Aiheet
Kirjaudu ulos

Käyttäjätiedot

Nimi:
Osoite:
Postinro ja toimipaikka:
Sähköposti:
Nimimerkki:
Asiakasnumero:
Liitä asiakasnumero tiliin
Muokkaa tietoja

Voimassa olevat tilaukset

Tuote:
Tyyppi:
Voimassa: -
Muokkaa tilauksia
Kotimaa

Lahtelainen yrittäjä tylyttää sääntö-Suomea: "Amerikassa ei tarvitse käydä yt-teatteria"

Oskari Kariste nauttii amerikkalaisten avuliaisuudesta ja yrittäjähenkisestä lainsäädännöstä.

Oskari Kariste nauttii yrittämisestä Yhdysvalloissa. Kuva: Juha Tanhua

Lahtelainen mainosalan yrittäjä Oskari Kariste laajensi pari vuotta sitten bisneksiään Floridaan. Yhdysvallat vaikuttaa Karisteen mielestä monin tavoin yrittäjän unelmamaalta. Ihmisiä on paljon ja markkinat ovat niin valtavat, että pieneenkin asiaan erikoistuminen voi olla mahdollista.

Amerikkalaisten avuliaisuus ja spontaani ilo ovat myös tehneet Karisteeseen vaikutuksen. Kontaktien etsiminen ja suhteiden luominen on helpompaa kuin Suomessa.

- Lisäksi valtiovalta Yhdysvalloissa tekee yrittämisen mahdollisimman helpoksi. Tämä näkyy esimerkiksi verotuksessa ja työelämän pelisäännöissä. Jos yrityksen tilaukset loppuvat, ei tarvitse käydä yt-teatteria, vaan irtisanomiset voi hoitaa nopeasti.

Joustavat käytännöt eivät Karisteen mielestä ole julmia työntekijöille. Ne pitävät myös yrittäjän valppaana ja pakottavat huolehtimaan ihmisistä. Jos hyvä työntekijä päättää lähteä, jää yrittäjä äkisti yksin.

Kariste uskoo, että monilla suomalaisyrityksillä olisi mahdollisuuksia Yhdysvaltain markkinoilla. Hän on huomannut, että lähtöä miettiviltä puuttuu usein rohkeutta ja kontakteja.

- Jos menestyy Suomessa, kannattaa lähteä kokeilemaan Yhdysvaltoihin.

Kariste aloitti Lahdessa mainostoimistoyrittäjänä yli 20 vuotta sitten. Yhdysvalloissa hän on nyt mukana monenlaisessa bisneksessä. Eniten aikaa vie Local Greens -yritys, joka alkaa pian tuottaa floridalaisille kasvihuoneessa viljeltyjä ruukkuyrttejä ja -salaatteja.

Terhi Säynäjärvi
terhi.saynajarvi@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Asiasanat:

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje ja saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi (30)
Kummastelija

Jostain syys AY-liike ei ollenkaan halua ymmärtää tuon teatterin lisäksi mitään muita näkökulmia. Esimerksi juuri vaikka päivän irtisanoutumisaika on paljon tehokkaampu pelote kuin pelkästään *tuilumielessä tehdyt päivän parin mielenilmauksiksi nimetyt lakot.

Lisäksi noiden teatterien takia ehkä joka kolmas työtön on ilman töitä.

Ilari

Luin jutun amerikkalaismiehestä, joka asui likaisena teltassa. Oli ollut hyvä työ ja työnantajan maksama asunto. Työt loppuivat kuin seinään eli yrittäjä irtisanoi päivän varoitusajalla. Samalla lähti kämppä ja oli pakko muuttaa leirintäalueelle. Kohta oli myytävä auto ja USAssa ei ole kukaan eikä mikään, jos ei ole autoa. Niinpä tämä kaveri oli rahattomana ja likaisena teltassa kahden viikon päästä töiden loppumisesta. Varmaankin ääriesimerkki, mutta silti todellisuutta. Tällainenko on yrittäjän ihanneyhteiskunta? Vaivaton irtisanoa eikä valtio anna mitään tukia, koska verotus on niin mukavan matala.

LaiskaPate

Niinpä. Itsekästä ajattelua yrittäjältä. Orjia pitäisi vaan olla.

Luetuimmat juuri nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X