Aiheet
Kirjaudu ulos

Käyttäjätiedot

Nimi:
Osoite:
Postinro ja toimipaikka:
Sähköposti:
Nimimerkki:
Asiakasnumero:
Liitä asiakasnumero tiliin
Muokkaa tietoja

Voimassa olevat tilaukset

Tuote:
Tyyppi:
Voimassa: -
Muokkaa tilauksia
Kotimaa

Ammattikuljettaja alan riskeistä: Kun äijäkööri kohtaa toisensa, ei siinä pitsiäkään nyplätä

Ammattikuljettaja Rami Laaksonen ajaa säiliöautoa työkseen. Hän sanoo, että suurimmalla osalla kuskeista on kova ammattiylpeys, eikä maineeseen toivota tahroja. Kuva: juha juntto

Ammattikuljettajien kytevään alkoholiongelmaan ei välttämättä puututa ajoissa tai ollenkaan työnantajan taholta. Vaikka tiedettäisiin, että jollekulle maistuu iltakalja, oletetaan, ettei kuljettaja kuitenkaan lähde kännissä rattiin. Valvonta jää usein toisten kuljettajien harteille, jotka poikkeavaa ajamista nähdessään soittavat poliisit kollegan perään. Näin kuvailee kuljetusalan tilannetta lahtelainen yhdistelmäajoneuvon kuljettaja Rami Laaksonen.

- Ammattikuskien juominen ei ole vielä ongelma, mutta liikaa juovien määrä on kasvussa. Välinpitämättömyys on lisääntynyt, ja huvi ja hyöty menevät sekaisin, Laaksonen sanoo.

Hän kertoo, että suurin osa ammattikuljettajista ei missään nimessä hyväksy työajalla ryyppäämistä, ja rattijuopumuksesta kärähtänyttä kuskia halveksitaan.

- Siinä on kaikkien kuskien maine kyseessä, joten on kaikkien etu, että ylilyöntejä ei tapahdu. Ihmiset yleistävät helposti nämä asiat, Laaksonen sanoo.

- Sen verran ammattiylpeyttä olisi jokaisella oltava, ettei lähde maistissa rattiin. Tässä työssä on iso vastuu.

Turhautuminen ruokkii hinkua tarttua pulloon

Nelikymppinen Laaksonen on ollut alalla töissä toistakymmentä vuotta eri työnantajilla, ja hän on ajanut paljon myös ulkomailla. Hän on nähnyt vierestä, miten työ saattaa kuormittaa.

- Tähän työhön liittyy paljon odottamista, jota seuraa usein kauhea kiire, ja siinä odotellessa saattaa kalja maistua. Tulee turhautumista, jota lääkitään juomalla. Tämä tapa tuodaan sitten ulkomaankomennukselta Suomeen. Näin saattaa käydä suomalaiskuskillekin. Kun äijäkööri kohtaa toisensa vaikkapa satamassa ja on luppoaikaa, ei siinä pitsiäkään nyplätä.

Yökuljetusten lisääntyminen voi johtaa joillakin kuskeilla siihen, että alkoholin avulla koitetaan saada nopeammin unen päästä kiinni.

- Vaikka eihän alkoholi niin toimi. Se päinvastoin huonontaa unen laatua.

Laaksosella itsellään on "sellainen sukuvika", ettei alkoholi oikein maistu.

- Minua ei ole oikein koskaan kiinnostanut juominen. Nykyään alkoholista tulee niin huono olokin, ettei oikein huvita. Mieluummin touhuan vaikka lasteni kanssa. Urheilijataustani vaikuttaa myös valintoihini, vaikken enää urheilijalta näytäkään.

"Työnantajan tekemää valvontaa pitäisi ehkä lisätä"

Laaksonen tietää, että työnantajien on vaikea valvoa kuljettajien alkoholin käyttöä. Vaikka työpaikalla puhaltaisi alkometriin ennen lähtöä, on moni kuski tien päällä pitkään ja osa ulkomailla asti. Mutta yrittää voisi.

- Olen ollut alalla 13 vuotta, ja minut on pyydetty huumetestiin yhden ainoan kerran, ja siitäkin on kuusi vuotta aikaa. Se on ihmeen vähän. Tällaista työnantajan tekemää valvontaa pitäisi ehkä lisätä.

Joutsassa ajoi tiistaina ulos tieltä ja edelleen salmeen puoliperävaunuyhdistelmä. Poliisi epäilee kuljettajaa rattijuopumuksesta ja liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Pelottaako liikenteessä?
Pelottaako liikenteessä?
Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje ja saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi (5)
VALOT PÄÄLLE

Jos ala on huolissaan rattijuopumuksista, niin joka autoon alkolukko. Niin on jo bussikuskeillakin. Poliisikin voisi valvoa enemmän - mutta lällärit laulaa, ja rattijuoppo valitsee toisen tien, jolla ei ole ratsiaa.

Raaka Rane

Kannatetaa kaikkiin myös henkilöautoihin siellähän rattijuopumus on ihan maantapa kun katsoo noita lehtijuttuja jatkuvalla soitolla ratteja ja huume hörhöjä. Toisesta ratista saunantaakse ja silleen.

Di Lemma

Huumeet ja lääkkeet eivät kiinnitä alkolukon huomiota, niiden tekniikka ei taida vielä osata nuuhkia muita "piristeitä" kuin alkoholin. Eli mömmöissään voi ilmeisesti tien päälle lähteä alkolukosta huolimatta. Erittäin huolestuttavaa - ja uutisista päätellen huolestuttavasti yleistymässä, ainakin yksityisautoilijoiden keskuudessa.

Luetuimmat juuri nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X