Aiheet
Kirjaudu ulos

Käyttäjätiedot

Nimi:
Osoite:
Postinro ja toimipaikka:
Sähköposti:
Nimimerkki:
Asiakasnumero:
Liitä asiakasnumero tiliin
Muokkaa tietoja

Voimassa olevat tilaukset

Tuote:
Tyyppi:
Voimassa: -
Muokkaa tilauksia
Päijät-Häme

Päijät-Häme hyötyy matkailusta liki 900 miljoonaa euroa vuodessa

Lahti Regionin toimitusjohtaja Raija Forsman sanoo, että matkailun kehittäminen hyödyttää paikallisiakin asukkaita. Kuva: Jussi Helttunen

Päijät-Häme saa matkailusta välitöntä tuloa liki 370 miljoonaa euroa vuosittain. Tulo on kasvanut vuosina 2010-2016 noin seitsemän prosenttia. Matkailun tuoma kokonaishyöty maakuntaan on lähes 900 miljoonaa euroa vuodessa.

Tiedot selviävät Lahti Regionin teettämästä selvityksestä.

- Nämä luvut osoittavat elinkeinon merkityksen alueelle. Matkailu on nyt tosi merkittävä kasvuala, joka vaatii tulevaisuudessa investointejakin, sanoo Lahti Regionin toimitusjohtaja Raija Forsman.

Myös matkailun työllistävä vaikutus on kasvanut. Matkailu työllistää suoraan 4 300 henkilötyövuoden verran ja välillisesti vielä 1 800 henkilötyövuotta.

Vähittäis- ja polttoainekauppa hyötyvät eniten

Jos tarkastellaan matkailun hyötyjä toimialoittain, eniten siitä hyötyivät vähittäiskauppa ja polttoainekauppa. Ne saavat välitöntä matkailutuloa 159 miljoonaa euroa vuodessa. Seuraavina tulevat majoitus- ja ravitsemuspalvelut, joiden matkailutulo on 156 miljoonaa vuodessa.

- Matkailun välilliset vaikutukset heijastuvat laajalle. Kesävieraat moninkertaistavat pikkupaikkakuntien asukasluvun, ja kannattavat vähittäiskauppoja. Voidaan rakentaa uusiakin kauppoja osin matkailutulojen varassa, Forsman sanoo.

- Meidän tehtävämme on pohtia, miten kaupanala saataisiin aktiivisemmin mukaan kehittämään matkailua.

Toinen välillinen hyötyjä ovat huoltoasemat. Etenkin isot tapahtumat näkyvät tankkausluvuissa.

- Päijät-Hämeen sijainti vaikuttaa siihen, että täällä on suurissa tapahtumissa paljon päiväkävijöitä, jotka eivät majoitu alueella.

Tosin esimerkiksi Messilän leirintäalueella Hollolassa on 30 000 yöpyjää vuodessa.

Alueen matkailutulosta suurimman osan, 62 prosenttia eli 227 miljoonaa euroa, kerää Lahti, jossa on myös 60 prosenttia maakunnan matkailualan yrityksistä. Toiseksi eniten matkailutuloa menee Heinolaan: 16 prosenttia eli 60 miljoonaa euroa.

Päijät-Hämeen saama kokonaishyöty matkailusta on 894 miljoonaa euroa. Esimerkiksi Etelä-Savossa sama luku oli 538 miljoonaa (vuonna 2015) ja Tangomarkkinoiden Etelä-Pohjanmaalla 663 miljoonaa euroa (2014).

- Vaikka palveluita kehitetään matkailuun, ne hyödyttävät alueen asukkaitakin, Forsman sanoo.

Nina Räty
nina.raty@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje ja saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi (3)
JUHANI JOKINEN

Isoja lukuja, lähes hihasta vedettyjä.

osku

"Päijät-Hämeen saama kokonaishyöty matkailusta on 894 miljoonaa euroa" Kuulostaa kyllä joo suoraan hatusta vedetyltä luvulta. Tottahan se , että matkailuun pitää panostaa, paha vaan , että se rahakas matkailu pääsääntöisesti suuntauttuu muille maille, eli rahat pois Suomesta. Saattaapi todellinen matkalutase olla miljardiluokkaa negatiivinen joka ainoo vuosi.

veijo

Täyttä huttua. Byrokratian pönkitystä.

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X