Aiheet
Kirjaudu ulos

Käyttäjätiedot

Nimi:
Osoite:
Postinro ja toimipaikka:
Sähköposti:
Nimimerkki:
Asiakasnumero:
Liitä asiakasnumero tiliin
Muokkaa tietoja

Voimassa olevat tilaukset

Tuote:
Tyyppi:
Voimassa: -
Muokkaa tilauksia
Kotimaa

Romanian pillereitä myydään jo eri puolilla Suomea

Lääkkeitä on salakuljetettu Suomeen huumeeksi ja tyrkytetään puoli-ilmaiseksi.

Poliisin mukaan Rivotriliä myydään hyvin halvalla perinteisiin huumeiden nähden. Kuva: COLOURBOX

Romanialaisten Suomeen salakuljettamia huumaavia lääkkeitä on levinnyt laajalti keskisen Suomen kaupunkeihinkin.

Aiemmin tänä vuonna poliisi on takavarikoinut useita satojatuhansia pillereitä Rivotril-nimellä myytyjä lääkepaketteja Helsingin seudulta. Nyt pilleripaketteja myydään viranomaisten havaintojen mukaan ympäri Suomen kaupunkeja.

Anonyymin Tor-verkon myyntipalstalla pilleripaketteja kaupitellaan muun muassa Kuopiossa, Jyväskylässä, Tampereella ja Kajaanissa. Lisäksi poliisi on löytänyt salakuljettuja lääkepurkkeja useilta ihmisiltä.

Kyseisellä lääkemerkillä ainetta ei myydä Suomessa laillisesti lainkaan, mutta romanialaisten salakuljettamat pillerit ovat samantyyppisiä kuin Suomessa toisella nimellä myytävät, voimakasta riippuvuutta aiheuttavat epilepsialääkkeet.

- Rivotril-purkkeja on löytynyt sekä nuorisoporukoilta että monilta pitkän linjan amfetamiinin käyttäjiltä. Moni tuntuu rouskuttavan näitä pillereitä väliaikoina, kun ei käytä amfetamiinia tai Subutexiä, rikosylikonstaapeli Esko Heiskanen Itä-Suomen poliisista sanoo.

Lääkepillerit ovat rauhoittavia, ahdistusta poistavia lääkkeitä, jotka aiheuttavat nopeasti voimakasta riippuvuutta. Osa huumeiden käyttäjistä käyttää rauhoittavia lääkkeitä väliaikoina pysyäkseen jotenkin kuosissa siihen asti, että käyttää taas varsinaisia, piristäviä ja kiihdyttäviä huumeita.

Poliisin mukaan Rivotriliä myydään hyvin halvalla perinteisiin huumeiden nähden. Tosin sietokyvyn kasvaessa myös pillereiden käyttömäärä ja rahanmeno kasvavat samassa suhteessa.

Heiskanen mukaan kyse on tyypillisestä ilmiöstä, että Helsingissä ilmi ensin tulevat rikosilmiöt näkyvät viiveellä maakunnissa.

Poliisin kuulustelemista huumeiden ostajista osa on kertonut, että Rivotril-lääkepaketteja tarjotaan Suomessa nykyään myös kaupanpäällisiksi henkilöille, jotka ostavat muita huumeita.

- Kun joku tekee kauppoja Etelä-Suomessa, kaupanpäällisiksi tyrkytetään vielä näitä purkkeja. Lisäksi lisääntynyt tarjonta näkyy Tor-verkon myyntipalstoilla.

Helsingin poliisi ja Tulli ovat tehneet isoja Rivotril-takavarikoita vuoden aikana ja yrittäneet puuttua salakuljetusilmiöön. Osasta tapauksista on jo annettu myös tuomioita.

Lääkepurkkeja löytyy kuitenkin katukaupasta niin paljon edelleen, että salakuljetus tai aiempien erien kätköjen purku markkinoille jatkuu ilmeisesti edelleen.

Rivotril ei yksinään ole aiheuttanut kuolemantapauksia, mutta se on esimerkiksi alkoholin kanssa käytettynä hengenvaarallinen.

Aine vaikuttaa keskushermostoon ja voi aiheuttaa aggressiivisuutta, uneliaisuutta, painajaisia ja lisätä itsemurhariskiä.

Asta Tenhunen
asta.tenhunen@savonsanomat.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi (1)
FM

Pääkaupunkiseudulle on perustettu verovaroillamme hoivapalvelupisteitä, joissa tarjotaan romanialaisille kaikkea mahdollista ilmaista apua sekä terveyspalveluja. Vastapalveluna monet heistä rikastuvat tekemällä suomalaisista narkomaaneja.

Luetuimmat juuri nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X