Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Kiehtova, usvainen maisema

Galleria Uuden Kipinän Kulmassa on esillä Ville Rädyn uusia akryylimaalauksia.

Galleria Uuden Kipinän Kulmassa on esillä Ville Rädyn uusia akryylimaalauksia. Tunnelma tilassa on väljä ja rauhallinenkin, vaikka itse teokset ovat voimakkaita ja ajoittain kiivaita.

Näyttely on suunniteltu ja rakennettu selkeän tyylikkääksi ja ilmavaksi. Hillitty näytteilleasettelu antaa teoksille mahdollisuuden kasvaa ja yhdistyä johdonmukaiseksi kokonaisuudeksi. Maalauksissa toistuva rakennelma, radiomasto tai silta, sekä teosten värimaailma tukevat näyttelyn yhtenäisyyttä.

Sivellin, painanta

Ville Rädyn taide luo katsojalle hämmentävän ristiriidan: toisaalta teokset huokuvat levollisuutta, ja toisaalta, aivan varoittamatta ne haastavat katsojaa väittelyyn. Kiihkeästi ja intohimoisesti ne vaativat ja houkuttelevat puhdistautumaan sisäisen keskustelun avulla. Ne eivät hymistele tai sievistele, vaan jyrisevät ajoittain täydellä voimallaan, ja tämä tyyli on raikkaan virkistävää.

Räty käyttää siveltimen ohella maalaustensa työstämiseen myös painantaa erikoisillakin esineillä. Painojälki on teosten ilmavuuden ja kiinnostavuuden kannalta ehdoton, ja monikerroksisen siveltimenvedon ja painamisjäljen yhdistäminen on taiteilijan vahvuus ja voimavara.

Prosessi

Kun Ville Rädyn maalauksia katsoo, voisi työskentelyprosessin arvioida etenevän seuraavan selkeän kaavan mukaan. Rädyllä on yksilöity, tarkka ja kiinnostava aihe, jota hän työstää mielessään. Seuraavaksi hänellä on näky, näkymä tuosta aiheesta. Varsinaisessa konkreettisessa maalauksen työstämisvaiheessa taiteilija antaa vaistoilleen ja intuitiolleen puheenvuoron seuraten itse tapahtumaa kuin ulkopuolisena.

Tämä ei tarkoita, että maalausprosessi olisi ohi hetkessä, kiivaan työskentelyvimman jälkeen, vaan työskentelyaika voi olla pitkä ja oikukas. Kun maalaus on valmis, taiteilija on siitä hyvin tietoinen, eikä enää mitään lisättävää ole. Ville Rädyn omistautuminen ja keskittyminen työskentelyyn luo maalauksiin niiden kiihkeän vapautuneen tunnelman.

Ville Rädyn Series of Random Events -näyttely Galleria Uudessa Kipinässä 11.10. asti. Avoinna ti-pe 12-18, la-su 12-16. Kymintie 1, Lahti.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi on väliaikaisesti pois käytöstä.

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X