Aiheet
Kirjaudu ulos

Käyttäjätiedot

Nimi:
Osoite:
Postinro ja toimipaikka:
Sähköposti:
Nimimerkki:
Asiakasnumero:
Liitä asiakasnumero tiliin
Muokkaa tietoja

Voimassa olevat tilaukset

Tuote:
Tyyppi:
Voimassa: -
Muokkaa tilauksia
Kulttuuri ja viihde
Ilkka
Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi

Kommentti: Onnea, oi satavuotias hengenmaamme

On usein sanottu, että suomalaisten kansallinen identiteetti yhdistyy edelleen vahvasti sotiin ja sankarieetokseen. Koska sota on perinteisesti ollut miesten juttu, toinen sukupuoli tuntuu ikään kuin kaapanneen myös kansallisen identiteetin itselleen.

Millä naiset juhlivat satavuotiasta Suomea, jos samaistumispintaa Rokkaan tai Koskelan Akseliin ei oikein tunnu löytyvän?

Eipä hätää siskot. Tasavallan suuren juhlapäivän kynnyksellä kulttuuriväki on ruvennut kirjoittamaan naisia sisään kirjallisuutemme klassikoihin oikein urakalla. Tätä tarkoitusta ajaa niin sanottu fanifiktio, johon ohessa arvioidun Toinen Tuntematon -kirjankin voisi katsoa kuuluvan.

Jo aiemmin syksyllä Gummerus julkaisi Jatkuu!-kirjansa, jossa tunnetut suomalaiskirjailijat jatkavat ja laventavat kirjallisuutemme klassikkoteoksia. Esimerkiksi Petri Tamminen kirjoitti "jatkoa" Seitsemälle veljekselle.

Vääksyläinen oli siinäkin naisten asialla. Tammisen mukaan veljessarjan nokkelaälyisin eli Eero oli pitkään asiaa pohdittuaan tullut siihen tulokseen, että ”hegemoninen maskuliinisuus tosiaan sortaa paitsi naisväkeä myös miehiä itseään”. Siksi Tamminen kutsuu veljekset kokoon asiaa pohtimaan.

Tappeluksihan se menee. Osalle veljeksistä on yksinkertaisesti liikaa se, että esimerkiksi härkämäisen vahvaksi mielletty Tuomas alkaa kuoria esiin herkkää puolta itsestään. Onkohan elokuvaohjaaja Aku Louhimies tehnyt vastaavia temppuja Tuntemattomalleen?

Kahden viikon kuluttua ensi-iltansa saavasta filmatisoinnista on tihkunut etukäteen niukasti tietoja. Hesarin Kuukausiliite kuitenkin paljasti, että naisrooleja on ilmeisesti laajennettu, ja kotirintaman tuntoja seurataan esimerkiksi visiitillä Koskelan torppaan. Saattaa kuulemma käydä niinkin, että edes Rokka ei selviä Louhimiehen sodasta hengissä.

Kukapa tietää, vaikka jo kymmenen vuoden kuluttua 6. joulukuuta juhlittaisiin isänmaan sijaan sukupuolineutraalia henkilön- tai hengenmaata.

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje ja saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi
Ei kommentteja

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X