Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Kunnianosoitus insinööreille ja Ylen ykköselle

Lahtelainen Ville Räty kertoo Galleria Uudessa Kipinässä esillä olevien maalaustensa olevan kunnianosoitus kotikaupungille. - Ja Ylen Ykköselle, on ilo kuunnella asiaansa perehtyneiden ihmisten keskustelua. Televisiota en katso ollenkaan.

Rädyn maisemamaalauksissa näkyy lahtelaisittain tuttuja radiomastoja. Räty lisäisi kunnioitettavien asioiden listaan myös insinööritaidon, jonka huippusaavutuksista esimerkiksi sillat ovat mukana.

Maisemamaalariksi tunnustautuminen on ollut ei-esittävää tyyliä suosineelle miehelle kova paikka.

- Kouluaikoina minulla oli lähes dogma, etten maalaa kuin abstraktia. Pikkuhiljaa maalauksiini on tullut merkkejä, ja ne ovat valuneet kuin vahingossa maisemallisiksi.

Maalaukset syntyvät ilman luonnostelua. Moderni maailma näkyy niissä myös esineiden painautumina: Räty voi vaikka paiskoa astiakaapin kuivausritilällä jälkiä pohjaan.

Muut Kipinän näyttelyt:

Pirkkalalainen Kati Valkonen pohtii nyky-yhteiskunnan suorittamisen vimmaa temperamaalauksissaan.

- Suorittamisen velvoite on levinnyt kaikille elämänalueille. Mikään ei riitä: jos viihtyisikin vaikka kassana, niin eteenpäin on vaan siirryttävä. Saavutukset määrittelevät ihmisen arvon.

Taiteilijan niskassa paineet tuntuvat kehitysvaatimuksena. Itse asiassa Valkosen näyttelykin on opintosuoritus Taideinstituuttia varten.

Kolmen entisen opiskelukaverin yhteisnäyttely on harvinaisen saumaton kokonaisuus. Imatralaisten Paula Karjalaisen, Mari Leinosen ja Kristiina Pellisen teoksia yhdistää katsomisen problematiikka. Karjalaisen on pyrkinyt ikuistamaan monotypioihinsa ihmiskasvot, jotka eivät tiedä tulevansa katsotuiksi, Leinosen sekatekniikkatöissä katsotaan maisemaa aina eri tuloksin, ja Pellisen pienet pronssiveistokset ovat katseelle rajatussa laatikossa.

Mirva Valvanto liikkuu monin tavoin uusilla alueilla: riihimäkeläinen graafikko joutui pakon edessä vaihtamaan suosimansa grafiikan tekniikat toisiin. Samalla hän rohkaistui jättämään näkyviin reilusti paperin valkoista carborundumia ja kuivaneulaa yhdistäviin töihinsä, ja tuomaan symbolisten eläinhahmojen tähdittämiin luontokuviin myös uusia värejä.

Galleria Uudessa Kipinässä 11.10. asti: Ville Rädyn Series of Random Events (Kulma), Kati Valkosen Suorituksia (Kenno), Paula Karjalaisen, Mari Leinosen ja Kristiina Pellisen Omissa maailmoissa (Kymi) ja Mirva Valvannon grafiikka (Kirnu). Avoinna ti-pe 12-18, la-su 12-16. Kymintie 1, Lahti.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi on väliaikaisesti pois käytöstä.

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X