Aiheet
Kirjaudu ulos

Käyttäjätiedot

Nimi:
Osoite:
Postinro ja toimipaikka:
Sähköposti:
Nimimerkki:
Asiakasnumero:
Liitä asiakasnumero tiliin
Muokkaa tietoja

Voimassa olevat tilaukset

Tuote:
Tyyppi:
Voimassa: -
Muokkaa tilauksia
Kotimaa

Asiantuntija tyrmää kriteerit - kriisikunnat määritellään puutteellisesti

"On olemassa taloudellisesti ahtaalla olevia kuntia, jotka pystyvät tuottamaan asukkaiden lakisääteiset palvelut erinomaisesti", dosentti Pauli Rautiainen sanoo.

Kriisikuntien listalle joutunut Ähtäri on leimallisesti eläintarhakaupunki. Eläinpuistoalueen Ähtäri-halli toimii koko kaupungin matkailukeskuksena. Kuva: Liimatainen Päivi

Suomessa nimetään kriisikuntia osin väärin perustein. Tätä mieltä on Itä-Suomen yliopistossa työskentelevä valtiosääntöoikeuden dosentti Pauli Rautiainen.

- On tapana tuijottaa pelkästään taloudellisia mittareita. Sen lisäksi pitäisi ottaa tärkeiksi kriteeriksi kunnan kyky toimia, alhainen syntyvyys ja työllisyyslukujen kehitys, Rautiainen sanoo.

Hänen mukaansa on luutunut tapa arvioida ainoastaan talouslukuja.

- On olemassa taloudellisesti ahtaalla olevia kuntia, jotka pystyvät tuottamaan asukkaiden lakisääteiset palvelut erinomaisesti. Toisaalla löytyy äärettömän äveriäitä kuntia, joissa onnistutaan epäonnistuneella politiikalla ryssimään kaikki varat.

Tänä vuonna kriisikunniksi nimettiin nelikko Ähtäri, Teuva, Hyrynsalmi ja Jämijärvi.

Ähtärin kaupunginjohtaja Jarmo Pienimäki ei synkistele kriisikunta-tittelin takia.

- Mitä kuntalaisetkin ajattelisivat, jos kaupunginjohtaja tirauttaisi ensimmäiseksi itkut. Ymmärrän, että nykykriteereillä Ähtäri voidaan luokitella kriisikunnaksi, mutta samalla näen, että meidän suunta on oikea.

- Voin kutsua kenet tahansa päättäjän vierailulle pandakaupunkiin ja olen varma, että hän lähtee pois vakuuttuneena siitä, että Ähtäri kyllä pärjää, Pienimäki lataa.

Ilkka Kulmala

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje ja saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi (1)
SAKARI SORMUNEN

On kuntia kohtaan täydellinen, perustuslain vastainen oikeusmurha tehdä kepulikonstein kriisikuntia ja määrätä sen perusteella pakkoliitoksia. Kuntien elinvoimaisuus ei tietenkään ole riippuvainen pelkästään talouden tuloksista. Pääministeri Sipilä aikoinaan oppositiojohtajana tv:n A - Talkissa lupasi, että " jos Keskusta on hallituksessa, PAKKOLIITOKSIA ei tehdä. " Keskustan ex - puoluesihteeri Jarmo Korhonen on julkisuudessa todennut, että " viimeistään seuraavien eduskuntavaalien jälkeen kaikki alle 10 000:n asukkaan kunnat tullaan pakkoliittämään isompiin. " Kuntaministerin kylmä kannanotto kuntia kohtaan, viittaa siihen, että Korhonen on oikeassa. Keskusta pettää aina, se näkyy olevan väistämätöntä, ehkä jo geeneissä.

Luetuimmat juuri nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X