Aiheet
Kirjaudu ulos

Käyttäjätiedot

Nimi:
Osoite:
Postinro ja toimipaikka:
Sähköposti:
Nimimerkki:
Asiakasnumero:
Liitä asiakasnumero tiliin
Muokkaa tietoja

Voimassa olevat tilaukset

Tuote:
Tyyppi:
Voimassa: -
Muokkaa tilauksia
Päijät-Häme

Tänne ei ole autolla juuri asiaa - rivitalopihasta tuli lasten liikennekaupunki Lahden Riihelässä

Sampo ja Leevi Heponiemi skuuttailevat usein uuden liikennekaupungin kaduilla. Kuva: Leevi Vähälä

Erviänkatu 1-3:n sisäpihalle Lahden Riihelässä ei juuri ole autolla asiaa. Siitä huolimatta rivitalojen edustalla kaartuville asfaltoiduille väylille on maalattu uudet tiemerkinnät: kaistamaalaukset, suojatiet ja niin edelleen. Risteyksissä pienet kolmiot kertovat, kenellä on etuajo-oikeus.

Pikkutiet ovatkin palvelleet kesäkuusta lähtien paitsi kulkureitteinä, myös lasten liikennekaupunkina.

Hermanni Haataja, Jesper Syvämeri ja Viljami Haataja testaamassa liikennekaupunkia.
 

Myös kasvihuone ja omatoimilava

Taustalla on Lahden talojen viime kesänä järjestämä pihakilpailu. Siinä asukkaat saivat suunnitella toiminnallisen pihan, jossa on tekemistä sekä lapsille että aikuisille.

- Minulle tuli heti mieleen, että laitetaan liikennekaupunki. Piha on kuin tehty sitä varten, ja siihen saa liikennekaupungin kautta toiminnallisuutta, kertoo asukastoimikunnan puheenjohtaja Kristiina Louko-Roos.

Ideoita tuli muilta asukkailta lisää, ja kilpailuun lähti suunnitelma, jossa oli liikennekaupungin lisäksi pieni monitoimilava, minikokoinen kasvihuone tai paremminkin yrttivitriini sekä kuntoiluvälineitä.

Suunnitelma valittiin kilpailun voittajaksi yksimielisesti, ja nyt sitä on alettu toteuttaa käytännössä. Yrttivitriini grillikatoksen viereen tuli huhtikuussa, katumaalaukset tehtiin kesäkuun puolella.

- Ehdoton suosikki on ollut lava. Lapset ovat käyttäneet sitä tanssiesiintymisiin, Louko-Roos kertoo ja naurahtaa, että lapset ovat ottaneet kengätkin pois pikku ulkolavalle astuessaan.

Moni asunut pitkään

Moni on asunut kadulla pitkään. Sekä Aila Blomerus että Hannele Nykänen kertovat asuneensa vuosien varrella pihapiirissä useammassa kuin yhdessä asunnossa.
 

Toimittajaa ja kuvaajaa odotellessa rivitalon pihalla on laitettu grillihetki pystyyn. Hannele Nykänen kertoo olevansa kadun alkuperäisiä asukkaita. Rivitalot rakennettiin 80-luvun lopulla.

Myös moni muu on pitkän ajan asukkeja. Osa on asunut useammassakin asunnossa samassa pihapiirissä vuosien varrella. Joskus järjestetään yhteistä tekemistä, kuten grillausta tai keväiset pihatalkoot.

Alueella asuu väkeä lapsiperheistä eläkeläisiin. Paikkaa kehutaan lapsille hyväksi. Liikennettä on vähän ja sekä luonto että kaupunki lähellä. Monen kaveritkin asuvat lähistöllä. Leevi ja Sampo Heponiemi skuuttailevat potkulaidoilla pitkin pikkutietä.

- Käydään täällä melkein joka päivä. Kun käydään kavereilla, skuuttaillaan tätä kautta, pojat kertovat.

Marjaana Lahola
marjaana.lahola@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi
Ei kommentteja

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X