Aiheet
Kirjaudu ulos

Käyttäjätiedot

Nimi:
Osoite:
Postinro ja toimipaikka:
Sähköposti:
Nimimerkki:
Asiakasnumero:
Liitä asiakasnumero tiliin
Muokkaa tietoja

Voimassa olevat tilaukset

Tuote:
Tyyppi:
Voimassa: -
Muokkaa tilauksia
Päijät-Häme

Lahden Kolkanmäen nykyinen kirkko rakennettiin seitsemän vuoden kiistan jälkeen

Lahden seudun oppaiden Tuula Santala kertoo Ristinkirkon seinän ikkunoiden kuvasta kirkkovuoden viikkojen lukumäärää. Kuva: Eeva Ristkari

Arkkitehti Alvar Aallon (1898 - 1976) suunnittelema modernistinen Lahden Ristinkirkko valmistui vuonna 1978. Kirkon rakentamista edelsi seitsemän vuoden kiista.

- Lahtelainen lääkäri ja kaupunginvaltuutettu Sirkka Lankinen (1916 - 2012) oli kiihkeästi puukirkon säilyttämisen kannalla. Hän uhkasi sitoa itsensä kettingillä kiinni kirkkoon purkamisen estämiseksi. Purkutyöt aloitettiin, kun hän oli konferenssimatkalla Etelä-Amerikassa, Lahden seudun oppaiden Tuula Santala kertoo Radio Voiman Rakkaudella Lahesta -kesäsarjassa.

Uusi kirkko oli vuosikymmenien projekti

Lahtelaiset ihmettelevät edelleen, miksi vanha hirsistä rakennettu nikkarityylinen kirkko piti purkaa. Se oli valmistunut talkootyöllä vuonna 1896.

- Tilanpuute lienee suurin syy. Siitä oli keskusteltu jo 1920-luvulta lähtien.

Ensimmäinen arkkitehtikilpailu uuden kirkon rakentamiseksi järjestettiin jo 1920-luvulla ja 1950-luvulla järjestettiin toinen, jonka Aalto voitti. Hanke kuitenkin jäi silloin toteutumatta.

- Launeen kirkko valmistui vuonna 1955, ja siihenkin meni varoja. Aalto kutsuttiin sitten myöhemmin suunnittelemaan Ristikirkko.

Ristinkirkko on Lahden pääkirkko, jossa on 1 150 paikkaa. Paikoista 280 on kirkon parvella. Toinen Keski-Lahden seurakunnan kirkko on Mukkulan kirkko.

Ristinkirkko alttarilta poistutaan ylämäkeen.
 

Mäen nimi tulee tuulimyllystä

Kolkanmäki on Santalan mukaan saanut nimensä tuulimyllystä, joka kolkkasi mäellä.

-Tuulimyllyjä oli varmasti useampiakin. Vuonna 1896 aloitettiin puiston rakentaminen ja puisto onkin Lahden vanhin.

Modernistisessa kirkkorakennuksessa on mielenkiintoisia yksityiskohtia. Kirkon seinässä on Alvar Aallon nimikirjoitus ja torille päin näkyy 52 ikkunaa, jotka kuvastavat kirkkovuoden viikkoja. Vanhasta puukirkosta on jäljellä kellotapulissa kolme kirkonkelloa, alttariristi on tehty kellotapulin hirsistä ja vanha kirkontornin risti on nähtävillä kirkon länsipuolen seinustalla.

- Yksi mielenkiintoinen yksityiskohta on kirkon sisällä oleva ylämäki. Kun hääpari kääntyy alttarilta on edessä ensimmäinen vastoinkäyminen, ehkäpä se on Aallon huumoria.

Aalto ei ehtinyt nähdä kirkkoa valmiina. Aallon puoliso, arkkitehti Elissa Aalto teki työt loppuun.

- Myös Aallon poika Hamilkar Aalto on ollut mukana suunnittelemassa kirkon akustiikkaa.

Lisää Ristinkirkon historiasta voit käydä kuuntelemassa Rakkaudella Lahesta -sarjan jaksosta Radio Voiman verkkosivuilta.
Kesäsarja pyörii Radio Voiman taajuudella 98,6 tiistaisin ja torstaisin kello 15.30, uusinnat keskiviikkoisin ja perjantaisin kello 8.30.

Eeva Ristkari
eeva.ristkari@radiovoima.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi (3)
Akkanen

Ja se on muistomerkkinä silloisten lahtelaisten näköalattomuudesta ja lahtelaisen kaupunkikulttuurin tuhoamisesta. Siitäkin voisi laittaa ison laatan tiilipytingin seinään ja vielä nimet, jotka tuhon takan olivat.

?!?

Tämähän on lahtelainen ongelma. Jokainen porukka haluaa purkaa vanhaa ja rakentaa tilalle omasta mielestään hienon rakennelman. Kirkon osalta ilmeisesti painoi nimi, haluttiin väkisten Aallon suunnittelemana. Aallolla vaan olivat parhaat työt takanapäin. Pitäisi yleisemmin keskittyä sisältöön kuin ulkoisiin puitteisiin. Hiihtokeskus tässäkin valitettavasti "hyvänä" esimerkkinä. seuraavilla sukupolvilla on taas hyvä syy purkaa vanhaa.

Tessulandia

tilanpuute syynä?? ainahan olisi voinut rakentaa toisen kirkon muuallekkin ja jättää vanha historiallinen omille sijoilleenmnutta Lahtihan tunnetaan juurikin tuosta hajota ja hallitsetyylistä,ei mitään vanhaa,sittemmin on jotain vanhoja seiniä tms palvottu ja jätetty muistoksi joopa joo ois voineet purkaa nekin!

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X