Aiheet
Kirjaudu ulos

Käyttäjätiedot

Nimi:
Osoite:
Postinro ja toimipaikka:
Sähköposti:
Nimimerkki:
Asiakasnumero:
Liitä asiakasnumero tiliin
Muokkaa tietoja

Voimassa olevat tilaukset

Tuote:
Tyyppi:
Voimassa: -
Muokkaa tilauksia
Päijät-Häme

Jaakkolan tila ränsistyy Lahti Aquan omistuksessa - kiinteistöjen tilanne puhutti valtuustoa

Lahtelainen Kari Jaakkola kertoi vuonna 2008 sukunsa tarinoita Jaakkolan tilan pihapiirissä Jalkarannassa. Kuva: Leena Liukkonen lliu

Kulttuurihistoriallisesti arvokkaan Jaakkolan tilan rakennusten tulevaisuus puhutti maanantaina kokoontunutta Lahden kaupunginvaltuustoa. Tila sijaitsee Jalkarannassa Vesijärven rannalla ja on vesiyhtiö Lahti Aquan omistuksessa.

- Jaakkolan tilan pihapiiri on päässyt huonoon kuntoon. Suku uskoi, että tilasta huolehditaan. Museota huolestuttaa, kun vuokralaiset sanottiin irti, ja rakennus jätettiin kylmilleen. Rakennus on ränsistynyt. Suvun edustaja on ottanut lukuisia kertoja Lahti Aquaan, Onerva Vartiainen (vihr.) totesi.

Vartiainen ja kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja Lasse Koskinen (ps.) ovat tehneet valtuustokysymyksen kaupungin ja sen tytäryhtiöiden kiinteistöjen hallinnasta. Taustalla on huoli Jaakkolan tilan ja muiden vastaavassa asemassa olevien kiinteistöjen kunnosta.

Vartiainen ihmetteli, miksi Lahti Aqua päätti jo vuosia sitten irtisanoa asuinkäytössä olleen tilan vuokralaiset.

Jos on saanut haltuunsa, on pidettävä huolta. Lasse Koskinen (ps.)

- Rakennusten käyttö on yleensä parasta suojelua, hän huomautti.

Jaakkolan tila sijaitsee vedenoton kannalta tärkeällä alueella. Lahti Aqualla ei ole käyttöä vanhoille rakennuksille.

Koskisen mielestä rakennukset olisi joka tapauksessa pidettävä kunnossa.

- Lahti Aqua vastaa, ettei tarvitse, rakennuksilla ei ole käyttöä. Aitan räystäslaudat repsottavat. Tarvitaan omatoimisuutta ja vaatimuksia. Jos on saanut haltuunsa, on pidettävä huolta. Toivon mukaan asian esille ottaminen saa Lahtia Aquan ajattelemaan asioita, Koskinen totesi.

Yhtiöllä ei käyttöä rakennuksille

Lahti Aquan hallituksen jäsen Jari Rissanen (kesk.) kertoi, että asia on ollut hallituksessa esillä.

- Kyse on pelkästään rahasta. Rakennuksilla ei ole operatiivista käyttöä. Onko yhtiön velvollisuus tehdä yleishyödyllistä kulttuuriperinnön vaalimista? En osaa sanoa, miten dilemma ratkaistaan.

Yhtiön hallituksen puheenjohtaja Alettin Basboga (sd.) kertoi, että yhtiössä on meneillään tilaselvitys.

- Investointiohjelmassa ei ole, että kyseistä rakennusta korjattaisiin.

Koskinen ihmetteli, miksi Lahti Aqualla oli rahaa Jalkarannan Ainolan huvilan ja pihapiirin perusteelliseen uudistamiseen joitakin vuosia sitten.

- Eräs toinen paikka korjattiin, koska toimitusjohtajan piti muuttaa sinne. Nyt väitetään, että Jaakkolan tilaan ei ole rahaa.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi (6)
Myötämielinen

Kiva juttu! Lahdessa on muitakin kyseenalaisessa tilassa olevia historiallisia rakennuksia, esim. kaupungin vanhin kirkkorakennus Metsä-Hennalassa. Sitä taas kaupunki käyttää varastotilana.

ITEAATTELIJA

Luulisi Lahden kaupunginhallituksen konserni- ja tilajaostolla ja etenkin sen puheenjohtalla Lasse Koskisella olevan sanomista tai ainakin tietoa energiayhtiönsä maankäytöstä. Jotakin olisi voinut kysellä 30000 euron vuosipalkkionsa eteen vai onko tämä puheenjohtajuus vain puolueen palkkiovirka.

Sami

Tietäähän sen ettei koskaan Lahdessa ole kuulunut vanhojen rakennusten säästäminen jälkipolville. Rakennetaan mielummin uutta ja rumaa homehtumaan. Jalkaranta oli ennen kivaa aluetta mutta on nykyään liian täyteen rakennettu ja kai joku hamuaa noitakin alueita. Saa halvalla ja kun ei voida mitään korjata niin ei museokaan tule mitään vaatimaan niin voi rakentaa uuden arvorakennuksen jollekin porvarille. Luulisi museon nyt jo olevan huolissaan koska jälkipolville pitäisi säästää pala vanhaa Jalkarantaa. Tämä olisi maantietellisesti parhaimmalla paikalla monessakin mielessä.

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X