Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Sarjakuva-arvio: Virkistävä jatko Miracleman-saagaan

Ihmeellistä Miraclemania ei Gaimanin tarinassa monta kertaa nähdä.

Neil Gaiman, Mark Buckingham & D’Israeli

Suom. Jouko Ruoksenmäki. Like 2017. 192 s.

Miracleman - Ihmeiden aika

Viime vuonna saatiin suomeksi Ihmeellinen Miracleman, joka kokosi kaikki Alan Mooren (s. 1953) 1980-luvun klassiset supersankaritarinat.

Tarina jäi mielenkiintoiseen tilanteeseen, sillä (lähes) kaikkivoipa Miracleman oli tehnyt maailmasta mieleisensä ja lopettanut sodat, nälänhädän ja köyhyyden.

Nyt nähdään Neil Gaimanin (s. 1960) kahdeksan erillistä jatko-osaa Mooren saagaan 1990-luvun alusta. Kukin tarina kertoo utopiassa elävien ihmisten arjesta, eikä Miraclemania nähdä kuin nimeksi. Sen sijaan sivuhahmot Miraclewoman, Winter, Mors ja Emil Gargunza saavat ruututilaa. Silti sarjoihin ei sisälly supersankarimaista toimintaa.

Kyseessä on virkistävän epäsupersankarimainen tarina, jossa pohditaan täydellisen maailman ja epätäydellisen ihmisen välistä ristiriitaa, utopian kääntöpuolta.

Tyylien ilotulitusta

Gaimanin ajatuksia herättävän tarinan lisäksi huomio kiinnittyy Mark Buckinghamin (s. 1966) kunnianhimoiseen piirrostyöhön. Jokainen tarinoista on kuvitettu erilaisella tyylillä, joka korostaa osien erillisyyttä. D’Israeli on myös loihtinut sarjoihin uuden värityksen.

Gaimanin tarinankerronnassa, kuten Moorenkin, on myös puutteensa. Kun lähtökohta on vahvasti kirjallinen, ruutuihin on välillä tungettu tuskastuttavan paljon tekstiä. Se jähmettää sarjakuvakerrontaa, sillä kuvista muodostuu helposti vain tekstin pakollista täytettä. Se taas tekee lukukokemuksesta paikoitellen raskaan.

Gaiman tunnetaan pääasiassa Sandman-sarjakuvasaagastaan, Coraline-, Neverwhere- ja Unohdetut jumalat -sarjakuvistaan sekä -kirjoistaan.

Hän on voittanut lukuisia fantasiakirjallisuuden arvostetuimpia palkintoja, muun muassa World Fantasy Awardin, Hugo-, Nebula- ja Stoker-palkinnot.

Jokke Saharinen

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi on väliaikaisesti pois käytöstä.

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X