Päijät-Häme

Vastaa ESS:n kuntavaalikoneeseen ja vertaa näkemyksiäsi ehdokkaiden kantoihin

Etelä-Suomen Sanomien kuntavaalikone löytyy osoitteesta www.ess.fi/vaalikone. Vaalikoneen avulla voi vertailla omia mielipiteitään kunnallisvaaliehdokkaiden näkemyksiin. Vaalikone on räätälöity Etelä-Suomen Sanomien ja Itä-Hämeen levikkialueen 14 kunnalle.

Vaalikoneessa on kaikkiaan 20 kysymystä tai väitettä. Ehdokkaiden mielipidettä on kysytty esimerkiksi koulujen ryhmäkokojen pienentämisestä, terveyskeskusmaksujen poistosta ja työpaikan vastaanottamisen kriteereistä. Lahdessa vastausta on pyydetty esimerkiksi siihen, riittääkö kaupunkiin yksi terveysasema.

Vaalikoneesta näkee helposti faktoihin perustuen, mitä mieltä ehdokkaat ovat. Juha Honkonen

Kysymyksistä 10 on selkeästi valtakunnallisia, joihin annettuja vastauksia voidaan vertailla esimerkiksi muiden maakuntalehtien alueilla annettujen vastausten kanssa. Toiset kymmenen kysymystä on suunnattu enemmän Päijät-Hämeen alueelle, ja vähintään viisi kysymystä on selkeästi kuntakohtaisia.

Etelä-Suomen Sanomien toimituspäällikkö Juha Honkonen kertoo, että kysymysten laadinnassa on otettu huomioon kuntien muuttuva rooli sosiaali- ja terveyspuolen siirtyessä kuntayhtymälle ja maakuntahallinnolle.

- Ainakin budjettien perusteella kuntien tärkeimmäksi tehtäväksi jää varhaiskasvatus ja opetus, ja tältä aihealueelta on sen vuoksi useita kysymyksiä, Honkonen kertoo.

Hän katsoo vaalikoneen tarjoamisen olevan normaalia lehden toimintaa.

- Mukana on myös vähän ylevämpikin demokraattinen näkökulma, kun toivomme, että voimme auttaa ihmisiä löytämään oman ehdokkaansa. Vaalikoneesta näkee helposti faktoihin perustuen, mitä mieltä ehdokkaat ovat.

Vaalikoneessa käytetään janavastausta. Vastaaja asettaa vastauksensa sille kohtaa janaa, mikä parhaiten kuvaa hänen mielipidettään. Kun kaikkiin väittämiin on vastattu, pääsee omia vastauksia vertaamaan ehdokkaiden vastauksiin. Vaalikone poimii ehdokkaiden joukosta ne, joiden vastaukset ovat lähinnä vastaajan mielipiteitä.

Vaalikoneessa oli tiistaina päivällä vastauksillaan mukana Lahdesta 259 ehdokasta, Hollolasta 89, Kärkölästä 51, Padasjoelta 24, Orimattilasta 49, Asikkalasta 41, Heinolasta 77, Sysmästä 22 ja Hartolasta 15. Vastauksia voi tulla lisää lähipäivien aikana niiltä ehdokkaita, jotka eivät olleet vielä tallentaneet vastauksiaan.

ESS:n ja Yle Lahden vaalikiertue on käynnissä. Kiertuevierailujen aikataulun löydät täältä.

Timo-Pekka Heima
timo-pekka.heima@mediataloesa.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa maksutta!

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje ja saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi (5)
Salakka

Ette sitten osanneet tehdä vaalikonetta, joka toimisi myös mobiililaitteilla?

Di Lemma

Osasivat tehdä vaalikoneen, mikä ei näköjään toimi pöytäkoneellakaan.

defender

Tyypillistä mielipidemanipulaatiota Ess. Jo kysymyksessä 1. ehdokkaan on hyväksyttävä työttömien ja kotona olevien lapsille vähintäänkin osapäiväinen hoito.

kuningasjätkä

Joskus vaan tuntuu että nämä ESSn nörtit ovat niin aivotonta sakkia etteivät he osaa edes pelata risti-nollaa, työajallaan? Tämäkään vaalikoneviritelmä ei vaan toimi! Mainoksia kyllä tulee mutta muuta ei sitten tulekaan.

Olisiko nyt jo viimein syytä laittaa nörtit vaihtoon?

Saunoja

ei toimi millään !!

Lue seuraavaksi X