Aiheet
Kirjaudu ulos

Käyttäjätiedot

Nimi:
Osoite:
Postinro ja toimipaikka:
Sähköposti:
Nimimerkki:
Asiakasnumero:
Liitä asiakasnumero tiliin
Muokkaa tietoja

Voimassa olevat tilaukset

Tuote:
Tyyppi:
Voimassa: -
Muokkaa tilauksia
Kotimaa

Heinolalaisen hoivakodin asukas sai vääriä lääkkeitä ja puutteellista hoitoa ja kuoli - kahdelle sakkoja kuolemantuottamuksesta

Heinolalaisessa hoivakodissa lyhytaikaishoitojaksolla ollut nainen menehtyi hänen saatuaan toisen henkilön lääkkeitä. Virhe havaittiin pian, mutta myös tilanteen korjaamisessa meneteltiin virheellisesti.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus on tuominnut yksityisen hoivakodin lähihoitajalle ja vastaavalle sairaanhoitajalle kuolemantuottamuksesta 20 päiväsakkoa.

Asukas sai toiselle henkilölle tarkoitetut lääkkeet aamukahdeksalta. Hän ilmoitti siitä heti sairaanhoitajalle, joka päätti, että asukkaalle annetaan vain osa hänen omista lääkkeistään ja hänen verenpainettaan seurataan tehostetusti.

Verenpaine oli hyvin alhainen. Nainen menehtyi saman aamupäivän aikana.

Oikeuden mielestä sairaanhoitajan olisi pitänyt ottaa yhteyttä lääkäriin, joka olisi voinut arvioida, onko asukas siirrettävä päivystysyksikköön. Hoitaja oli myös jättänyt noudattamatta hoivakodin omaa ohjetta antaa väärän lääkityksen jälkeen lääkehiiltä.

Syytteen mukaan asukkaan peruskuolinsyynä oli vaikea-asteinen sepelvaltimotauti ja siihen liittynyt sydäninfarktin jälkitila. Lääkitysvirheen vuoksi hänelle aiheutui verenpaineen lasku ja rytmihäiriöitä.

Nainen oli tullut hoivakotiin kolme päivää aikaisemmin joulun alla 2014.

Oikeus velvoitti vastaajat korvaamaan kahden asianomistajan oikeudenkäyntikulut, vajaat 2 700 euroa.

Mikko Kivelä
mikko.kivela@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa maksutta!

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje ja saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi (15)
FM

Yksityinen hoivakoti, oletettavimmin tähtitieteellisin hoitomaksuin... Näitä pääosin ulkomaisomisteisia "hoivakoteja" perustetaan kuntien lakkautettavia vanhainkoteja ja julkisen terveydenhuollon terveyskeskusten vuodeosastoja korvaamaan. Kenen etu on näin toimia, kun asukkaiden/asiakkaiden kuolemaan johtaneita tuottamuksellisia vahinkoja ja jopa tahallisia tappoja on tullut ilmi?

kevät

Ikävä tapahtuma. Jaksamista omaisille ja osanottoni. Näin ei saisi tapahtua missään laitoksessa.

Näkökulma

Iltasanomien mukaan Attendon hoitokodissa Heinolassa oli tapahtunut virhe.Erityisen tärkeää on hoitajien kokemus ja tarkkuus lääkehoidon toteuttamisessa aina.Tässä tapauksessa oli puoli vuotta alalla ollut hoitaja, joka antoi potilaalle lääkkeet.Kyseinen hoitaja toimi oikein kun tiedotti vrheestä eteenpäin.Seuraava lenkki sitten petti ja tapahtui kuten tässä nyt kävi.Surullista.Hoitotyö on tarkkaa ja virheitä voi sattua.Siksi arvostan koulutettua hoitohenkilökuntaa, joka tietää myös toiminnan mitä tehdään heti kun virhe tapahtuu.Hoitoapulainen ei voi esimerkiksi koskea asiakkaan lääkkeisiin eikä antaa niitä hänelle.On tunnistettava lääkkeet mitä antaa potilaalle.

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X