Kotimaa

Tutkija: Kirjojen määrä kotona selittää lapsen koulumenestystä enemmän kuin pihalla olevien autojen määrä

Ääneen lukeminen on luonteva ja vaivaton tapa olla vuorovaikutuksessa myös pienen vauvan kanssa. Kuva: Annastiina Airaksinen

Lukemiselle myönteinen kodin ilmapiiri on oleellinen tekijä lapsen lukukipinälle.

Tutkimusten mukaan koko perheen yhteinen lukuharrastus viitoittaa lapsen elämää tuntuvammin kuin vanhempien tulotaso, lasten ja nuorten kirjallisuuden tutkija ja tietokirjailija Päivi Heikkilä-Halttunen kertoo.

- Kirjojen määrä kotona selittää lapsen koulumenestystä enemmän kuin pihalla olevien autojen määrä.

Varhaislapsuus ennen koulun aloittamista on tärkeää aikaa lapsen kielelliselle kehitykselle.

Jo viidentoista minuutin päivittäinen lukeminen vie pitkälle. Tietokirjailija Päivi Heikkilä-Halttunen

- Kun lapsi kuuntelee ääneen luettua tarinaa, hän ikään kuin jumppaa aivojaan. Hän esimerkiksi yhdistelee tarinan osasia mielessään, kuvittaa tarinan mieleisekseen ja pohtii tarinan eettisiä ratkaisuja, tutkija luettelee.

Ääneen lukeminen on luonteva ja vaivaton tapa olla vuorovaikutuksessa jo pienen vauvan kanssa, Päivi Heikkilä-Halttunen toteaa.

- Yhteiset lukuhetket ovat kuin laittaisi päivittäin talletuksen korkeakorkoiselle tilille. Lorut, laulut ja katselukirjahetket edistävät lapsen äidinkielen omaksumista jo paljon ennen kuin lapsi itse tuottaa puhuttua kieltä.

Sadut, tarinat ja kuvakirjat opettavat lapselle tunne- ja elämäntaitoja. Keskittymistaito kasvaa, kun lapsi on hiljaa ja kuuntelee ääneen lukemista.

- Aikuinen voi puolestaan tehdä havaintoja lapsen persoonallisuudesta luettujen tarinoiden äärellä. Kuinka lapsi reagoi jännittävään tarinaan? Onko lapsi esteetikko, joka haltioituu kuvituksesta?

Kiireetöntä yhdessä olemista

Lukuhetken pitäisi olla kiireetöntä ja leppoisaa yhdessä olemista.

- Hyvä lukuvalo ja rauhallinen lukusoppi riittävät. Mitään erikoisvälineitä ei tarvita.

Rakkaan aikuisen ääni riittää sellaisenaan. Aikuisen ei tarvitse pinnistellä teatraalisesti yli omien rajojensa, tutkija korostaa.

- Jo viidentoista minuutin päivittäinen lukeminen vie pitkälle. Leikki-ikäisen lapsen arkeen mahtuu monta lyhyttä luku- tai lorutteluhetkeä. Aina lukuhetkeä ei tarvitse säästää myöhäiseen iltaan, kun kaikki ovat jo liian väsyneitä.

Lue lapselle runoja, loruja, kuvakirjoja...

Kun aikuinen valitsee ääneen luettavaa kirjaa, hänen kannattaa silmäillä teoksen kieltä ja kuvitusta.

- Arvioi, onko kieli luontevaa, rytmikästä ja korkeatasoista. Sopiiko se suuhun ja ääneen luettavaksi? Päivi Heikkilä-Halttunen sanoo.

Lue lapselle runoja, loruja, kuvakirjoja, satuja, tarinoita, tietokirjoja ja pidempiä satu- ja lastenromaaneja luku kerrallaan.

- Lapset ovat yksilöitä jo pienenä, ja heidän mieltymyksiään on aina hyvä kuunnella. Aikuisen tehtävä on tarjota lapsen ikävaiheeseen sopivaa laadukasta kirjallisuutta.

- Lapsen omia kirjasuosikkeja ei saa väheksyä, mutta välillä aikuinen voi tarjota myös uusia vaihtoehtoja rakkaiden kirjojen rinnalle. Vinkkejä saa kirjastosta.

Tutkimusten mukaan lapsi hyötyy ääneen lukemisesta 13-vuotiaaksi saakka.

- Ei ääneen lukemisesta ole haittaa tuon jälkeenkään, Päivi Heikkilä-Halttunen sanoo.

Vaikka lapselle luetaan paljon, hänestä ei välttämättä kasva ahkeraa lukijaa. Rakkaus kieleen ja sen vivahteisiin kuitenkin näkyy ja kuuluu henkilön elämässä monella tavalla, tutkija kertoo.

- Lapsi, jolle on luettu paljon, osaa käyttää kieltä taitavasti, Hän osaa vakuuttaa vastapuolen puhumalla turvautumatta nyrkkeihin.

Aikuisten ja lasten arki on yhä kiireisempää. Lue lapselle! -oppaan kirjoittanut Heikkilä-Halttunen toivoo, että aikaa yhdessä lukemiselle löytyy myös tulevaisuudessa.

- Aikuisten on ymmärrettävä, kuinka helposta ja huokeasta ajanvietteestä on kysymys.

Kampanja

Minä luen sinulle

Minä luen sinulle -kampanja käynnistyi 14. marraskuuta 2016.

Kampanjassa maahanmuuttajat lukevat kehitysvammaisille ja iäkkäille ihmisille ryhmäkodeissa ja päivätoimintayksiköissä.

Joensuussa maahanmuuttajat lukivat vanhuksille selkosuomeksi pääkirjastossa tiistaina.

Teemaviikkoa on vietetty tällä viikolla, joka huipentuu tänään kansainväliseen ääneen lukemisen päivään.

Joensuun pääkirjaston lasten- ja nuortenosastolla on Lainaa lukija -tarinankerrontaa kello 11-17. Lukukoirat ovat tavattavissa kello 17-19.

Pääkirjaston Taiteiden aukiolla on lukumaraton kello 15-17. Runokaraoke järjestetään kello 17.30-19.30.

Rantakylän kirjastossa on kello 17 alkaen Novellikoukku, jonka teemana on koti.

Niinivaaran kirjastossa on ollut koko viikon ajan lukupiste, jossa kävijä voi lukea ääneen nauhalle. Ääneen voi lukea myös kirjastovirkailijalle.

Valtakunnallisen kampanjan järjestää Kehitysvammaliiton Selkokeskus.

Kampanja on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

Kampanjan suojelija on SDP:n kansanedustaja Nasima Razmyar.

null
Arttu Koistinen

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa maksutta!

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje ja saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi (6)
Matias

Se, että lapsen koulumenestys voidaan mitata hänen kotinsa kirjahyllystä, on tiedetty jo kauan. Hyvä, että sitä tietoa levitetään myös "uutena" tutkimustuloksena. Lukekaa, rakkaat vanhemmat, lapsillenne, jos vielä osaatte, mutta älkää mitä tahansa!

JUHANI JOKINEN

Voi olla näin ,mutta ei kuitenkaan. Vanhin poikani ei lukenut kuin koulukirjoja. Koulumenestys oli aivan hyvä. DI 21 vuotiaana 26 vuotiaana väitteli tohtoriksi Lontoossa.

Rationkuuntelija

Miksei lukenut? Eikö ollut kirjoja vai eikö innostettu lukemaan?

juhani nieminen

Vanhaa höpötystä! Oman ajan seuraaminen kasvattaa ja antaa tietoa ympäristöstä. Uteliaisuus ja kirjojen lukeminen tukee tätä kehitystä. Pelkkä kirjojen lukeminen ja pänttääminen ei ole juuri missään auttanut. Tarkastellen etenkin tieteiskirjoja tai tutkimuksia, ne ovat vanhentuneita jo ilmestyessään. Katso milloin aineisto on syntynyt, tehty ja kokoonpantu sitten kirjoitettu ja milloin ko on ilmestynyt. Aikaviive on noin 5 - 10 vuotta.

Hynkkel

Monta tunnen nk viisaita ja lukeneita.Ovat käytännon asioista aivan pihalla.On tekniikan tohtorikin jolla kirjaviisautta ja siihen se jääkin.Hyvä kun erottaa autonrenkaan ratista.Eikä ainoa tapaus.

Luetuimmat

Lue seuraavaksi X