Aiheet
Kirjaudu ulos

Käyttäjätiedot

Nimi:
Osoite:
Postinro ja toimipaikka:
Sähköposti:
Nimimerkki:
Asiakasnumero:
Liitä asiakasnumero tiliin
Muokkaa tietoja

Voimassa olevat tilaukset

Tuote:
Tyyppi:
Voimassa: -
Muokkaa tilauksia
Kotimaa

Kunnat valikoivia - pakolaisten kuntapaikat jäävät tavoitteesta

Kunnat suosivat kiintiöpakolaisia ja perheitä. Turvapaikanhakijat suuntaavat kasvukeskuksiin.

Kuntavaalien alla kampanjoitiin pakolaisten kuntapaikkojen puolesta. Tämän vuoden 4 000 paikan tavoitteesta olla vielä jäljessä. Puhumassa Belal Alobidy. Kuva: Agata Anttonen

Kunnissa on myönnetty pakolaisille kuntapaikkoja tänä vuonna syyskuuhun mennessä 3 853, kun koko vuoden tavoite on 4 000 paikkaa. Kuntapaikkoja myöntäneiden kuntien määrä sen sijaan junnaa paikallaan 222 kunnassa. Viime vuonna kuntapaikkoja myönsi 216 kuntaa.

Kotouttamisen asiantuntija Erkki Mäntymäki työ- ja elinkeinoministeriöstä harmittelee sitä, että tämän vuoden tavoitteesta ollaan edelleen jäljessä. Paikkojen määrä saattaa toisaalta lisääntyä yllättävänkin nopeasti, sillä osa kunnista ei ilmoita kuntapaikkojensa tarkkaa määrää, vaan sitoutuu tarjoamaan paikkoja tarvittaessa.

- Joillakin kunnilla on lisäksi avoimia sopimuksia, joissa ne sitoutuvat tarjoamaan kuntaan muuttavalle kansainvälistä suojelua saavalle asiakkaalle kuntapaikan.

Mäntymäen mukaan kunnat ottavat yleensä mielellään vastaan kiintiöpakolaisia ja perheitä. Sen sijaan oleskeluluvan saaneet perheettömät turvapaikanhakijat eivät aina kuntapaikkaa saa.

- Osa kunnista tarjoaa paikkaa nimenomaan tietylle ryhmälle, osa tekee päätöksen pakolaisten ottamisesta oli kyseessä sitten kiintiöpakolainen tai turvapaikanhakija, perhe tai yksinäinen henkilö.

Tarkkaa tietoa turvapaikanhakijoiden kuntapaikkojen määrästä ei Mäntymäen mukaan ole, koska tilastoja keräävät Ely-keskukset eivät aina erittele, millaisella statuksella kuntapaikka on myönnetty.

- Toisaalta turvapaikanhakijat ovat myös hakeutuneet itsenäisesti pääkaupunkiseudulle, kasvukeskuksiin ja maakuntakeskuksiin parempien työ- ja opiskelumahdollisuuksien perässä.

Useina vuosina osa myönnetyistä kuntapaikoista on jäänyt käyttämättä.

- Oleskeluluvan saaneille on pyritty kertomaan, että kuntapaikkoja on ympäri maata, ei vain kasvukeskuksissa. Ja myös kuntiin päin on korostettu ajatusmallia, että kotouttamisessa on kyseessä pitkäjänteinen toiminta, Mäntymäki sanoo.

Tarja Koljonen / Uutissuomalainen
tarja.koljonen@uutissuomalainen.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Asiasanat:

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi (3)
SAKARI SORMUNEN

No voi voi sentään. Kunnilla on riittävästi rahanreikiä kaiken maailman epämääräisen aineksen lopun ikäisestä elättämisestä huolimattakin.

toby

Onpa ihme!

veijo

Milloin suomalaisille tarjotaan kuntapaikkoja; suojelua, elätystä ja asuntoja ?

Luetuimmat juuri nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X