Aiheet
Kirjaudu ulos

Käyttäjätiedot

Nimi:
Osoite:
Postinro ja toimipaikka:
Sähköposti:
Nimimerkki:
Asiakasnumero:
Liitä asiakasnumero tiliin
Muokkaa tietoja

Voimassa olevat tilaukset

Tuote:
Tyyppi:
Voimassa: -
Muokkaa tilauksia
Päijät-Häme

Älykontti lähtee - ainakin toistaiseksi

Aiemmin 24h-Älykontti on esitelty Helsingin Kalasatamassa. Lahdesta Älykontti jatkaa matkaansa Vantaan asuntomessualueelle. Kuva: Katja Luoma

Lahdessa Lanunaukion reunalle kuukausi sitten tuotu Älykontti viedään pois kuun lopussa. Silloin päättyy KivijalkaKotiin-kokeilu, jolla testattiin älykonttipalvelun menekkiä Lahden alueella.

KivijalkaKotiin-nimi viittaa älykontin ideaan saada kivijalkaliikkeiden tuotteita ja palveluja käyttäjille sutjakasti liikkeiden aukioloaikojen ulkopuolellakin. Kokeilun aikana Lahden Lanunaukiolla olevaa älykonttia ovat hyödyntäneet ainakin Paavolan Citymarket, Karisman Suutari ja BM Day Spa. Lisäksi Facebookin kirpputori-ryhmässä ostetut ja myydyt tavarat ovat vaihtaneet kontin kautta omistajaa ja Lahden ruokaosuuskunta on jakanut lähiruokaa kontin kautta.

24h-Älykontti- ja tavarakimppakyytipalvelu PiggyBaggyä tarjoavan helsinkiläisen CoReorient-yhtiön Henni Ahvenlammen mukaan 24h-Älykontti otettiin Lahdessa vastaan iloisesti, mutta tunnetusti palvelun käyttäminen ottaa aikaa enemmän.

- Kokeilun jälkeen konttipalvelua kehitetään saadun palautteen perusteella.

Ahvenlammen mukaan Lahden kaupunki on ilmaissut jo kiinnostuneisuutensa yhteistyöstä jatkossakin. Se, nähdäänkö Älykontin tulevaisuus Lahdessa on kaupungin lisäksi kiinni muistakin yhteistyökumppaneista.

Ei väärinkäytöksiä

Älykontin käyttöön tarvittavia avaimia on jaettu Lahdessa tähän mennessä noin sadalle. Tavaroiden välittämisen lisäksi kontissa on voinut ladata kännykkäänsä tai lainata pyörän pumppua, höyrypesuria ja taakkapyörää.

Kontti palveluineen on käytössä vielä kesäkuun loppuun. Tavaroiden lainaaminen vaatii tosin hienoista vaivannäköä, sillä esimerkiksi taakkapyörän lainaamisessa on viisi vaihetta ennen kuin pyörän pääsee pakkaamaan vaikkapa perheen piknikkiä varten. Henkilötietojen todistamisen ja lainaussopimuksen tekemisen jälkeen pyörän käyttämiseen vapaana olevat ajat tarkistetaan internetistä ja lainaamisesta ilmoitetaan vielä tekstiviestillä.

- Käyttäjät eivät ole kritisoineet palvelujen monimutkaisuudesta. Arvokkaan tavaran lainaaminen vaatii tiettyjä toimia.

Ahvenlammen mukaan väärinkäytökset on minimoitu vakuuttamalla kaikki kontin kautta kuljetettavat ja välitettävät tavarat. Lisäksi kontissa on videovalvonta ja kaikki avaimen saaneet ovat tunnistautuneet.

- Yhteisöllisissä palveluissa paljon vähemmän väärinkäytöksiä kuin kuvitellaan. Älykontissa ei ole tullut vastaan yhtäkään väärinkäytöstä, Ahvenlampi sanoo.

CoReorientin PiggyBaggy -tavarakimppakyyti, johon älykonttikin kuuluu osana, on äskettäin valittu 11 finalistin joukkoon kilpailemaan arvostetusta Pohjoismaiden neuvoston luonto- ja ympäristöpalkinnosta. 47 000 euron palkintosumma jaetaan voittajalle lokakuussa.

Minna Krupka
minna.krupka@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi (2)
juhani nieminen

Tuntuu näin kertolukemalla monimutkaiselta. Oikeesti se on yksi kortti muiden korttien joukossa. Esim Virossa henkiläkorttiin saa ladattua niin kauppojen asiakaskortteja ja ko kortti toimii korttina niin pankki- kuin viranomaisyhtedenotoissa. Siis korttien määrää pitää minimoida eli tiettyjä asioita tulee yhdistää. Silloin voidaan pitää älykorttina. Aikuisten oikeesti kortti ei ole älykortti vaan kortin takana on ohjelma, joka mahdollistaa halutut toimenpiteet.

Nikkilänkustu

Mutta missä sen kontin äly on?

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X