Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahti heltyi turvaamaan palveluita - "Puhutaan melkein kymmenen miljoonan euron lisäyksestä"

Kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirran tiistaina julkistama talousarvioehdotus on kaupunkilaisten palveluille huomattavasti armeliaampi kuin kaupunginhallituksen kesällä hyväksymä kehys. Esimerkiksi täyden päivähoito-oikeuden palauttaminen maksaa yli miljoona euroa.

Kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta julkisti tiistaina budjettiehdotuksensa. Kuva: Mirja Hussain

Lahti hellittää ensi vuodelle kukkaronnyörejään palveluiden turvaamiseksi, jos kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirran tiistaina julkistaman talousarvioehdotuksen linjaukset toteutuvat. Kesäkuussa laadittuun budjettikehykseen verrattuna rahaa käytetään selvästi enemmän.

- Opetukseen, varhaiskasvatukseen ja soteen on merkittävästi isommat panostukset. Puhutaan melkein kymmenen miljoonan euron lisäyksestä verrattuna siihen, mikä kehyksessä oli, Myllyvirta toteaa.

Opetuksessa ja varhaiskasvatuksessa menoja kasvattavat kallistuvat tilavuokrat. Perusopetukseen varataan 700 000 euroa ja lukiokoulutukseen 140 000 euroa lisää.

- Merkittävä lisäpanostus on myöskin subjektiivisen päivähoito-oikeuden laajentaminen koskemaan lapsia, joiden vanhemmista toinen tai molemmat ovat kotona. Tämä maksaa runsaan miljoonan euroa lisää.

Emme voi edetä niin, että tehostamme toimintaa ottamalla henkilöstön selkänahasta. Kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta

Sote-menoista yhteisymmärrys

Sosiaali- ja terveysmenojen sallitaan kasvavan tulevina vuosina noin 1,3-1,4 prosentilla vuodessa. Tähän saakka menojen kasvu on haluttu puristaa yhteen prosenttiin.

- Olemme käyneet hyvinvointiyhtymän johdon kanssa läpi, mikä on Lahden realistinen maksutaso ensi vuonna ja seuraavina vuosina. Luvut, jotka ovat talousarviokirjassa, ovat sellaiset, joista on yhteisymmärrys, Myllyvirta kertoo.

Tänä vuonna Lahden sote-menot ovat ylittymässä arviolta 6,8 miljoonalla eurolla. Viime vuonna menot kasvoivat yli kolmella prosentilla, kun samaan aikaan muissa suurissa kaupungeissa kustannukset keskimäärin laskivat.

- En halua lähestyä asiaa syyttävästi, mutta jos menot olisivat kehittyneet niin kuin maassa keskimäärin, olisimme olennaisesti helpommassa tilanteessa.

"Rohkeasti sähköisiä palveluita"

Lahden tavoitteena on tasapainottaa talouttaan 40 miljoonalla eurolla vuoteen 2022 mennessä. Ensi vuoden alussa toteutettavilla veronkorotuksilla saataisiin lähes 15 miljoonan lisätulot. Tuloveroprosentti nousisi 20,75:een, ja lisäksi nostettaisiin kiinteistöveroa.

Säästömahdollisuuksia on listattu noin 20 miljoonan euron edestä.

- Emme voi edetä niin, että tehostamme toimintaa ottamalla henkilöstön selkänahasta, vaan on löydettävä laadullisia ja rakenteellisia muutoksia, jotka tekevät mahdolliseksi kustannustason alentamisen, Myllyvirta toteaa.

Lahti aikoo lisätä yksityisten päiväkotien suosiota palvelusetelijärjestelmällä. Kuva: Mirja Hussain

Useiden miljoonien eurojen säästöt on tarkoitus saada yhdistämällä palvelupisteitä ja kehittämällä sähköisiä palveluita. Myllyvirran mukaan kaupunki voi ottaa mallia siitä, miten valtio ja yksityiset toimijat ovat uudistaneet palveluitaan.

- Viiden vuoden aikana erilaiset toimintatavat, erilaisten teknisten ratkaisuiden hyödyntämismahdollisuudet ja ajatukset sähköisistä palveluista tulevat muuttumaan enemmän kuin pystyn kuvittelemaan. Kaupungin on tartuttava rohkeasti näihin keinoihin.

Yksityistä varhaiskasvatusta

Yksi suurimmista säästökohteista on varhaiskasvatus, jossa menoja halutaan vähentää 4 miljoonalla eurolla. Tavoite on, että vuonna 2020 noin 30 prosenttia lapsista hoidettaisiin yksityisellä puolella. Apuna olisi palvelusetelijärjestelmä. Nyt yksityisten palveluiden osuus on varhaiskasvatuksessa 18 prosenttia.

- Toiminnan kustannusrakennetta voidaan parantaa verrattuna muihin isoihin kaupunkeihin. Tarkoitus on luoda edellytyksiä yksityiselle tarjonnalle niin, että vältytään kaupungin investoinneilta.

Myllyvirta myöntää, että säästöjen löytäminen vaatii paljon varhaiskasvatukselta, sillä hoidettavien lasten määrän odotetaan kasvavan.

- Toisaalta päivähoito on iso kokonaisuus. 60 miljoonan euron budjetissa on paljon edellytyksiä.

Täyden päivähoito-oikeuden palauttaminen on Myllyvirran mukaan perusteltua. Muutos astuisi voimaan elokuussa.

- Varhaiskasvatus linkittyy entistä vahvemmin perusopetukseen. Tärkeintä on, että meillä on joustava toimintatapa.

Ei enää hukkaneliöitä

Tilankäyttöä tehostamalla voidaan säästää käyttömenoja useilla miljoonilla euroilla. Uusiin monitoimitaloihin ei jää hukkaneliöitä.

- Koulupuolella näkemykset siitä, paljonko tilaa tarvitaan per oppilas, ovat muuttuneet aika paljon. Tilankäytön tehokkuutta pystytään parantamaan parin seuraavan vuoden aikana alkavissa hankkeissa kymmenellä prosentilla ja sen jälkeen 15 prosentilla.

Investointitarvetta vähennetään yli 50 miljoonalla eurolla, mikä selittyy osin sillä, että Renkomäen koulu uudistetaan elinkaarimallilla.

Työntekijöiden määrä pysyy ennallaan?

Kaupungin henkilöstömäärän ennakoidaan pysyvän tulevina vuosina ennallaan. Työntekijöitä on vajaat 3 600, joista vakituisia on noin 2 800.

Myllyvirran mukaan henkilöstömäärä voi pienentyä talouden tasapainottamisen takia, mutta vähennystavoitteita ei ole asetettu.

- On lähdetty siitä, että tavoitteena on toimintojen järjestäminen taloudellisten resurssien puitteissa. Lähtökohta on, että rakenteelliset uudistukset pystytään toteuttamaan ilman paineita irtisanomisiin ja lomautuksiin.

Konsernipalvelujohtaja Mika Mäkisen mukaan euromääräiset tavoitteet ovat kovempia kuin henkilöstömäärätavoite

- Henkilömäärätavoite voitaisiin saavuttaa käyttämällä rahaa ostopalveluihin. Toimintatapoja muutetaan aidosti niin, että kokonaiskustannukset alenevat.

Asukastilaisuus tiistai-iltana

Kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta esittelee budjettiehdotustaan yleisötilaisuudessa tiistai-iltana. Aikuiskoulutuskeskuksessa järjestettävä tilaisuus alkaa kello 18. Talousiltaa voi seurata myös suorana verkkolähetyksenä.

Budjettia käsitellään kaupunginhallituksessa 30.-31. lokakuuta. Kaupunginvaltuusto päättää veroista 13. marraskuuta ja talousarviosta 4. joulukuuta.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi on väliaikaisesti pois käytöstä.

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X