Aiheet
Kirjaudu ulos

Käyttäjätiedot

Nimi:
Osoite:
Postinro ja toimipaikka:
Sähköposti:
Nimimerkki:
Asiakasnumero:
Liitä asiakasnumero tiliin
Muokkaa tietoja

Voimassa olevat tilaukset

Tuote:
Tyyppi:
Voimassa: -
Muokkaa tilauksia
Kotimaa

Pesetkö uuden vaatteen ennen käyttöä - tässä syyt, miksi kannattaisi

Uutena ostetut vaatteet kannattaa pestä ennen käyttöä. Muuten niissä olevat kemikaalit voivat ärsyttää ihoa. Kuva: Armi Salonen

Allergia- ja astmaliitto muistuttaa allergiaviikon alla, kuinka tärkeää on pestä uudet vaatteet ennen kuin ne otetaan käyttöön. Pääsiäismaanantaina alkavalla allergiaviikolla keskitytäänkin tällä kertaa tekstiilikemikaaleihin.

Ihomme on kosketuksissa tekstiilien kanssa valtaosan vuorokaudesta. Allergia- ja astmaliiton mukaan tekstiiliteollisuudessa käytetään noin 3 500:a ainetta, joista 10 prosenttia on mahdollisesti terveydelle haitallisia.

Tekstiilien jälkikäsittelyssä käytetty formaldehydi voi ärsyttää ihoa, silmiä ja hengitysteitä sekä aiheuttaa iholla allergista kosketusihottumaa. Siksi uudet vaatteet kannattaakin pestä ennen käyttöä.

Kemikaaleja lisätään tekstiileihin monesta syystä. Niiden avulla vaatteista voidaan saada esimerkiksi helppohoitoisia ja mukavia käyttää. Toisaalta kemikaaleilla estetään muun muassa kutistumista ja rypistymistä.

EU säätelee kemikaalien käyttöä

Ikävä kyllä näillä kemikaaleilla voi olla myös haittavaikutuksia.

- Tekstiilikemikaalien tyypillisin haittavaikutus on ihoärsytys ja allergiset ihoreaktiot. Tekstiileiden aiheuttamien allergisten ihoreaktioiden taustalla voi olla aiempi herkistyminen tietyille kemikaaleille, Allergia- ja astmaliitosta asiantuntija Sanna Virtanen kertoo.

EU:n lainsäädäntöä valvoo tekstiilituotantoa EU:n alueella, mutta muualta tilatuissa tekstiileissä saattaa olla EU:ssa kiellettyjä, terveydelle haitallisia kemikaaleja.

- Homeenestoainetta käytetään niin kengissä, vaatteissa kuin huonekaluissa, ja se on yksi ärsyttäjistä, Virtanen toteaa.

Allergiaviikko on Allergia- ja astmaliiton jokakeväinen kampanja, jota vietetään tänä vuonna 17.–23. huhtikuuta.

Heidi Asplund
heidi.asplund@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi (2)
Tessulandia

kaikkea höpöhöpöä valvotaan ja kielletään mutta se mitä on päällämme ja mitä syömme alkaakin olla yhä isomman seulan läpi menevää,kaiki näkyy käyvän mitä kukaan ei vaan ei ole kieltäny eikä älyä etsiä. Monissa tuoteselosteissakaan EI enää lue mitä ainetta pullo tms sisältää,lie niin suuri salaisuus heh! Paremminkin taitaa olla että ei viitsitä kertoa kaikista myrkyistä...

swordfish

Toki pestään. Jotkut vaatteet eivät lopeta päästämästä väriä ollenkaan. Ehkei kannata käytää ihoa vasten. Yksi merkittävämpi asia on yhteiset pesukoneet taloyhtiöissä. Mistä tiedät, mitä siinä on pesty aiemmin. Tulisi tehdäkin 60-90 C desifiointipesu pulverilla ennen omia vaatteita. Ei kovin toimiva juttu hygienia syistä. Omat koneet kannattaakin pitää käytössä.

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X