Päijät-Häme

Kokoomus ja SDP kisaavat Lahdessa tasapäin kärkisijasta - vihreät hengittää perussuomalaisten niskaan

Kokoomus ja SDP taistelevat rinta rinnan Lahden suurimman puolueen asemasta. Perussuomalaiset on säilyttämässä paikkansa valtuuston kolmanneksi suurimpana ryhmänä, mutta vihreät vaanii aivan iskuetäisyydellä.

Tällaisilta näyttävät kevään kuntavaalien asetelmat Etelä-Suomen Sanomien teettämän gallupkyselyn perusteella. Tietoykkösen tekemässä tutkimuksessa kysyttiin 700 lahtelaiselta, mitä puoluetta äänestäisit, jos kuntavaalit pidettäisiin nyt.

Kokoomus ja demarit saivat kumpikin noin 26 prosentin kannatuksen. Molemmat näyttäisivät menettävän hieman kannatustaan viime kuntavaalien lukemista.

Myös perussuomalaisten kannatus näyttäisi laskevan. Kysely ennakoi puolueelle Lahdessa 12 prosentin kannatusta. Vihreiden osuus oli kyselyssä 11 prosenttia.

Valta-akselit ovat vuosikymmenien aikana vaihdelleet kokoomuksen ja sosialidemokraattien välillä. Näiden kahden kesken käydään tiukin kisa. Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mika Kari (sd.)

Perässä tulevat keskusta, kristillisdemokraatit ja vasemmistoliitto 7-8 prosentin kannatuksellaan.

Valta-akseli vaihdellut

Kokoomus on ollut Lahden suurin puolue kaksissa edellisissä kuntavaaleissa. Kaupunginhallituksen puheenjohtajan Juha Rostedtin (kok.) mukaan kyselyn tulos on linjassa puolueiden yhteisen puoluebarometritutkimuksen kanssa.

- Prosentit vastaavat sitä, mikä Lahdessa on viimeisen kymmenen vuoden aikana ollut. Kokoomus koetaan osaavimpana kuntapuolueena ja uudistajana, joka luo kuitenkin toiminnallaan turvallisuuden tunnetta. Tämä varmaankin on kokoomuksen tuloksen takana.

SDP juhli suurimman Lahden puolueen paikkaa edellisen kerran syksyllä 2004.

- Onhan siitä kotvasen aikaa. Valta-akselit ovat vuosikymmenien aikana vaihdelleet kokoomuksen ja sosialidemokraattien välillä. Näiden kahden puoleen kesken käydään tiukin kisa. Viime vaaleissa paikat menivät fifty-fifty, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mika Kari (sd.) toteaa.

Lahden kokoomuksen ehdokaslistalla ei ole yhtään paikallista kansanedustajaa. Puolue joutuu antamaan tasoitusta SDP:lle, jonka ehdokkaista kaksi istuu eduskunnassa.

- Näkyvyyden kannalta tämä on puute. Kun katsotaan itse työtä, kuinka hyvin esimerkiksi edunvalvonnassa on onnistuttu hallituspuolueiden avulla, ei voi sanoa, että hirveästi olisi kärsitty, Rostedt sanoo.

"Tulos on hyvä, jos pärjäämme vihreille"

Perussuomalaisten valtuustoryhmää johtava Martti Mäkelä pitää kyselyn tulosta odotettuna.

- Lähtökohta on ollut, että pientä tappiota voi aikaisempaan vaalimenestykseen nähden tulla. Jos pärjäämme vihreitä ja vasemmistoliittoa vastaan, silloin tulos on ihan hyvä. Olen tyytyväinen, jos saamme tuollaisen kannatuksen.

Mäkelä arvelee, että SDP kirii kokoomuksen ohi Lahden suurimmaksi puolueeksi. Vihreiden nousua hän sanoo osanneensa odottaa.

- Suurissa kaupungeissa on ollut tällaista trendiä. Vihreiden ehdokasmäärät ovat olleet rankassa kasvussa. Voisin silti kuvitella, että vihreät on puolue, jolla on paljon aktiiveja, muttei kuitenkaan vielä äänestäjiä.

"Auttaa jaksamaan"

Vihreiden tavoitteena on nousta valtuuston kolmanneksi suurimmaksi ryhmäksi. Ryhmänjohtaja Aleksi Mäntylä pitää kyselyn tulosta silti ennakoitua parempana. Neljä vuotta sitten puoluetta äänesti viitisen prosenttia lahtelaisista.

- Virhemarginaali tietenkin on iso, mutta 11 prosentin kannatus antaisi kuusi valtuutettua. Kyselyn tulos auttaa ehdokkaita jaksamaan toreilla ja turuilla.

Vihreillä oli vanhan Lahden valtuustossa vain kolme valtuutettua.

- Se on tietysti kirvellyt. Isossa valtuustossa olemme olleet vähän huutolaispojan asemassa, vaalipäällikkö Kirsti Vaara sanoo.

55 prosenttia varmoja äänestämisestä

Viime kuntavaaleissa äänioikeuttaan käytti 53 prosenttia vanhan Lahden asukkaista.

- Äänestäminen on kaiken aa ja oo, Vaara muistuttaa.

Kuntavaalit pidetään kolmen viikon päästä sunnuntaina 9. huhtikuuta. Kyselyn vastaajista 55 prosenttia pitää äänestämistään täysin varmana ja 26 prosenttia melko varmana.

Kysely tehtiin 7.-15. maaliskuuta. Virhemarginaali on 4,3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@mediataloesa.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa maksutta!

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje ja saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi (17)
Tavallii

Vihreät tulevat menemään heittämällä ohi Perussuomalaiset -nimisestä oikeistopopulistisesta hapatuksesta, joka ei kunnioita länsimaisen sivistysvaltion arvoja.

Wille

Kyllä se on Tavallii täydellinen floppaus persuille jos ei puolue ole vaaleissa ylivoimaisesti suurin! Niin on kovasti ylisanoja säästämättä muutamat nimimerkit täällä puoluetta kehuneet.

Tavallii

Nyt pitäisi, Wille, kuitenkin muistaa oikaisukerroin. Se on kaikkien perussuomalaisten puheiden, lupausten ja linjausten osalta aina miinus yksi (-1). Timo Soini kirjoitti plokissaan 4.1.2015 ennen eduskuntavaaleja, että "Omaishoidontuki, kotihoidontuki, pienimmät työttömyyspäivätahat, takuueläke ja lapsilisät pitää jättää leikkauslistojen ulkopuolelle. Tämä on Perussuomalaisten linja. Sieltä ei pidä leikata, missä ei leikattavaa ole." Kun tämän lausekkeen kertoo miinus yhdellä, pääsee juurikin siihen tulokseen, jonka perussuomalasiet ovat toteuttaneet. Leikanneet erityisesti sieltä, missä ei pitänyt leikattavaa olla. Ja vielä vähän lisääkin. Kyllä tämä heidän maanpetturuus tulee näkymään myös kunnallisvaaleissa.

marjanpoimija

Vihreät haluavat avata rajat koko maailmalle, ovat myös ehdottaneet moniavioisuutta Suomeen.Mielestäsi perussuomalaiset eivät noudata länsimäisia arvoja. Kysynkin nyt, miten mielestäsi islamistit ja muut ulkomaalaiset noudattavat länsimaisia arvoja maassamme? Valitettavasti kokoomus ja keskusta eivät antaneet perussuomalaisille mahdollisuuksia täyttää vaalilupaustaan. Kerro , onko oikein jos yksi puolue saisi sanella säännöt.

Kalervo

Valtuustotyö on pääosin tylsää puurtamista, käytännön asioiden päättämista, jossa on varsin vähän sijaa poliittisille intohimoille, varsinkaan ideologialle. Valtuutetulla pitää olla kyky nähdä asioiden ytimeen ja usein unohtaa oma henkilökohtainen etunsa yhteisen hyvän eduksi. Siksi valtuustoon pitää valita henkilöitä, joilla on kyky ja halu kuunnella ja oppia ja ennenkaikkea energiaa tehdä "kotiläksyt" kunnolla ennen kokouksiin osallistumista. Valtuustoon ei pidä valita henkilöitä, joilla on vain oma lehmä ojassa, vain yksi asia ajettavana, vain ideologialla sokaistu pelisilmä. Käykää ihmiset uurnalla. On tyhmää huudella puskista, jos ei tee edes vähintä, mitä kansalaisena voi tehdä yhteisen hyvän eteen.

Lue seuraavaksi X