Aiheet
Kirjaudu ulos

Käyttäjätiedot

Nimi:
Osoite:
Postinro ja toimipaikka:
Sähköposti:
Nimimerkki:
Asiakasnumero:
Liitä asiakasnumero tiliin
Muokkaa tietoja

Voimassa olevat tilaukset

Tuote:
Tyyppi:
Voimassa: -
Muokkaa tilauksia
Kotimaa

Oppositio höykyttää hallitusta viime viikon hallitusnäytelmästä

Juha Sipilä antoi tänään eduskunnalle valtioneuvoston tiedonannon hallituspohjan muutoksesta. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Oppositiopuolueet höykyttivät hallitusta maanantaina, kun eduskunnassa keskusteltiin valtioneuvoston tiedonannosta viime viikon hallituspohjan muutoksesta.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtmanin mukaan pääministeri Juha Sipilä (kesk.) käveli ratkaisuillaan eduskunnan ylitse.

Lindtmanin mukaan tapa, jolla hallitus koottiin, ei edusta avoimen kansanvaltaisen demokratian toimintaperiaatteita.

– Tässä korttipelissä osalla pelaajista taisi olla merkatut kortit, Lindtman sanoi.

Lindtmanin mukaan hallitus on kokenut moraalisen haaksirikon. Hän esitti hallitukselle epäluottamuslausetta.

– Hallitus yrittää nyt jatkaa olemassaoloaan muina miehinä. Se jatkaa kuitenkin parlamentaarisesti ja moraalisesti ohentuneena ilman kansalaisten enemmistön tukea. On ilmeistä, että hallituksen takana on enää vajaa 40 prosenttia kansasta. Se ei ole paljoa, Lindtman painotti.

"Politiikan arvostus murenee"

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin mielestä viime viikon tapahtumat ovat omiaan murentamaan politiikan arvostusta kansalaisten silmissä.

Anderssonin mukaan hallituspohjan muutoksessa ei ollut kyse hallituskriisistä vaan tarkkaan harkitusta strategiasta. Pääministeri Sipilän ja valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) arvopuheiden tarkoitus oli Anderssonin mukaan vain rakentaa ulkoministeri Timo Soinille (uv.) ja Uusi vaihtoehto -ryhmälle tie takaisin hallitukseen.

Anderssonin mukaan hallituspohjan vaihdosoperaatio tehtiin, jotta sosiaali- ja terveydenhuollon yhtiöittäminen ja ulkoistaminen saataisiin toteutettua suunnitelmien mukaisesti.

– Voiko politiikka olla enää kyynisempää, Andersson kysyi.

Andersson sanoi kannattavansa hallitukselle tehtyä epäluottamuslausetta.

"Härski näytelmä"

Perussuomalaisten varapuheenjohtajan Laura Huhtasaaren mukaan hallituspohjan vaihdos oli "härski näytelmä".

– Kulisseissa oli jo pidempään juoniteltu operaatiota. Jussi Halla-ahon kutsuminen hallitusneuvotteluihin oli pelkkä näytelmä. Vedottiin höpöhöpö-verukkeisiin, jotta perussuomalaisista päästiin eroon, Huhtasaari sanoi eduskunnassa.

– Toivotamme ministeri Terholle ja kumppaneille mukavaa hallitustaivalta Sipilän ja Orpon peukalon alla. Muistakaa totella kiltisti, niin kiiltävä musta auto odottaa huomennakin, Huhtasaari jatkoi.

Myös Huhtasaari esitti hallitukselle epäluottamuslausetta.

Sipilä ja Orpo tyrmäsivät väitteet

Pääministeri Juha Sipilä kiisti eduskunnassa jyrkästi kaikki väitteet, että hallituspohjan muutos olisi tehty etukäteen laaditun suunnitelman mukaisesti.

– Se, että triolla olisi ollut joku suunnitelma jo ennen perussuomalaisten puoluekokousta, se on täyttä mielikuvitustarinaa, Sipilä sanoi.

Sipilän lailla myös Orpo tyrmäsi puheet hallituspohjan vaihdoksen suunnitelmallisuudesta. Hänen mukaansa perussuomalaisten puoluekokouksen tuloksia ja niiden seurauksia oli mahdotonta ennustaa.

– On jopa hieman huvittava ajatus, että minä itse tai kokoomus olisi ennen perussuomalaisten puoluekokousta ollut jossain pöydissä suunnittelemassa, että mitä perussuomalaisten kokouksen jälkeen tehdään, Orpo sanoi.

– Tätä prosessia voi arvostella, mutta se ei vie sitä tosiasiaa yhtään mihinkään, että me vedimme selkeän rajan arvopohjalta siihen, miten Suomessa hyväksytään suhtautuminen ihmisarvoon, Orpo jatkoi.

Eduskunta äänestää valtioneuvoston tiedonannosta tiistaina.

STT

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje ja saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi (4)
tietomies

Soini on koko kansan petturi. Ettäs kehtaat.. Eikö yhtään hävetä...

Wille

Persu Pettää Aina (PPA)

tietomies

Puhu sinä Soini. Minä pidän sillä aikaa hevosta...

Luetuimmat juuri nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X