Aiheet
Kirjaudu ulos

Käyttäjätiedot

Nimi:
Osoite:
Postinro ja toimipaikka:
Sähköposti:
Nimimerkki:
Asiakasnumero:
Liitä asiakasnumero tiliin
Muokkaa tietoja

Voimassa olevat tilaukset

Tuote:
Tyyppi:
Voimassa: -
Muokkaa tilauksia
Kotimaa

Lahden koulupomo kiusatun Saran tapauksesta: "Ääritilanteissa yläasteikäiset ottavat itse vallan"

Kun oppilaiden kahnaukset menevät liian pitkälle, koululta loppuvat keinot. Onko kiusatun lähettäminen kotiin silloin paras ratkaisu tai edes laillinen ratkaisu?

Eristäminen, ilkeät puheet ja avoin väkivalta ovat kiusaajien käyttämiä keinoja. Rumaa käytöstä on kouluissa yritetty kitkeä monin tavoin, mutta kaikki kiusaamistapaukset eivät koskaan tule ilmi. Kuva: Juha Peurala

Vuosikausia koulukiusaamisen uhrina olleen lahtelaisen Saran tapaus on äärimmäisen harvinainen, arvioi Lahden kaupungin opetus- ja kasvatusjohtaja Lassi Kilponen. Hänen mukaansa Nastolan yläkoulussa on pitkään tehty töitä tulehtuneen tilanteen ratkaisemiseksi.

- Siitä huolimatta asiat voivat ääritilanteissa kääntyä niin, että yläasteikäiset ottavat itse vallan ja jatkavat kiusaamista.

Etelä-Suomen Sanomat kertoi verkkosivuillaan sekä perjantain lehdessä vaikeuksista, joihin peruskoulun seitsemäsluokkalainen Sara oli vihamielisten oppilastovereiden vuoksi joutunut. Koulun ratkaisu kiusaamisongelmaan on toistaiseksi se, että kiusattu osapuoli ei tule enää ennen kesälomaa kouluun. Opetus ja kokeet järjestetään kotona.

- Tässä tapauksessa halutaan turvata oppilaan kevät, ettei hän enää joudu kiusatuksi koulussa. Se on järkevä ja parempi vaihtoehto kuin altistuminen tuollaiselle tilanteelle, perustelee Lassi Kilponen.

Kiusaajia ei eroteta

Kilponen myöntää, ettei koululla ole käytössään niin kovia otteita, jolla pahaksi päässyt vastakkainasettelu kiusatun ja kiusaajien välillä saataisiin heti loppumaan. Kiusaajien erottamista ei ole harkittu.

- Ei siihen ole perusteita eikä se ole mikään ratkaisu. On kyse ilmiöstä, jossa useat oppilaat ovat kiusanneet tyttöä, ja se ilmiö on välittynyt koko kouluun. Nyt hoidetaan asia niin päin, että turvataan tytön tilanne. Sitten mietitään jatkoratkaisut.

Saran kiusaamisen kaltaiset tapaukset ovat Lassi Kilposen mukaan vaikeita korjattavia sen vuoksi, että ongelma on kehittynyt vähitellen ja siihen on sotkeutunut monia henkilöitä. Uhri on jäänyt yksin vainoajiaan vastaan.

Kiusaamista on aina

Lahden perusopetuksen itäisen palvelualueen aluepäällikkö Mauno Väänänen on sitä mieltä, että koululla on jo nyt käytössään riittävät valtuudet puuttua kiusaamisongelmiin. Kyseistä riesaa ei kuitenkaan kyetä nitistämään kokonaan.

- Ihmisiä ei voi valvoa joka tilanteessa. Ihmiset toimivat niin kuin toimivat. Me tartumme näihin asioihin, kun saamme tietää tällaista tapahtuvan.

Väänänen myöntää, että koululla on varaa parantaa kiusanteon kitkemistä.

- Seurannassa on eniten petrattavaa. Kun kiusaaminen saadaan loppumaan, niin on seurattava enemmän sitä, että homma toimii.

Kotiin ei voi käskeä

Opetushallituksen lakimies Laura Francke sanoo, ettei koulu voi käskeä kiusattua oppilasta menemään turvallisuussyistä kotiin.

- Koulun pitää lain mukaan pystyä järjestämään turvallinen opiskeluympäristö koulussa. Vanhempia ei voi velvoittaa järjestämään kotona yhtään mitään opetusta.

Tilanne on toinen, jos kotiin jääminen on koulun ja vanhempien yhteinen ja yksimielinen päätös tai huoltaja ei halua päästää lasta kouluun. Silloin oppilaan kotiinjäänti olisi lain mukaan poissaolo.

Francke lisää, ettei hän tunne lahtelaisen Saran tapausta ja siihen liittyviä päätöksiä.

Poliisi paikalle

Saran äidin mukaan hänen tyttärensä tukalaa asemaa ryhdytään lähipäivinä ratkomaan palaverissa, johon ovat hänen lisäkseen tulossa kiusaajien huoltajat sekä koulun ja poliisin edustajat. Kyseinen tapaaminen merkitsee hänelle ja tyttärelle suunnilleen viimeistä oljenkortta.

Äiti on pyrkinyt olemaan yhteydessä kiusaajatyttöjen huoltajiin, mutta suhtautuminen on ollut varsin kielteistä. Hänelle on näytetty jopa keskisormea.

Koulun pitää lain mukaan pystyä järjestämään turvallinen opiskeluympäristö koulussa. Opetushallituksen lakimies Laura Francke

- Ei siinä ole mitään järkeä. Tulee sellainen olo, etten edes uskaltaisi mennä heidän ovensa taakse.

Äidin mielestä Saran lähettäminen kotiin on koululle helppo vaihtoehto, jota hän itse ei voi hyväksyä. Äiti on tuonut tyytymättömyytensä julki koulun suuntaan.

- Minusta välillä voisi lähettää kiusaajat kotiin.

Aktiivisia kiusaajia on äidin mukaan 5-10, ja heidän tukenaan liikkuu vaihtelevasti muuta joukkoa. Äiti sanoo, että hänelle ja Saralle riittäisi anteeksipyyntö kiusaajilta ja se, että terrorisointi loppuu.

Huoltajien yhteistyöhalu testataan tulevassa tapaamisessa.

- Toivon, että vanhemmat ovat yhteistyöhaluisia. Asioista pystyttäisiin sopimaan nätisti, etteivät kaikki vain osoittele ja syytä toinen toisiaan, painottaa Saran äiti.

Aluepäällikkö: Tämä on hänen tulkintansa

Lahden sivistystoimialan aluepäällikkö Mauno Väänänen sanoi MTV Uutisille, että Facebookissa levinnyt Saran kirjoitus kiusaamisesta on Saran ja hänen perheensä näkemys asiasta.

– Tämä on hänen tulkintansa. Siellä (Facebookissa) on ollut esillä paljon virheellistä tekstiä, mitä me emme missään tapauksessa allekirjoita, Väänänen sanoi MTV:lle.

Hänen mukaansa kaupungilla on ohjeet ja toimintasäännöt, joiden mukaan on toimittu.

- Totta kai olemme olleet kiinteässä yhteydessä vanhempien ja lasten kanssa. Meillä on ihan hyvä suunnitelma siitä, miten jatkamme tätä käsittelyä, hän totesi.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje ja saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi (40)
peke

On se perkele ettei nykyisin saada pentuja kuriin.

VALOT PÄÄLLE

Peke kirjoittikin ääneen, mitä ajattelin tätä lukiessani.

Rikosilmoitukset erikseen jokaisesta kiusaajista, osa on varmasti yli 15v, ja alle 15v voi vaatia tuomion sijaan vahingonkorvauksia. Vainoaminen ja viestintärauhan rikkominen ovat olleet Rikoslaissa vuodesta 2014. Henkilökohtaiseen koskemattomuuteen kohdistuvat rikokset ovat AINA pahoinpitelyjä. On se kumma, jos tuollaisia pikku räkänokkia ei saada lain edessä hiljenemään, rikos se on rikos, vaikka tapahtuisi koulussakin.

Tekee hyvää räkänokkien loppuelämän työllistymiselle, kun turvallisuusselvitys unelmatyöstä palautuu "ei sovellu työhön". Vainoaminen ja pahoinpitely näkyvät lopun elämää turvallisuusselvityksessä.

Ja koulu siis tietää, että pahoinpitelyja on tapahtunut usein. Ei muuten ketään lähetettäisi kotiin turvaan.

p.linkola

Punavihreä liberalismi on ajanut koululaitoksen tähän tilaan, valitukset lopputuloksesta pitää osoittaa sinne! Samoin käy tämän monikulttuurisuuskokeilun kanssa, herätään sitten kun on jo myöhäistä..valitettavasti!

Luetuimmat juuri nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X