Aiheet
Kirjaudu ulos

Käyttäjätiedot

Nimi:
Osoite:
Postinro ja toimipaikka:
Sähköposti:
Nimimerkki:
Asiakasnumero:
Liitä asiakasnumero tiliin
Muokkaa tietoja

Voimassa olevat tilaukset

Tuote:
Tyyppi:
Voimassa: -
Muokkaa tilauksia
Kotimaa

Puolustusministeri Niinistö: Suomi ja Ruotsi liittynevät brittijohtoiseen sotilasyhteistyöhön

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) kertoo, että Britannia on pyytänyt Suomea ja Ruotsia mukaan JEF:ään. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Suomi ja Ruotsi ovat todennäköisesti liittymässä brittijohtoiseen sotilasyhteistyöhön JEF:ään (Joint Expeditionary Force). Asiasta kertoi puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) STT:lle sunnuntaina.

– Näyttää siltä, että olemme menossa mukaan, Niinistö sanoi.

Kyse on Niinistön mukaan nopean toimintakyvyn joukoista, jotka hoitavat lähinnä kriisinhallintaa. Tavoitteena on Suomen puolustusvoimien suorituskyvyn parantaminen ja kansallisen puolustuksen tukeminen, hän sanoi.

JEF:ään kuuluvat Britannian lisäksi Nato-maat Tanska, Norja, Viro, Latvia, Liettua ja Hollanti.

Asiasta kertoi Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist Dagens Nyheterissä lauantaina, ja sunnuntaina lehteä siteerasi Verkkouutiset.

Hultqvistin mukaan Suomi ja Ruotsi voivat osallistua tai olla osallistumatta operaatioihin ilman sitoumuksia, koska kyse ei ole Nato-joukoista. Samaa sanoo Niinistö.

– Tämä ei liity Naton viidenteen artiklaan. Kyseessä on Britannian oma hanke. Jos yhteistyöhön lähdetään, osallistumisesta tehdään joka kerta erikseen kansallinen poliittinen päätös.

Niinistö sanoo, että Britannia on pyytänyt Ruotsia ja Suomea mukaan. Osallistumismahdollisuuksia on selvitetty yhdessä sen perusteella, onko siitä hyötyä kansalliselle puolustukselle.

– Näyttäisi siltä, että siitä jotain hyötyä olisi.

Sotilasyhteistyö liittyy puolustusyhteistyötä koskevaan puiteasiakirjaan, jonka Suomi ja Ruotsi allekirjoittivat Britannian kanssa viime vuonna.

– Vaikka Britannia poistuu EU:sta, se ei lähde Euroopasta.

Niinistö aikoo esitellä asian eduskunnan valiokunnille lähiaikoina. Hänen mukaansa päätös tehdään kevään aikana.

JEF:llä ei ole pysyviä joukkoja. Jäsenmaat tarjoavat yhteistyöhön yksikköjä kriisitilanteissa.

Orpo kannattaa, Vanhanen ei näe estettä

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) pitää sotilasyhteistyötä Britannian kanssa Suomen linjan ja tehtyjen päätösten mukaisena.

– Peruslinja on meillä hyväksytty, ja sen mukaisesti vastuullinen ministeri (Niinistö) voi toimia, Orpo sanoi STT:lle kokoomuksen kuntavaaliristeilyllä.

– Tilanteessa, jossa Britannia lähtee neuvottelemaan brexitistä, on entistä tärkeämpää, että meidän kahdenvälinen turvallisuusyhteistyösiteemme säilyy ja vahvistuu.

Myöskään ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.) ei näe JEF:ään liittymisessä esteitä.

– Mitään erityisiä poliittisia esteitä en näe tämän tyyppiselle yhteistyölle, jos tämä vastaa meidän puolustuksen kehittämistä ja vastuusuhteet ovat kummallekin puolelle selvät, Vanhanen kommentoi keskustan puolueristeilyllä.

Vanhasen mukaan Suomi on mukana tämän tyyppisessä yhteistyössä mitä erilaisimmissa kokoonpanoissa.

STT

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi (11)
TEPPO VANAMO

Toivottavasti kansanedustajat ovat hereillä kun sopimuksia sorvataan, ettei käy niin kuin EU:n suhteen tapahtui. Itsemääräämisoikeuden valvonta on kansanedustajien ensisijainen tehtävä, mikä valitettavasti on pahoin laiminlyöty edellisten 25 vuoden aikana.

defender

Olisiko kuitenkin syytä hakea turvaa putinin suunnalta. Mediaa seuratessa huomaa uhkan tulevan aivan muusta suunnasta. Ehkä mahdollisesti Britannian kanssa, saataisiin iso liittymä EU.sta eronneiden maiden kanssa.

TSN

Putinista ei hae kukaan järkevä ihminen turvaa.

Luetuimmat juuri nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X