Aiheet
Kirjaudu ulos

Käyttäjätiedot

Nimi:
Osoite:
Postinro ja toimipaikka:
Sähköposti:
Nimimerkki:
Asiakasnumero:
Liitä asiakasnumero tiliin
Muokkaa tietoja

Voimassa olevat tilaukset

Tuote:
Tyyppi:
Voimassa: -
Muokkaa tilauksia
Päijät-Häme

Vanhat yrittäjät Lahden ravintolabuumista: Kahdeksan vuoden hiljaisuus on päättynyt

Lahden ravintolavalikoima on monipuolistunut niin etnisillä ravintoloilla, burgerpaikoilla kuin á la carte -ravintoloillakin. Kuva: Katja Luoma

Kuinka monta uutta ravintolaa mahtuu yhteen kaupunkiin? Lahden ravintolakenttä on lyhyessä ajassa saanut valtavasti uusia toimijoita. Kevään ja kesän aikana kaupunkiin on perustettu tai ollaan perustamassa ainakin kahdeksan uutta ravintolaa. Niistä kolme on hampurilaisravintoloita, kolme nepalilaisia, ja lisäksi bistro sekä hiiligrilliravintola.

Kaupungin ravintolamaailman konkarit eivät kuitenkaan ole huolestuneita uusista kilpailijoista. Päinvastoin, vuodesta 2013 toimineen Bus Burgerin yrittäjä Ismo Siitonen toivottaa kilpailun tervetulleeksi.

- Uuden ravintolan avaaminen herättää aina liikennettä kaikkiin suuntiin. Ihmiset haluavat vertailla ja kokeilla eri paikkoja, ja sehän on vain hyvä, Siitonen sanoo.

Mukaan hampurilaisskeneen loikkasivat keväällä Hello, Fresno ja uusimpana Fresh Burger. Siitosen mukaan lisääntyvä tarjonta kyllä muuttaa tilannetta ravintolamaailmassa, mutta ei välttämättä huonoon suuntaan.

- Kyllähän se lisää asiakkaiden valinnanmahdollisuuksia, ja asettaa sitä kautta jokaiselle yrittäjälle haasteita tehdä omaa juttuaan paremmin. Toisaalta meilläkin on ollut jono oven takana, kun ihmiset ovat luulleet, että meillä on avajaiset, hän pohtii.

Myös valtakunnallista kasvua

Siitonen uskoo, että Lahden ravintolaelämä on nyt uusiutumassa pitkän hiljaisuuden jälkeen. Samaa mieltä on kymmenen vuotta Rautatienkadulla toimineen Rouxin yrittäjä ja keittiömestari Sami Häkkinen.

- Ravintolaelämä on täällä polkenut paikoillaan kahdeksan vuotta, ja nyt yhtäkkiä perustetaan valtava määrä uusia ravintoloita. Totta kai nyt on yhdessä kakussa enemmän jakajia, mutta näen uudet toimijat silti enemmän positiivisena asiana kuin uhkana, Häkkinen sanoo.

Rouxin yrittäjät ovat perustamassa toista ravintolaansa Lahteen. Miksi tänne kannattaa perustaa ravintola juuri nyt?

- Uskon, että uudet yrittäjät näkevät Lahden potentiaalisena, kehittyvänä kaupunkina. Tänne kannattaa tulla tekemään uutta, koska vuosiin ei ravintolamaailmassa ole mitään tapahtunut, Häkkinen sanoo.

Ravintolaruokailu kasvanut 2000-luvulla

Valtakunnallisesti ravintolaruokailu on kasvanut koko 2000-luvun ajan. Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan toimitusjohtajan Timo Lapin mukaan taloudellisesti vaisuina aikoina erityisesti niin sanottu nopea syöminen ja lounasruokailu lisääntyvät. Lisäksi kaupungistuminen ja nuorten erilaiset kulutustottumukset vanhempaan sukupolveen verrattuna nostavat ravintolassa syömisen suosiota.

- Erityisesti kasvukeskuksissa ravintolat ovat menestyneet hyvin, ja ravintolatarjonta on laajentunut valtavasti, Lappi sanoo.

Kaisa Uusitalo
kaisa.uusitalo@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi (3)
JANNE VIITAMIES

Olin tänään koko päivän Tampereella tutustumassa keskustan kehittämiseen. Paikalliset kertoivat, että melkein joka viikko uutisoidaan uuden ravintolan avajaisista.

MARKUS PALONEN

90-luvulla ruokaravintoloiden suhteen ainakin su tosi hiljainen. KauppisGrand lopetti soiton su klo 10. Tallustin kotosalle. Pysähtyy auto kohdalle. "missähän täällä voisi ruokailla." Ilmoitin ainoana mahdollisuutena "pystyruokalan", erään grillin. Kysyjä ilmoitti lahden kuuluvan erääseen maanosaan jossa sarvikuonoja elelee.

Baboon

Eipä kaikille ravintoloille tässä työttömyyden riivaamassa kaupungissa asiakkaita riitä.

Kun kahdeksan uutta ravintolaa avaa tänä vuonna ovensa, niin parin vuoden päästä ehkä kolme on pystyssä.

Ostovoima tässä kaupungissa on nykyään niin huono.

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X