Päijät-Häme

SK: Viidennes kunnista uhkaa kaatua - kolme näistä on Päijät-Hämeessä

Sysmä on yksi kunnista, joka on joutunut Kaatuvat kunnat -listalle. Kuva: Silvi Kaarakainen

Peräti 57 kuntaa kamppailee olemassaolostaan. Näiden joukossa ovat Päijät-Hämeestä Hartola, Sysmä ja Padasjoki ja lähialueilta Pertunmaa, Luhanka ja Kuhmoinen, kertoo Suomen Kuvalehti.

Manner-Suomessa on 295 kuntaa. Kuolevia kuntia on siis jo noin viidennes kaikista kunnista.

Kuolevat kunnat kamppailevat kroonisen väestökadon, ikääntymisen ja keskivertoa huonomman talouden kanssa. Kuntalaisten peruspalvelut ovat näissä kunnissa uhattuina.

Suomen Kuvalehden mukaan huonossa kunnossa olevia kuntia löytyy kaikista maakunnista Kanta-Hämettä lukuunottamatta. Kyse ei siis ole vain Itä- ja Pohjois-Suomen ongelmista, vaikka suurin osa huonokuntoisista kunnista sijaitseekin kaukana kasvukeskuksista.

Suomen Kuvalehden mukaan kaatuvien kuntien yhteenlaskettu asukasmäärä oli viime vuonna 150 879. Viisi vuotta aiemmin asukkaita oli 163 535. Asukaskato on siis nopeaa. Yksikään näistä kunnista ei kuitenkaan täyttänyt vuonna 2015 tunnusluvuilla kriisikunnan kriteereitä.

Kuhmoinen menetti vuonna 2015 prosentuaaliseseti kolmanneksi eniten asukkaita koko maassa. Nopeinta väestökato oli Ristijärvellä, josta on hävinnyt 2,4 prosenttia asukkaista lähes joka vuosi viiden viime vuoden ajan.

Heidi Asplund
heidi.asplund@mediataloesa.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa maksutta!

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje ja saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi (7)
Poeka mualta

Miten se Sysmä on listalle päätynyt? Koko Päijät-Hämeen alhaisin veroprosentti ja tase kunnossa. Lisäksi Heinolan lailla ymmärsivät ottaa Lahteen etäisyyttä muutenkin kuin kilometreillä mitaten. Nastola oli Lahden lähellä itsenäiisenä ja vastoin kaikkia lupauksia heti terkkari lopetetaan. Sysmällä on Attendon kanssa hommat sovittu kauas tulevaisuuteen eikä sitä noin vain riepotella, kuten esim. Nastolaa. Heinola ei taatusti anna rahojaan Lahdelle. Hartola päätynee jomman kumman kaveriksi - joko Sysmän tai Heinolan.

KooPee

Sysmän ja Heinolan televaisuus näyttää umpi surkealta, ei mitään toivoa.

Jahvetti

Heinolalla ei mitään hätää niin kauan kun siellä huseeraa Heimo Riutta.

ben

Minkäs teet kun nuoriso häipyy työnperässä muualle.

vaari

No... Luhangan jotenkin ymmärtäisi, 750 asukasta johon kaikilla muilla on vielä matkaa. Kuitenkin Luhangankin talous on ihan ok. Väestökato on melko naurettava peruste talousvaikeuksille. Näissä tutkimuksissa on hyvin suuri osa taitamattomuutta, nolla tutkimuksia ja talouden taitamattomuutta sekä politiikkaa. Pieni kunta pärjää ihan siinä kun muutkin mutta sen on pystyttävä sopeuttamaan toimintansa väestönsä määrään. Kriisikuntien johto ei ole siihen ollut kykeneväinen.

Lue seuraavaksi X