Aiheet
Kirjaudu ulos

Käyttäjätiedot

Nimi:
Osoite:
Postinro ja toimipaikka:
Sähköposti:
Nimimerkki:
Asiakasnumero:
Liitä asiakasnumero tiliin
Muokkaa tietoja

Voimassa olevat tilaukset

Tuote:
Tyyppi:
Voimassa: -
Muokkaa tilauksia
Kotimaa

Nuoret puhuvat: Lahdessa on helpompi saada huumeita kuin alkoholia

Eurooppalaisen huumeainetutkimuksen tulos ei yllätä Lahdessa toimivia päihdetyöntekijöitä. Tutkimuksen mukaan Lahden jätevesistä löytyy viidenneksi eniten amfetamiinia, kun verrattiin aineistossa mukana olleita viittäkymmentä eurooppalaiskaupunkia. Lahti nousi sijalle viisi tänä vuonna.

- Lahdessa on erittäin paha ja tasaisesti lisääntyvä huumeongelma, jota tämäkin tulos osoittaa ja vahvistaa, sanoo Irti huumeista -yhdityksen Lahden tukihenkilötoiminnan ohjaaja Pasi Tuomaila.

- Se on ollut jo tiedoissa, että Lahdessa ja lähikunnissa on paljon amfetamiinin käyttäjiä. Piireissä kuulee sen, että Lahti on amfetamiinikaupunki, minkä läpi kulkee aineita ja mistä haetaan sitä.

Nuorten psykososiaalisen tuen yksikkö Dominon yksilöohjaajana Lahden kaupungilla työskentelevä Anna Sillanpää kertoo, että nuorten mukaan amfetamiinia saa Lahdessa helposti. Osa tarttuu mahdollisuuteen.

- Ja sitä käytetään, mitä on saatavissa. Nuoret puhuvat, että heidän on helpompi saada huumeita kuin alkoholia. Ikääkin miettimättä, kyllä sitä tarjontaa on.

Sillanpään tietojen mukaan osa välittäjistä myy myös alaikäisille, osa ei.

Tuomaila arvelee, että syynä amfetamiinin korkeaan käyttöasteeseen voi olla myönteinen suhtautuminen kannabikseen. Asiakaskunnassa on nähtävissä, että pikkuhiljaa on siirrytty amfetamiinin, ekstasiin tai muihin lääkkeisiin.

- Toiseen päihteeseen siirtyminen madaltuu, mitä pitempään jotain päihdettä käyttää. Aika monesti kannabiksen jälkeen tulee kuvioihin amfetamiini. Siirtyminen on yksilöllistä, mutta kun käyttö muuttuu sairaudeksi, jossain vaiheessa ihminen haluaa kokeilla jotain muuta huumetta.

Suomen osalta tutkimuksen tehneen THL:n huumaus- ja lääkeainetestauksen kehittämispäällikkö Aino Kankaanpää pitää yllättävänä sitä, että metamfetamiinin pitoisuudet jätevedessä olivat Lahdessa matalat.

Valtakunnallisesti huumeen käyttö on selvässä kasvussa.

- Lahden tilaston olisi voinut luulla olevan esimerkiksi Helsingin ja Espoon tasolla, koska kaupungit ovat niin lähellä toisiaan.

Teemu Leppänen
teemu.leppanen@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje ja saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi (12)
TEPPO SYVÄRILÄ

Se jos mies on itse sumuttanut aivonsa pirilla ei tarkoita sitä että kaikki niin tekee. Tuo tutkimushan ei kerro mitää kannabiksen käytön laajudesta, koska se ei edes näy noissa testeissa. Fakta on se että huumeita käytetään ja niitä olisi parempi käyttää laillisia väyliä pitkin. Kieltolaki ja sota huumeita vastaa on hävitty aikoja sitten. Miksi hakkaa päätä seinään kun voisi ajatella uusia toimivia keinoja kun päihteistä puhutaan. Olisiko aika jo puhua faktojen pohjalta sensijaan että luodaan kauhukuvia?

Scott

Teppo, On myös huumeita, joita ei voi käyttää maltilla. Vai uskotteletko itsellesi niin? Ja en nyt tarkoita kannabista.

-----

Eipä tosiaan yllätä. Onhan läntisisessä kaupunginosassa toiminut 'sivuapteekki' jo vuosia. Ketään ei varmaan kiinnosta. Pisnes pyörii. Poliisin etsiessä taannoin kadonnutta rynnäkkökivääriä, tuli sen ja monen muunkin piri- ja nappikaupan liikevaihtoon (vain) hetkeksi lommo. Toisaalta viranomaiselle voi ehkä olla helpompi hoitaa (ongelmatilanteet) kun asiat ja asioinnit keskittyvät tiettyihin paikkoihin.

Luetuimmat juuri nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X