Aiheet
Kirjaudu ulos

Käyttäjätiedot

Nimi:
Osoite:
Postinro ja toimipaikka:
Sähköposti:
Nimimerkki:
Asiakasnumero:
Liitä asiakasnumero tiliin
Muokkaa tietoja

Voimassa olevat tilaukset

Tuote:
Tyyppi:
Voimassa: -
Muokkaa tilauksia
Kotimaa

Teuvo Hakkarainen (ps.): Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet konttikyliin erämaahan

Kansanedustaja sanoo, ettei työlupa-asialla ole merkitystä palauttamisen kannalta.

Teuvo Hakkarainen. Kuva: Emmi Korhonen

Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneen turvapaikanhakijan voi palauttaa kotimaahansa, vaikka hänellä olisi työperäinen oleskelulupahakemus käsiteltävänä. Tätä mieltä on perussuomalaisten toinen varapuheenjohtaja, viitasaarelainen kansanedustaja Teuvo Hakkarainen.

- Työlupa-asialla ei ole merkitystä palauttamisen kannalta. Kun ei tiedetä taustoja, ei myöskään tiedetä, millä verukkeella tänne on tultu. Ja jos on määrätty, että palautetaan, niin silloin palautetaan.

Työperäisten oleskelulupahakemusten ja pakkopalautusten suhde herätti huomiota viime viikolla Kyyjärvellä, kun poliisi ryhtyi palauttamaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta afganistanilaisperhettä kotimaahansa. Perheen isä käy palkkatöissä, ja hän oli hakenut työperäistä oleskelulupaa. Lopulta palautus keskeytettiin.

Hakkarainen ei ota suoraan kantaa Kyyjärven tapaukseen, mutta huomauttaa, että kiireellisimmin Suomesta pitäisi käännyttää ilman turvapaikkaa jääneet yksinäiset miehet.

- Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että perheellisten kohdalla ei välttämättä tarvitsisi olla ihan niin tiukka.

Maan hallitus on väläytellyt mahdollisuutta rangaista kansalaisia, jotka auttavat kielteisen päätöksen saaneita turvapaikanhakijoita piiloutumaan viranomaisilta. Hakkarainen pitää ajatusta hyvänä.

- Pitäisi olla tiukempi lainsäädäntö, että ongelmat poistuvat. Ei mitään huomautuksia tai pikkusakkoja vaan tuntuva ojennus. Pakkohan kielteisen päätöksen saaneet on laittaa pois, kun ei tiedä, millaisia terroristeja joukossa on.

Sitä vastoin hallituksesta tulleet kannanotot pakolaiskiintiön kasvattamisesta eivät Hakkaraista miellytä.

- Kansainväliset pakolaisjärjestöt ovat määritelleet, että noin 80 prosenttia avuntarvitsijoista on naisia ja lapsia. Kuitenkin Suomeen tulee lähinnä miehiä. Jos tänne todella voitaisiin ottaa 80-prosenttisesti naisia ja lapsia, arvioisin asiaa uudestaan. Mutta ukkojen joukkoon ei tarvita lisää ukkoja.

"Ja sitten kun tulee kielteinen, niin heti pihalle"

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on esittänyt turvapaikanhakijoille palautuskeskuksia, jotka voisivat sijaita esimerkiksi saarilla. Hakkarainen tarjoaa vaihtoehtoiseksi malliksi erämaahan sijoitettavia konttikyliä.

- Perheet ja lapset voisi ottaa sisään, mutta nuoret yksinäiset miehet laitettaisiin valvottuun konttikylään odottamaan turvapaikkapäätöstä. Ja sitten kun tulee kielteinen, niin heti pihalle.

Hakkarainen pitää turvapaikanhakijoita turvallisuusriskinä ja päivittelee turvajärjestelyihin tällä hetkellä uppoavan rahan määrää.

- Yhä enemmän on näitä järjestelyjä, joka paikassa tolppia, patsaita ja paaseja esteenä. Kalliiksi tulee tämä turvapaikkaturismin hoito.

Hakkarainen menetti elokuun lopussa ajokorttinsa ajettuaan moottoripyörällä 143 kilometriä tunnissa satasen nopeusrajoitusalueella. Hän arveli Iltalehden uutisessa joutuvansa käyttämään Viitasaaren ja Helsingin väliä kulkiessaan entistä enemmän taksia ja sakon tulevan tätä kautta yhteiskunnalle kalliiksi. Kommentti herätti paheksuntaa.

Nyt Hakkarainen kuitenkin kertoo saaneensa asiat järjesteltyä niin, että taksilla ajo tuskin lisääntyy.

- Kyytiasia on järjestynyt hyvin. Olen saanut osalle matkaa kuljettajan, ja osan matkasta pääsen Toimi Kankaanniemen kyydissä. Taksilla ei tarvitse ajaa sen enempää kuin ennenkään. Lähinnä käytän sitä Helsingissä liikkumiseen.

Hakkarainen kommentoi ylinopeussakkoa ”pikku virheeksi”.

- Olin vähän huolimaton. Olin menossa huoltamaan vaihdeavustinta ja vähän kokeilin pyörää. Sitten näin poliisin.

- Tuollaista voi sattua melkein jokaiselle, minä vain nyt satuin jäämään kiinni. Se oli semmoinen lipsahdus.

Markus Mattlar

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi (18)
Rumpali44

vaan on hakkarainen niin oikealla asialla - vai, että 80 % naisia ja lapsia. vaan olen havainnut nuoria toimeentulevan vaikutteisia miehiä varustettuna arvokkaan tuntuisilla mobiililaitteilla ja tehdas-savukkeineen. omilla ei varaa kuin sätkättelyyn. entä jo sattuu saamaan sakkotuomion, me senkin maksamme. TÄH olen realisti

Calmari

Kyllä tuo mobiililaite on syvässä suomalaisen statuksen nostattajana, jo alakoulun kersoilla on paremmat mobiililaitteet kuin vanhoilla paapoilla. Emme elä enään sitä 80-luvun lopun nousukautta kun mobiililaite laitettiin pöydälle peräkylän baarissa ja jännällä odotettiin milloin pärähtää, ja kun pärähti, niin jo tuli vellit samoin tein pöksyyn.

Bonnie

Myös työttömyys perusteinen turvapaikkastatus oltava lupa maahan jäämiseen.

Luetuimmat juuri nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X