Aiheet
Kirjaudu ulos

Käyttäjätiedot

Nimi:
Osoite:
Postinro ja toimipaikka:
Sähköposti:
Nimimerkki:
Asiakasnumero:
Liitä asiakasnumero tiliin
Muokkaa tietoja

Voimassa olevat tilaukset

Tuote:
Tyyppi:
Voimassa: -
Muokkaa tilauksia
Kotimaa

Brexit hankaloittaisi ostosten palauttamista

Asiantuntija ennakoi ei-kannan vähentävän suomalaisten verkko-ostoksia Britanniasta.

Verkkokaupan asiantuntija Leevi Parsama ennakoi, että Iso-Britannian EU-ero hankaloittaisi brittiläisistä verkkokaupoista ostettujen tuotteiden palauttamista.

- Tullin prosessit on luotu merikonteille tai vähintään lavatavarakaupalle. Prosesseissa olisi paljon hiottavaa kappaletavarakauppaan liittyen, ja koko EU:n tullin olisi notkistuttava paljon, hän sanoo.

Parsama kertoo esimerkin parin vuoden takaa, jolloin hän johti ulkoilutuotteita myyvän Scandinavian Outdoor Storen verkkokauppaa.

- Norjaan myydyssä teltassa oli sisäteltassa vikaa. Päällysteltta oli kunnossa. Yritin saada sisäteltan Norjasta takaisin Suomeen niin sanottuna osatuotepalautuksena. Tullilta ei löytynyt edes sellaista nimikettä.

Parsama on muun muassa ulkopuolisena asiantuntijana Finpron operoimassa verkkokaupan kasvuohjelmassa eCommerce Growth, jonka tavoitteena on kehittää suomalaisten yritysten verkkokaupan toimintaedellytyksiä ja sitä kautta vientiä.

- Uskon, että Brexitillä on suuri merkitys molempiin suuntiin kulkeviin tavaravirtoihin. Ainakin välittömään kauppaan tulee notkahdus. Aika näyttää, miten suuri se on.

Britannia on monelle suomalaiselle verkkokaupalle tärkeä markkina.

- Britit ovat ostajina kehittyneitä ja siellä on muutamia verohelpotuksia. Britanniaan saa esimerkiksi viedä lastenvaatteita verovapaasti. Veikkaan, että monen suomalaisen verkkokaupan myynti Britanniaan laskisi merkittävästi.

Ulkomaalaisista verkkokaupoista ostavien osuus on Suomessa hieman suurempi kuin muissa Pohjoismaissa, Postnordin selvityksen mukaan 49 prosenttia. Suomalaisten arvioidaan tehneen verkko-ostoksia viime vuonna 2,6 miljardin euron edestä. Ostoksista 33 prosenttia tehtiin ulkomaalaisissa verkkokaupoissa. Eniten ulkomailta ostetaan vaatteita ja kenkiä.

Selvityksen perusteella suosituin ostosmaa on Saksa, josta tuotteita osti 31 prosenttia ulkomaisia verkkokauppoja käyttäneistä suomalaisista. Iso-Britannia on heti toisena 27 prosentilla.

EU:n sisäisessä etäkaupassa verovelvollinen on pääsääntöisesti myyjä. Jos Iso-Britannia siirtyisi EU:n tullialueen ulkopuolelle, ostajan maksettavaksi tulisivat mahdollinen tulli ja verot, joten vähintäänkin mielikuva ostamisen helppoudesta romuttuisi.

- Tavarat olisi tullattava maahan, joten vastuu olisi ostajalla samalla tavalla kuin vaikka Yhdysvalloista ostettaessa, Parsama ennakoi.

Matti Pietiläinen / Uutissuomalainen

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje ja saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi (2)
SAKARI SORMUNEN

Iso kuva EU:n mädännäisyydestä ja jäsenvaltioiden asioihin kaikessa puuttumisesta puoltaisi Britannian eroa. Jos ero toteutuu, muitakin jäsenvaltioita alkaa kiinnostaa kansanäänestys EU - jäsenyydestä. Kasvotonta kaiken sanelijaa ja jäsenmaksujen kiskojaa ei yksinkertaisesti tarvita.

Jokuvaan

Tietenkään ei löydy sellaista nimikettä, koska nimikkeiden tarkoitus on tunnistaa tuote. Parsama ilmeisesti puhuu HS-Nimikkeestä, joka koostuu neljästä osasta, tarkoitus on tunnistaa tuote ja sen alkuperämaa. HS-nimikkeistöä ei luo EU vaan (WCO) Eli Maailman Tulli Organisaatio. HS-Nimikkeistössä 6 ensimmäistä numeroa on aina sama, joka kertoo sen mikä tuote on kyseessä, esimerkiksi tuon nimenomaisen teltan HS-Koodi on 6306.29.0000 perässä oleva neljä nollaa tarkoittaa, että tuote tulee EU:n alueelta, mutta kun kyseessä on Norja, on HS-Koodi 6306.29.00 Tiestysti tämä neuvo tulee nyt kaksi vuotta myöhässä, mutta nyt Leevi voi ottaa tuosta oppia, jolloin tärkeässä tehtävässä ei jaeta epäkelpoa tietoa.

Luetuimmat juuri nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X