Kotimaa

Risto Leppänen keräsi huhtikuussa 15 litraa puolukoita parissa tunnissa - kuinka laadukkaita puolukat ovat keväällä?

Risto Leppänen kehuu keväällä poimitun puolukan makua tavallista makeammaksi. Kuva: Tiina Mutila

Jyväskyläläinen Risto Leppänen, 69, teki tempun, joka tuntuu äkkiseltään yllättävältä. Laukaassa Lievestuoreenjärven länsirannalla pääsiäisviikonloppuna mökkeillyt mies päätti lähteä marjastamaan.

Lauantaina aamuvarhaisella metsään mennyt mies palkittiin muhkealla puolukkasadolla.

- Pakkasta oli noin kymmenen astetta. Kun metsissä ei ollut lunta, jäiseltä rahkasammaleelta oli hyvä vetää poimurilla, kuvaa Leppänen.

Leppänen keräsi noin viisi litraa puolukkaa 45 minuutissa.

Nyt ei ole 29hirvikärpäsiä eikä itikoita. Risto Leppänen

- Sunnuntaiaamuna sain vielä noin ämpärillisen eli kymmenen litraa, Leppänen kertoo.

Makeita ja suuria marjoja

Leppäsen mukaan kerta oli ensimmäinen, kun hän poimi puolukoita keväällä. Marjojen laatu vaikuttaa hänestä kelvolliselta.

- Marjat ovat makeampia ja vähemmän happamia nyt kuin syksyllä. Marjat ovat myös mahtavan kokoisia. Nämä tulevat ihan syöntimarjoiksi, Leppänen arvioi maistellessaan.

Leppänen vinkkaa, että jos puolukoita haluaa poimia keväällä, se pitää tehdä lumien sulamisen jälkeisinä pakkasaamuina, kun marjat ovat vielä kohmeessa.

- Se vaatii ainakin 4-5 astetta pakkasta, koska lämpimässä marja pehmenee ja poimimisesta koneella ei tule mitään. Kannattaa hyödyntää yöpakkasia.

Kevätpoiminnassa on miehen mukaan tiettyjä etuja.

- Nyt ei ole hirvikärpäsiä eikä itikoita, Leppänen naurahtaa.

Marjojen lahjoittamisesta tulee hyvä mieli

Leppänen on kova marjastaja.

- 13 vuoden aikana on tullut kerättyä varmaan yli 8 000 litraa. Marjastamisessa viehättää luonnossa kulkeminen. En tiedä, onko tämä hulluutta vai mitä, hän naureskelee.

Koska marjoja tulee yli oman tarpeen, Leppänen lahjoittaa niitä eteenpäin.

- Siitä tulee hyvä mieli. Viime syksynä poimin puolukkaa 350 litraa. Lahjoitin sitä vanhusten palvelutaloihin ja Kypärämäen veljeskotiin. Koskaan en ole marjoja myynyt, Leppänen kertoo.

Syksyllä ravintopitoisuudet ovat parhaimmillaan

Arktiset Aromit ry:n toiminnanjohtaja Simo Moision mukaan puolukka ja karpalo ovat pH-pitoisuuksiltaan kaikkein happamimpia marjoja.

- Ne sisältävät luontaisia säilöntäaineita (bentsoe- ja sorbiinihappoa) niin runsaasti, että ne säilyvät luonnossa melko hyvin kevätkaudelle saakka, kertoo Moisio.

Moision mukaan jos syksyn säät ovat kovin vaihtelevia ennen talven tuloa, eli jos lämpötila sahaa nollan molemmin puolin ja on kosteaa, se vaikuttaa marjojen ravintoarvoon ja makuun.

- Nykyisin suositellaan marjojen keräämistä jo syksyn satokaudella, jolloin niiden ravintopitoisuudet ovat parhaimmillaan, Moisio kommentoi.

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri Arja Lyytikäisen ei suosittele kevätmarjastusta laajemmaksi kansanhuviksi.

- Marja voi sulaa kevätauringossa ja taas yöllä jäätyä. Tätä voi tapahtua lukuisia kertoja. Laatu varmasti huononee, Lyytikäinen arvioi.

Anna Kivinen

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa maksutta!

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje ja saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi (2)
Enkura

Kyllä puolukka on keväällä hyvän makuinen. Parempi maku kuin syksyllä. Ihme että hän on löytänyt noin paljon niitä.

Enkura

Ai kun tärkein asia jäi mainitsematta minulla. Todella jalo ihminen joka antaa lahjaksi vanhusten palvelutaloihin ja veljeskotiin keräämiään marjoa ilmaiseksi! Nykyään tuollaisia on vähän, useimmat ajattelevat kaikessa vain rahaa.

Luetuimmat

Lue seuraavaksi X