Aiheet
Kirjaudu ulos

Käyttäjätiedot

Nimi:
Osoite:
Postinro ja toimipaikka:
Sähköposti:
Nimimerkki:
Asiakasnumero:
Liitä asiakasnumero tiliin
Muokkaa tietoja

Voimassa olevat tilaukset

Tuote:
Tyyppi:
Voimassa: -
Muokkaa tilauksia
Päijät-Häme

Lahdesta tuli kaupunki vuonna 1905 - katso historialliset kuvat eri vuosikymmeniltä

Askon tehtaiden sisäpihalla oli aikanaan vilkasta liikennettä. Huonekalutehtaan kuljetukset hoidettiin kuorma-autoilla. Kuva: ESS

Lahti viettää tänään tiistaina 111-vuotispäiväänsä. Tsaari Nikolai II allekirjoitti 1. marraskuuta vuonna 1905 Pietarhovissa asetuksen, joka toi Lahdelle kaupunkioikeudet. Lahteen saakka tieto tapahtuneesta tuli tosin vasta suurlakon päätyttyä.

Etelä-Suomen Sanomat kokosi historiallisia kuvia vuosikymmenten varrelta. Tunnistatko kuvista kaupunginosat, nähtävyydet ja muut tutut paikat?

Lahdessa oli 1900-luvun alkupuolella harvinaisen monta tekstiiliteollisuuden naisyrittäjää. Tunnetuimpia heistä oli Helmi Vuorelma. Kuvassa on Vuorelman talo 1930-luvulla. Rakennus sijaitsee Vesijärvenkadulla.

Presidentti Urho Kekkonen onnitteli taistelijapalkinnon saaneita Lahden MM-kisoissa vuonna 1978.
 

 

Mustamäenkadun taloja 1940-luvun lopulla. Carolus Lindbergin vuonna 1936 laatimaa Launeen pientalalokaavaa alettiin toteuttaa 1944–45. Mustamäenkadun pienet paritalot kuuluvat tuolloin rakennetuihin taloihin. ESS elty premi 20081207 *** Local Caption *** @d4 Kuvateksti:Carolus Lindbergin vuonna 1936 laatimaa Launeen pientalalokaavaa alettiin toteuttaa 1944–45. Mustamäenkadun pienet paritalot kuuluvat tuolloin rakennetuihin taloihin.
 

Venäläiset sotilaat kokoontuivat Hennalan kasarmilta Lahden torille maaliskuussa 1917. Suurlakko oli sisällissodan esinäytös.

Taiteilija Mikko Hovin Kalapoika-patsas kaupunginsairaalan puistikossa. Kalapoika sijoitettiin vuonna 1952 Oikokadun leikkipuistoon. Veistokseen on kuvattu pieni, virnistävä poika, joka puristaa syliinsä suurta kalaa. Mikko Hovi oli tehnyt Kalapojan ensimmäisen version, graniittisen suihkukaivoveistoksen, jo 1920-luvun alussa Viipurin Salakkalammen puistoon.

Lahti oli 1980-luvulla vilkas teollisuuskaupunki. Kuvassa on Paavolan kaupunginosaa lintuperspektiivistä kuvattuna.
 

Piia Kujala
piia.kujala@mediataloesa.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje ja saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi (2)
QWeek

Löytyiskö teiltä kuvia 1980-luvun Aleksanterinkadulta + Vesijärvenkadun risteys. Montako kaistaa siinä silloin oli :)) Centrumin kavio oli kiva. Olispa Sokoksen kahviokin vielä siellä yläkerrassa.

Ramses IV

Lahden kaupungin sivuilta ortokartoista löytyy ilmakuvia eri vuosikymmeniltä. Niistä näkee, millainen Aleksin ja Veskun risteys on aikoinaan ollut, ja miten mallikkaasti autot ovat Aleksin varrelle pysäköimäänkin mahtuneet, vaikka se katu nelikaistainen olikin. Ja tosiaan, olisipa Sokoksen kahviokin vielä yläkerrassa! Siellä tuli käytyä espressolla ja tupakalla monet kerrat. Lounas-Forum oli myös kiva paikka poiketa ostosten lomassa viinilasilliselle tai jouluglögille - ja tupakalle. Ajat muuttuvat... keskustassa ei enää ole mitään, mikä houkuttelisi viihtymään, se on sitä nykyaikaa. Lahtea rakennetaan nyt niin ahtaasti ja täyteen, että happi loppuu. Lahti oli puistomainen, amerikkalaistyyliin rakennettu kaupunki, avara, kaunis ja viihtyisä. Siis oli. Olipa kerran Lahti... sen pituinen se.

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X