tyyppi:
Voimassa: -
Muokkaa tilauksia
Päijät-Häme

Martti Talja: Vuodeosastot lakkautettiin Päijät-Hämeessä liian nopeasti

Keskustan kansanedustaja Martti Talja seuraa sote-uudistusta tiiviisti. Kuva: Juha Peurala

Kansanedustaja Martti Talja (kesk.) sanoo, etteivät Päijät-Hämeessä tehdyt terveydenhuollon uudistukset ole menneet kaikilta osin oikeaoppisesti.

- Vuodeosastojen lakkauttamisesta oli päätetty jo vuonna 2013-2014, kun todettiin, ettei Päijät-Hämeessä ole aktiivista kuntoutusta. Nyt se toteutettiin, mutta aivan liian nopeasti, koska korvaavia kotihoitopalveluita ei ole vielä rakennettu, Talja sanoo.

Talja puhui sote-uudistuksesta keskiviikkoiltana Lahdessa järjestetyssä paneelikeskustelussa.

Omilla jaloilla

Vuodeosastojen lakkauttaminen sinänsä oli Taljan mielestä oikea päätös.

- Me ammattilaiset olemme usein liian konservatiivisia. Halutaan hoitaa sänkyyn vaikka se on kaikista huonoin vaihtoehto. Omilla jaloilla liikkuminen on paras hoito. Akuuttisairaansijoilla ollaan keskimäärin kaksi viikkoa ja silloin on ihan sama, missä kunnassa vuodeosasto sijaitsee. Sitten mennään kotiin kuntoutukseen, Talja sanoo.

Talja on itsekin ammatiltaan lääkäri.

50 työntekijää liian vähän

Ongelma on kuitenkin se, että kotihoidosta puuttuu Päijät-Hämeessä 50 työntekijää. Syynä on mikäs muukaan kuin rahapula.

Lue myös: Senioriasunto – mikä se on?
 

Tällä hetkellä kunnat ja maakunnat noudattavat entistäkin tiukempaa budjettia, sillä nyt kerätyistä säästöistä tulee uudistuksen jälkeen maakunnan valtiolta saama pesämuna. Ne, jotka eivät ole aiemmin eläneet säästeliäästi, voivat nyt hyötyä siitä.

- Kuntoutus toimii niille, jotka siihen pääsevät. Erityisesti nyt, kun valtio on käskenyt maakuntia säästämään niin paljon kuin pystyy. Päijät-Hämeessä käytetään jo nyt vähiten rahaa terveydenhoitoon koko Suomessa, ja tästä pitäisi vielä äästää. Se on epäreilua ja se on väärin. Siksi meiltä puuttuu 50 työntekijää, Talja sanoo.

Asiakas keskiössä

Talja sanoo, että sote-uudistuksen ytimessä on kolme asiaa. Järjestämisvastuun keskittäminen kunnilta maakunnille, valinnanvapaus ja tiedonkulku.

- Asiakkaan ympärille rakennetaan palvelukokonaisuus. Tietojärjestelmät ovat liima, joka pitää kokonaisuuden kasassa, Talja kuvailee.

Tavoite on, että kansalaisten tyytyväisyys paranee.

- Suomi on jo nyt maailman ykkönen kustannustehokkuudessa, ja kansalaislaadussa olemme sijalla neljä. Tavoite on päästä kärkeen siinäkin, Talja sanoo.

Emmi Tuomisto
emmi.tuomisto@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje ja saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi (16)
Bonnie

Ei ole rahapula, vaan valintakysymys. Miten löytyi kaupungilta rahoitus noin viidensadan turvapaikanhakijan vuokra-asuttamiseen. Asunnoista suurin osa on vuokrattu yksityisiltä markkinoilta. Seuraava valinta on Demarien ajama, kaikille lapsille ilmainen päivähoito, siis kaikkein rikkaimmillekin. Oli muuten myös valintakysymys, keitä päättäjiksi itse äänestimme.

hävetkää

Tämä koko sotepaskan hoito on demokratian irvikuva! Ei siinä kunnilla siis ole ollut mitään mahdollisuuksiakaan asioitaan hoitaa! Toivon että tavalla tai toisella koko suomen poliittinen johto ylhäältä alas tuuletettaisiin täysin uusiin puihin.kansanvalta ja yhteisten asioiden hoito(demokratia) on haudattu tässä maassa R.I.P. vaan!.toivon kaikille päättäjille tässä maassa:sitä korjaa mitä kylvää!

ITEAATTELIJA

"Vuodeosastojen lakkauttamisesta oli päätetty jo vuonna 2013-2014". Missä ja mitä on päätetty. Miksi media on vaiennut tästä. Tässäkö syy siihen, että Attendo rakensi jo valmiiksi Asikkalaan 40-paikkaisen hoivakodin rahastamaan kuntalaisia. Lakkauttamispäätökset ajettiin kiireellä yhtymän kokoomusjohtoisen hallituksen vaatimuksesta ennen vaaleja vaalitappion pelossa. Kaikki on mennyt käsikirjoituksen mukaan.

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X