Aiheet
Kirjaudu ulos

Käyttäjätiedot

Nimi:
Osoite:
Postinro ja toimipaikka:
Sähköposti:
Nimimerkki:
Asiakasnumero:
Liitä asiakasnumero tiliin
Muokkaa tietoja

Voimassa olevat tilaukset

Tuote:
Tyyppi:
Voimassa: -
Muokkaa tilauksia
Päijät-Häme

Luonnossa voi tehdä vaikka gourmet-aterian - katso tästä ammattiretkeilijän vinkit ja reseptit

Jos retki osuu marja-aikaan ja -paikkaan, voi jälkiruoan aineksia kerätä suoraan luonnosta tähän mustikka-vadelmapaistokseen. Kuva: Katja Luoma

Hyvä ruoka on puolet onnistuneesta retkestä. Suunnittele hyvin, ja valmistele kotona mahdollisimman pitkälle, vinkkaa ammattiretkeilijä Minna Jakosuo.

- Päiväretkelle voi ottaa vaikka mitä ruoanvalmistusvälineitä ja raaka-aineita. Joskus teen retkiä vain kokatakseni jotakin tosi hyvää ruokaa luonnossa, Jakosuo kertoo.

- Hienokin gourmet valmistuu nuotiolla.

Jos retkiruoka kiinnostaa, kannattaa tutustua esimerkiksi Retkipaikka-blogin ruokaosioon, joka on Jakosuon vastuualuetta. Kesällä ilmestyy myös kokonainen kirja retkiruoasta, Parempaa retkiruokaa - maistuvia luontohetkiä ympäri vuoden.

- Olen koonnut siihen reseptejä koko vuodelle, Jakosuo kertoo.

Koko ateria alkupaloista lähtien

Tällä kertaa luonnossa nautittiin alkupalaksi maalaisleipiä tattisipulitäytteellä, pääruoaksi kasvislohikeittoa ja jälkiruoaksi mustikka-vadelmakaurapaistosta vaniljakastikkeen kera. Kaikki valmistettiin nuotiotulella Isojärven kansallispuistossa Kuhmoisissa.

Tattileipien maalaisleivän Minna Jakosuo on leiponut itse.

- Leivon paljon, emme ole kahdeksaan vuoteen ostaneet leipää kaupasta kuin aivan hätätapauksessa, hän kertoo.

Tatit on kerätty omilla retkillä, ja omassa pihassa kasvatetaan vihanneksia. Pitkillä retkillä, jossa jokainen gramma rinkassa on liikaa, kasvikset ovat kuivattuja. Päiväretkelle voi ottaa tuoreet vihannekset. Paloittele ne valmiiksi kotona ja pakkaa pussiin, jonka tietysti tuot sitten retkeltä kotiin ja käytät uudelleen.

Kasviskerma säilyy metsässä paremmin kuin perinteinen, joten sen vuoksi lohikeittoon laitetaan kermankorviketta.

Tattileipä

1-2 palaa maalaisleipää retkeilijää kohti
silputtua sipulia
pilkottuja tatteja
voita tai öljyä paistamiseen

1. Pilko sienet ja sipulit. Laita retkipannulle nokare voita tai öljyä. Paista sieniä ja sipulia, mausta suolalla ja pippurilla. Paahda leivät nuotiolla ja levitä sienisilppu leiville.

Retkiruokaan voi varautua esimerkiksi ottamalla osan sienisadosta talteen. Tattileipien tatit voi esimerkiksi kuivata.
 

Kasvislohikeitto

5 dl vettä
150 g kylmäsavulohta
2 porkkanaa
1 dl kuivattua purjoa tai pätkä tuoretta
1 dl kuivattua varsiselleriä tai pätkä tuoretta
3 tl kuivattua tomaattisosetta tai puoli desiä tuoretta
3 tl kermankorviketta
1 tl tilliä
ripaus pippuria
1 rkl voita

1. Kuumenna vesi. Lisää kasvikset ja anna kiehua kunnes ne ovat kypsiä. Jos olet leikannut kasvikset ohuiksi tikuiksi, ne kypsyvät muutamassa minuutissa.

2. Lisää tomaattisose, kermankorvike ja tilli. Lisää lopuksi lohet paloiteltuna. Kiehauta hetki ja nauti.

Lohikeitto syntyy nuotiolla helposti, kun kasvikset on käsitelty jo kotona.
 

Mustikka-vadelma-kaurapaistos

mustikoita
vadelmia
2 dl kaurahiutaleita
1 dl sokeria, 50 g voita
valmista vaniljakastiketta

1. Sulata voi paistinpannulla. Lisää pannulle hiutaleet ja sokeri, paistele seosta käännellen kunnes hiutaleet ovat imeneet rasvan ja sokeri sulanut.

2. Anna jäähtyä hetki, lisää marjat. Tarjoa vaniljakastikkeen kera.

Mervi Pasanen
mervi.pasanen@mediataloesa.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa maksutta!

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje ja saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi (1)
@

Ja notskinhan voi tehdä mihin vain?

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X