Aiheet
Kirjaudu ulos

Käyttäjätiedot

Nimi:
Osoite:
Postinro ja toimipaikka:
Sähköposti:
Nimimerkki:
Asiakasnumero:
Liitä asiakasnumero tiliin
Muokkaa tietoja

Voimassa olevat tilaukset

Tuote:
Tyyppi:
Voimassa: -
Muokkaa tilauksia
Kotimaa

Lahden katastrofista 140 vuotta - vain laatta muistuttaa täydellisestä tuhosta

Lahden historiallisen museon pienoismalli Lahden kylästä ennen paloa. Kuva: Katja Luoma

Kesäkuun 19. päivä vuonna 1877 oli aurinkoinen, mutta kylmä ja tuulinen, kertovat asiakirjat. Tiiviisti rakennetussa Lahden kylässä taloja erottivat vain kapeat kujat. Puun poltto ja kuivat pärekatot oli kohtalokas yhdistelmä.

Sama onnettomuus oli tuohon aikaan yleinen muuallakin etenkin kesäaikaan. Sen aiheuttivat kipinät, jotka sinkoilivat savupiipuista kuiville pärekatoille. Tulta ei kesällä tarvittu lämmitykseen, mutta se oli välttämätön ruuanlaitossa.

Koko Lahden kylä tuhoutui tulipalossa.

Palon kerrottiin saaneen alkunsa Marolan talon 12-vuotiaan piian huolimattomuudesta, mutta syyllinen saattoi olla yhtä hyvin joku muukin. Vahinkoa edisti joka tapauksessa se, että talojen aikuiset olivat pelloilla töissä lantaa levittämässä.

Kylässä asui tuolloin noin tuhat ihmistä. Kylään oli vaeltanut paljon väkeä hätätöihin rautateillä nälkävuosina 1867-1868 ja hiukan myöhemmin kauppiaita ja käsityöläisiä.

Arkeologit Toni Kesti, Markus Kankkunen ja Kaisa Autere työskentelivat Lahden torin kaivauksilla kesällä 2013.
 

Rakennuksia oli satoja pihamökit mukaanlukien. Ne paloivat, mutta ihmishenkiä ei menetetty. Palon aiheuttama hiilikerros tuli esiin, kun Lahden torilla tehtiin arkeologisia kaivauksia vuonna 2013.

Lahden kehitys sai palon jälkeen aivan uutta vauhtia. Vauras kylä nimitettiin jo paloa seuraavana vuonna kauppalaksi. Uudelleen rakentamiseen saatiin valtion varoja.

Palosta on jäljellä muistolaatta torin kulmassa Aleksanterinkadun puolella. Kylän pienoismallia voi ihailla Lahden historiallisessa museossa.

Laatta muistuttaa palosta, jota seurasi uusi alku.
 

Lahden kylä

Historiallisen museon pienoismallisali

Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje ja saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi (3)
Di Lemma

Olihan siitä vahvoja huhuja, että kauppalaksi tuloa vauhditettiin juuri tuolla tulipalolla, jolla päästiin eroon vanhasta rakennuskannasta keskustaksi suunnitellulta alueelta ilman riitoja maanomistajien kanssa. Ja että Marolan piika olikin joko taruolento - tai plikka laitettiin mukavuussyistä viralliseksi syntipukiksi. Puhuttiinhan kyllä kiertävästä kauppamiehestäkin, joka poikkesi Marolan taloon syttymisen aikoihin. Kukaan ei menehtynyt tulipalossa ja tavaratkin saatiin mukavasti liekeiltä pelastettua turvaan Kolkanmäelle... onnellinen sattuma vai hyvin suunniteltu performanssi?

Tessulandia

Nyt sais taas palaa että päästäis homeista eroon mutta kun ei se korppubetoni pala!

Di Lemma

"... talojen aikuiset olivat pelloilla töissä lantaa levittämässä." Kesäkuun puolivälin jälkeen vielä peltoja sontimassa? Näinköhän. Milloinhan niitä kylvöjä lahtelaiset ajattelivat aloittaa että olisi ollut jotain niitettävääkin ennen lumen tuloa?

Luetuimmat juuri nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X