Aiheet
Kirjaudu ulos

Käyttäjätiedot

Nimi:
Osoite:
Postinro ja toimipaikka:
Sähköposti:
Nimimerkki:
Asiakasnumero:
Liitä asiakasnumero tiliin
Muokkaa tietoja

Voimassa olevat tilaukset

Tuote:
Tyyppi:
Voimassa: -
Muokkaa tilauksia
Päijät-Häme

Lahdessa 24 vuotta toiminut toimintakeskus on haasteiden edessä: "Ihmeellistä säätöä"

Takataskussa tuntuu tukalalta. Toimintakeskuksen työtiimejä joudutaan lopettamaan, kun työvalmentajia ei voida rekrytoida. Se tarkoittaa kahta asiaa. Johtava työntekijä kuvaa tilannetta: "On tullut vähän mutkia matkaan."

Vuonna 1993 aloittanut Työttömien toimintakeskus muuttui Takataskuksi vuonna 2000. Toimitilat ovat olleet Huovilankadulla yli 10 vuotta. Takataskussa käy arkipäivisin vähintään 160 ruokailijaa ja satakunta kahvittelijaa. Kuva: Juha Peurala

Monitoimikeskus Takatasku Lahdessa joutuu vähentämään palveluitaan kesän jälkeen. Toiminta kuitenkin jatkuu vielä. Etelä-Suomen Sanomien lukijalta saadussa vinkissä mietittiin, lopetetaanko Takatasku.

- Emme ole vielä sellaisessa tilanteessa. Asiakkaan huoli on kuitenkin oikeutettu, sanoo Takataskun johtava työntekijä Olli Kopo.

Vähennyksiä on tulossa ainakin vapaa-ajanohjauksen tiimiin ja sen palveluihin, joihin kuuluvat työllistetyille sekä asiakkaille järjestetyt liikuntaryhmät, erilaiset tapahtumat ja retket. Näiden järjestämisessä on työskennellyt työvalmentautujina noin 10 henkilöä vuodessa.

- Vähennykset on ikävä suuntaus asiakkaille. Kyllähän retkillä bussit ovat yleensä olleet täysiä.

Takatasku on Lahden kaupungin, Lahden seurakuntayhtymän ja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän toimintakeskus, joka edistää työllisyyttä tarjoten kuntouttavaa työtoimintaa, työkokeilu-, tukityö- ja vapaaehtoistyöpaikkoja sekä tukee työttömien osallistumisen mahdollisuuksia.

Vapaa-ajanohjauksen tiimiin lisäksi Takataskun tiimejä ovat ruokapalvelut, toimistopalvelut, atk-koulutus ja puhdistuspalvelut. Ruokapalveluissa on vakituiset valmentajat, mutta muissa tiimeissä on toiminut vaihtuvia työvalmentajia, jotka ovat saaneet työnsuunnittelijan palkkatukea. Tänä vuonna toimintakeskus on työllistänyt erilaisilla sopimuksilla noin 70 ihmistä.

- Toimintabudjetti on 260 000 euroa. Se on se raha, joka tulee ja menee, Kopo kertoo.

Toimintakeskuksen hallinnointi kuuluu seurakuntayhtymälle. Sieltä tulevat myös toimintakeskuksen johtajan ja kolmen vakituisen keittiöhenkilön palkat sekä yhden määräaikaisen palkka.

Lahden kaupunki maksaa työllistettyjen palkkoja. Hyvinvoitiyhtymä vastaa kiinteistön vuokrasta ja kuluista, vakituisen työvalmennuspäällikön ja terveydenhoitajan palkasta sekä määräaikaisen työhönvalmentajan palkasta.

Hyvinvointiyhtymän kulut takaisin kaupungille

Hyvinvointiyhtymän yt-neuvottelut ja Lahden kaupungin palkkatukilinjaukset ovat vaikeuttaneet Takataskun tilannetta. Hyvinvointiyhtymä on käynyt neuvotteluja kaupungin kanssa siitä, että Takataskun määräraha siirtyy terveydenhoitajan palkkaa lukuunottamatta kaupungille ensi vuoden alusta.

Kopo kertoo, että Takataskun palveluita täytyy järjestellä uudelleen, mitä on selvitelty tänä keväänä. Niin vapaa-ajanohjauksen tiimissä kuin toimistotiimissä on tilanne, että niihin ei ole jatkossa mahdollista palkata työvalmentajaa työnsuunnittelijan palkkatuella.

- Toimiston pitää tietenkin pyöriä jotenkin. Muuten toimintaa ei ole mahdollista järjestää. Meille on tarjottu puolen vuoden palkkatuilla työllistettäviä henkilöitä hoitamaan näitä tehtäviä. Tällä järjestelyllä ei kuitenkaan kyetä tekemään työvalmennusta.

Kädenväännön toinen osapuoli on Lahden kaupunki. Työllisyysasioiden päällikkön Sami Kuikan mielestä Takataskun toimintojen alasajaminen ei ole vääjäämätöntä.

- On olemassa muitakin ratkaisuja, mutta Takataskun johtajat eivät ole niistä toistaiseksi innostuneet. Esimerkiksi se, millä statuksella henkilö palkataan.

Kuikan mukaan mikäli Takataskun toimistopalveluihin palkattaisiin henkilö palkkatuella, olisi kaupungin ensin tehtävä työhöntarjoamiskierros kaupungin omien työllistämisvelvoitteiden mukaan.

Hyvän halutaan jatkuvan

Kopon mukaan myös työvalmentautujia varten olevan yksilövalmentajan pesti työsuunnittelijan tuella loppuu marraskuun lopussa. Se järjestetään kuitenkin toisella tavalla.

- Palkkatukilinjaukset ovat tietynlaiset Lahden kaupungilla. Meillä on tavoitteena, että ihmiset pääsisivät työpajalta sujuvasti eteenpäin töihin tai opiskelemaan. Sen puolesta me työskentelemme ja haluamme, että sitä rahoitettaisiin toimivalla tavalla niin kuin on tähän asti ollut. Siihen on tullut vähän mutkia matkaan, Kopo sanoo.

Kuikka vastaa, että tavoite on sama kaikilla Lahden työllisyyttä edistävällä muutamalla kymmenellä toimijalla. Tavoitteen toteutumista seurataan katsomalla paljonko rahaa työllistymistoimiin on kulunut ja mitä summalla on missäkin saatu aikaan. Kokonaisuudessa kaupungilta menee palkkatukiin ja työpajojen pyörittämiseen reilut pari miljoonaa euroa vuodessa.

- Pajatyöllistäjät raportoivat millainen on ollut henkilöiden pajajakson jälkeinen sijoittuminen: ovatko he palanneet työttömiksi, avoimille työmarkkoinoille, koulutukseen vai seuraavaan vaiheeseen työllisyyden edistämisessä, Kuikka kertoo.

Takataskun tämän vuoden työkokeilijoista 41 prosenttia on sijoittunut töihin yrityksiin tai kolmannelle sektorille. Palkkatukityöhön on sijoittunut 38 prosenttia tukityöllistetyistä.

- Ohjausresurssia ollaan nyt vähentämässä, joten yhtä monessa tehtävässä ei voida jatkossa tarjota työtä ihmisille. Haluaisin, että yhteistyö Lahden kaupungin työllisyysasioiden kanssa jatkuisi hyvänä. On ollut ihmeellistä säätöä tässä, Kopo sanoo.

- Takastaskun pitää kehittää toimintaansa. Maakunta- ja soteuudistus kun tulee, niin niukkuutta on jaossa joka puolelle. Uudistukseen on valmistauduttava, Kuikka toteaa.

Minna Krupka
minna.krupka@ess.fi
Ira Mellberg
ira.mellberg@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje ja saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi (7)
Näkökulma

Hykyn säästöt iskee nyt takataskuun.Palveluja otetaan tässäkin pois.Keneltäpä ollaankaan taas ottamassa palveluita?

ITEAATTELIJA

Maan hallitus ja Lahden kaupunki ovat ajamassa työvoimapalveluja yksityisten henkilöstöfirmojen bisnekselle ja siksi näitä työttömien tukipalveluja kuten myös kolmatta sektoria ollaan ajamassa alas. Tämä alkoi jo demarien Karin johtaman vanhan valtuuston aikana ja sama meno tuntuu nyt jatkuva edelleen demarien tuella. Komu on bisneksen asialla kokoomuksen kaverina.

peke

Uudistus pitäisi aloittaa Kuikasta hän ei ole ajantasalla työttömyys asioissa ja muutenkin hän on hoitanut hommansa tosi huonosti. Palkkatuki täytyisi olla minimissään 8kk, että työtön pääsisi pestin jälkeen takaisin liitonrahoille. Kiitos hallituksen. Palkkatukityöstä vain 75% lasketaan työssäoloajaksi joten 6kk ei riitä.

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X