Päijät-Häme

Kotikunta voitti keskustan 16 äänellä Asikkalassa - vihreät sai vaalipäivän äänistä yli 10 prosenttia

Immo Virtanen ja Kari Kitala uusivat valtuustopaikkansa jättipotin keränneen Juri Niemisen vetoavulla. Kuva: Erno Laisi

Kotikunta järjesti Asikkalan kuntavaalien suurimman yllätyksen, kun se nousi suoraan ensimmäisissä vaaleissaan tulevan valtuuston suurimmaksi puolueeksi. Kotikunta onnistui aktivoimaan kannattajiaan erityisesti ennakkoäänestyksessä.

Vaalituloksessa riittää sulateltavaa pitkäksi aikaa, Kotikunnasta sanotaan.

- Nouseminen suurimmaksi ryhmäksi oli suuri yllätys. Sitä ei käy kiistäminen, ryhmän perustajajäsen Immo Virtanen sanoo.

Onko Kuubassa matkalla oleva vaalien ylivoimainen ääniharava Juri Nieminen saanut tiedon omasta jättimenestyksestään? Niemisen puhelimeen ei saanut maanantaiaamuna yhteyttä.

Sieltä tulee varmasti kotiin kovin tyytyväinen mies. Immo Virtanen

- Kyllä Jurille tieto on mennyt. Kai hän oli jostain jonkun kahvilan löytänyt ja päässyt tarkastamaan netistä tuloksen. Sieltä tulee varmasti kotiin kovin tyytyväinen mies, sanoo Virtanen.

Virtanen perussuomalaisten ja keskustan romahduksesta: "Ehdokasasettelu ei mennyt ihan pulkkaan"

Keskustan romahdus oli valtava, yli 10 prosenttiyksikköä, mutta se onnistui miltei kirimään äänimäärässä ohi Kotikunnan. Lopulta Kotikunta voitti keskustan 16 äänen marginaalilla. Vaalipäivänä keskusta oli kunnan suurin puolue, mutta Kotkikunnan keräämä kannatus ennakkoäänissä oli keskustalle liikaa.

Keskustan romahtamista suurempi yllätys Kotikunnan Virtaselle oli perussuomalaisten paikkamäärän puolittuminen.

- Ehdokasasettelu ei mennyt ihan pulkkaan heillä, keskustasta nyt puhumattakaan. Vaikeaa se varmasti oli muillakin.

Kokoomuksen kannatus jäi alle 20:n prosentin ja äänimäärä laski reilusti alle tuhanteen. Kokoomuksen riveistä nykyiseen valtuustoon noussut Virtanen sanoo, ettei kokoomuksellakaan ole syytä hymyyn.

- Kyllähän se iso tappio on. Turha on muuta sanoa.

Vihreiden loppukiri nappiin

Vihreiden kampanjan loppukiri onnistui Asikkalassa lähes täydellisesti. Kun ennakkoon äänensä antaneista vihreitä äänesti alle yhdeksän prosenttia äänensä antaneista, vaalipäivänä äänestäneistä yli kymmenen prosenttia seisoi vihreiden takana.

Edellisissä vaaleissa vihreät onnistui nappaamaan vain yhden paikan. Asikkalassa sekä perussuomalaisia että vihreitä äänesti tismalleen sama määrä ihmisiä. 422 ääntä oli vihreille jättipotti ja perussuomalaisille totaalinen romahdus. Perussuomalaisten paikkamäärä putosi kuudesta kolmeen.

SDP saavutti edellisissä vaaleissa neljä valtuustopaikkaa, nyt sen oli tyytyminen kahteen.

Erno Laisi
erno.laisi@mediataloesa.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa maksutta!

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje ja saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi (1)
ITEAATTELIJA

Asikkalalaisia tympi hyvinvointiyhymän kepun edustajan Tarja Tornion vaitonaisuus ja saamattomuus soten leikkauksia tehdessä. Päätöksethän olivat yksimielisiä median ja McCattonin mukaan. Samoin keskustalaisten on vaikea hyväksyä kokoomuksen ajamaa palvelujen yhtiöittämistä ja yksityistämistä, minkä seurauksena palvelut katoavat maakunnista.

Lue seuraavaksi X