Aiheet
Kirjaudu ulos

Käyttäjätiedot

Nimi:
Osoite:
Postinro ja toimipaikka:
Sähköposti:
Nimimerkki:
Asiakasnumero:
Liitä asiakasnumero tiliin
Muokkaa tietoja

Voimassa olevat tilaukset

Tuote:
Tyyppi:
Voimassa: -
Muokkaa tilauksia
Päijät-Häme

HS: Tutkijat panivat maakuntien rajat uusiksi – Lahti menettäisi asemansa maakunnan keskuskaupunkina

Kuva: Mirja Hussain

Päijät-Hämeen keskuskaupunki Lahti menettäisi asemansa maakunnan keskuskaupunkina, jos maakuntien rajat perustuisivat keskuskaupunkien saavutettavuuteen, uutisoi Helsingin Sanomat.

HS:n jutussa alue- ja väestötutkija, valtiotieteen tohtori Timo Aro ja tohtorikoulutettava Timo Widbom tekivät aluerakenteen optimoinnin suhteessa väestön sijaintiin ja saavutettavuuteen.

Malleissa Suomessa olisi 12 tai 7 maakuntaa. Jos Suomessa olisi 12 maakuntaa, nykyisistä maakunnista lakkautettaisiin Päijät-Hämeen lisäksi Kainuu, Etelä-Pohjanmaa, Kanta-Häme, Etelä-Savo ja Etelä-Karjala.

7 maakunnan mallissa puolestaan maakuntakeskukset olisivat Helsinki, Turku, Kouvola, Tampere, Kuopio, Seinäjoki ja Oulu.

Kummassakin vaihtoehdossa Lahti menettäisi asemansa Kouvolalle, jolle sijainti tarpeeksi kaukana muista keskuksista suo mahdollisuuksia. Lahti on nopeiden yhteyksien vuoksi enemmän pääkaupunkiseudun vaikutuspiirissä. Sairaanhoidon erityisvastuualuejaossa Lahtea on revitty niin Helsinkiin kuin Tampereelle.

Lahden näkökulmasta ajatus on ennenkuulumaton, sillä Lahti on Kouvolaa selvästi isompi ja suuntautuu vahvasti pääkaupunkiseudulle.

Muilta osin Lahden kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta pitää HS:n jutussa Aron pohdiskelua arvokkaana. Myllyvirta näkee, että 18 maakunnan mallissa maakuntia on niin monta ja kokoerot niin suuret, että paikallisen ja aluehallinnon välistä työnjakoa on mahdotonta saada mielekkääksi.

– Jos maakuntia olisi 5–7, niille voisi rakentaa mielekkään toimenkuvan, jolloin myös kuntien ja kaupunkien roolit olisivat toimivat ja niiden rooli olisi vahvempi, Myllyvirta toteaa HS:lle.

Päijät-Häme onkin sote- ja maakuntauudistusta koskevassa lausunnossaan esittänyt harvempaa maakuntajakoa.

Mimmi Pitkänen
mimmi.pitkanen@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi (11)
Kummastelija

Eikös samalla periaatteella maakuntatasolla myös esimerkiksi Hyvinkään pitäisi syrjäyttää Helsinki? Ja valtion tasolla Lahden, Tampereen tai jopa Jyväskylän syrjäyttää Helsinki?

Duumari

Jälleen kerran Helsingistä käsin yritetään ryöstää kaikki mitä Lahdesta irti saa muihin kaupunkeihin tai tässä tapauksessa taantuvaan kylään... Lahdesta yritetään tosissaan tehdä Suomen Detroitia ja Helsingin takapihan kompostia. Ja "meidän" poliitikot antavat sen tapahtua,kunhan pääsevät edes johkus samaan kuvaan "isojen poikien" kanssa...

Mies van Hus

Tämä tarina kuuluu sarjaan "kaiken maailman dosentit".

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X