Aiheet
Kirjaudu ulos

Käyttäjätiedot

Nimi:
Osoite:
Postinro ja toimipaikka:
Sähköposti:
Nimimerkki:
Asiakasnumero:
Liitä asiakasnumero tiliin
Muokkaa tietoja

Voimassa olevat tilaukset

Tuote:
Tyyppi:
Voimassa: -
Muokkaa tilauksia
Kotimaa

Tutkimus: Turvapaikanhakijoihin oli huonosti varauduttu – majoitettiin jopa asumiskelvottomiin tiloihin

Pelastusopiston toteuttama tutkimus on osa sisäministeriön laajempaa hanketta. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen

Turvapaikanhakijoita majoitettiin sellaisiinkin paikkoihin, joissa ei olisi turvallisuusongelmien vuoksi pitänyt asua ketään, kertoo tuore tutkimus. Toissa vuonna Suomeen tulleiden turvapaikanhakijoiden ennätyksellinen määrä johti siihen, että vastaanottokeskuksia ja hätämajoitusyksiköitä perustettiin myös tiloihin, joissa oli muun muassa puutteita palo- ja pelastusturvallisuudessa. Kiinteistöissä oli muitakin ongelmia. Osa niistä oli esimerkiksi poistettu aiemmin käytöstä sisäilmaongelman vuoksi.

Asia käy ilmi Pelastusopiston toteuttamasta tutkimuksesta, joka on osa sisäministeriön laajempaa hanketta. Ministeriö on selvityttänyt useilla tahoilla Suomen kykyä vastaanottaa turvapaikanhakijoita.

Yksi turvapaikanhakijoiden vastaanottoon liittyvä ongelma oli, ettei maahantulijoiden asuin- ja majoitustiloiksi soveltuvia paikkoja ollut etukäteen kartoitettu kaikilla alueilla. Sisäministeriö oli pyytänyt keväällä 2015 ely-keskuksia päivittämään tilojen luettelon saman vuoden syksyyn mennessä, mutta kartoitusta ei ollut kaikissa paikoissa tehty.

Maahanmuuttovirasto alkoi itse etsiä sopivia tiloja ja tehdä sopimuksia suoraan kuntien tai yksityisten toimijoiden kanssa. Tieto uuden yksikön perustamisesta eteni alueen viranomaisille joissakin tapauksissa vasta myöhemmin.

– Pelastustoimi ei välttämättä tiennyt yksiköiden perustamisesta, kertoo Pelastusopiston tutkimusjohtaja Esa Kokki.

Käytävillä ja portaikoissa tavaroita

Tutkimuksen viranomais- ja muista asiantuntijahaastatteluista paljastuu, että palotarkastuksia ja pelastussuunnitelmia tehtiin turvapaikanhakijoiden majoitustiloihin osin jälkikäteen.

Useissa paikoissa paloturvallisuutta olivat varmistamassa vain palovaroittimet. Automaattinen sammutusjärjestelmä oli harvassa kiinteistössä.

Pahimmillaan vastaanottoyksiköiden palotarkastuksessa todettiin, että käytävät ovat täynnä patjapaikkoja ja turvapaikanhakijoiden tavaroita ja että portaikkoja käytettiin tarvikevarastoina.

– On merkittävä riski, jos paljon palavaa materiaalia varastoidaan poistumisreiteille tai tiloihin, joissa yövytään, Kokki sanoo.

Myös poistuminen rakennuksesta vaikeutuu, jos tavaroita on ulosmenoreiteillä.

Pelastusopiston tutkimuksessa todetaan, että paloturvallisuusongelmat korostuivat toiminnan alkuvaiheessa. Nyt turvallisuus on paremmalla tolalla.

STT

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje ja saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi (11)
p.linkola

"Rauta on taottava kun Se on kuuma" eli äkkirikastumisen tiellä olevat turvamääräykset ei silloin kiinnosta kun maksajana me avokätiset veronmaksajat. Piikki on auki edelleen ja nyt saldo näyttää 1.5 MILJARDIA EUROA tähän sirkukseen.

Bonnie

Viimeaikaisin tieto, että saldo olisi noin 1.8 miljardia. Taitaa sekin olla alakantissa, koska hallitus ei suostu kustannuksia julkaisemaan.

Je Maintiendrai

Ehdottaisin kohteliaimmin että jatkossa majoitetaan kaikki turvapaikanhakijat Helsinkiin, koska he itse sitä myös toivovat: saada olla kulttuurisesti lähellä toisiaan. Helsinkiin ja lähiympäristöön tällöin rakennettava hotelleita majoitukseen, jossa myös otettava huomioon ruokakulttuurin ja ruoanvalmistustapojen erilaisuus. He haluavat valmistaa itse ruokansa, ja tämähän ei ole vaikea järjestää. Jokaiseen hotellihuoneistoon= 2,3, tai 4 h+keittiö, jossa heidän ruokavalmistustapoihin soveltuvat välineet. Helsinki elävöityy muutenkin ja saa kaipaamaansa työvoimaa, kun tehdään turvapaikanhakijoille mahdollisuus työsopimuksiin.

Luetuimmat juuri nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X