Aiheet
Kirjaudu ulos

Käyttäjätiedot

Nimi:
Osoite:
Postinro ja toimipaikka:
Sähköposti:
Nimimerkki:
Asiakasnumero:
Liitä asiakasnumero tiliin
Muokkaa tietoja

Voimassa olevat tilaukset

Tuote:
Tyyppi:
Voimassa: -
Muokkaa tilauksia
Kotimaa

Onko tehostettua valvontaa vaativien tila-asia ratkennut?

Ensimmäiset turvapaikanhakijat saapuivat Lahden Hennalaan syyskuussa 2015. Myöhemmin perustettiin tehostetun valvonnan yksikkö, jolle etsitään nyt uusia tiloja. Kuva: Mirja Hussain

Etelä-Suomen Sanomat uutisoi marraskuun alussa, että Hennalan vastaanottokeskuksen tehostetun valvonnan osasto ei ole näillä näkymin sijoittumassa entiseen Mäntymäen lastenkotiin Ahtialaan. Lahden kaupunki on käynyt neuvotteluja kiinteistön vuokraamisesta Suomen Punaisen Ristin kanssa, mutta ne eivät ole edenneet. Yksikölle etsitään uusia tiloja, koska vuokrasopimus Hennalan kasarmeilla päättyy vuodenvaihteessa.

Tehostetun valvonnan osastolla hoidetaan mielenterveys- tai päihdeongelmista kärsiviä turvapaikanhakijoita.

Vastaanottotoiminnan johtaja Minna Jussila SPR:n Hämeen piiristä, onko yksikön sijaintipaikka nyt selvillä?

Sopimuksia ei ole tehty.

Jatkuvatko neuvottelut nyt yhden paikan kanssa, vai onko ehdolla useita toimitiloja?

En voi kommentoida tätä tarkemmin. Monenlaisia neuvotteluita on ollut vireillä.

Ylijohtaja Päivi Hieta Maahanmuuttovirastosta, miksi haluatte jatkaa niin kutsuttua teva-toimintaa Lahdessa?

Kokemukset ovat olleet ihan hyviä. Jos muuttaisimme, toiminta jouduttaisiin aloittamaan ihan alusta ja se olisi paljon isompi rupeama.

Kuinka paljon teva-yksikössä on asiakkaita?

Aloitimme viidellä henkilöllä, josta paikkamäärä on nostettu 20:een. Tarvetta olisi vielä isomalle yksikölle, mutta sitä voisi olla vaikeampi hallita.

Kaupunkilaiset ovat olleet huolissaan mahdollisen teva-yksikön sijoittumisesta oman asuinpiirin lähelle. Onko huoli turha?

Sen perusteella, mitä olemme SPR:n Hämeen piirin kanssa keskustelleet, ei tarvitse kantaa huolta. Olemme ajatelleet luopua tehostetun valvonnan nimestä ja siirtyä puhumaan tehostetun tuen paikasta. Kun turvapaikanhakijoita oli Hennalassa parhaimmillaan yli 600, riski oli tietysti aivan erilainen. Turvallisuus ei ole vain teva-yksikön asia, siitä vastaavat yhdessä vokki, poliisi ja sairaanhoitopiiri.

Lisäksi pitää muistaa, ettei kyseessä ole mikään suljettu hoitolaitos. Turvapaikanhakijalle sitä voidaan ehdottaa hoitomuotona. Sinne tullaan aina vapaaehtoisesti, ja paikka on määräaikainen.

Minna Jussila, koska teva-yksikön uusi sijainti on selvillä?

Vuokrasopimus Hennalassa loppuu vuoden loppuun mennessä, joten viimeistään joulukuun alussa pitäisi olla nimet paperissa. Myös muuttoon on varattava aikaa.

Markus Luukkonen
markus.luukkonen@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi (4)
FM

Miksi näitä "tehostettua tukea" edellyttäviä henkilöitä ei palauteta heti kotimaahansa, jossa he olisivat omassa kieli- ja kulttuuriympäristössään ilman tarvetta kielitaidottomana ja muine ongelmineen sopeutua uudenlaiseen kulttuuriin?

Nötkötti

Miten ihmeessä köyhällä Suomella on varaa ja resursseja huolehtia maailman rikkaimpien öljyvaltioiden sotureiden traumoista? Kertokaa myös, että millä ihmeen keinolla nämä pahasti mieleltään järkkyneet raukat ovat päässeet Euroopan vaarojen läpi Suomeen?

realman

Tehostettuun maastapoistumiseen pitäisi ko. henkilöt laittaa, ennenkuin taas sattuu jotain Turun tapaista. Kuka ottaa vastuun siinä tapauksessa, no ei kukaan tietenkään, levitellään vain käsiä, ei me tiedetty, että jotain voisi tapahtua ja niin edespäin

Luetuimmat juuri nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X